GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κωδικός «00000000» για… Αρμαγεδδώνα στο Αιγαίο

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ο αμερικανικός στρατός έδωσε μεγάλη έμφαση στην ταχεία απάντηση σε επίθεση στο αμερικανικό έδαφος, ώστε...

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ο αμερικανικός στρατός έδωσε μεγάλη έμφαση στην ταχεία απάντηση σε επίθεση στο αμερικανικό έδαφος, ώστε να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου….
Γι» αυτόν τον λόγο, για δύο περίπου δεκαετίες, από το 1962-1977 η Strategic Air Command είχε επιλέξει ως κωδικό εκτόξευσης σε κάθε πύραυλο που έφερε πυρηνικά όπλα τον κωδικό 00000000!Επίσης ένας δεύτερος λόγος γι» αυτήν την επιλογή ήταν οι ανησυχίες του αμερικανικού στρατού ότι τα κέντρα διοίκησης και οι γραμμές επικοινωνίας θα καταστρέφονταν σε έναν πυρηνικό πόλεμο και με τη χρήση ενός δυσκολότερου κωδικού οι στρατιώτες δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το Today I Found Out.
Το 1962 ο John F. Kennedy υπέγραψε το Μνημόνιο 160 Εθνική Δράση Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο κάθε πυρηνικό όπλο στις ΗΠΑ έπρεπε να φέρει το PAL (Permissive Action Link), το οποίο βασικά ήταν μία μιρή συσκευή ενσωματωμένη που θα εξασφάλιζε ότι με τον σωστό κωδικό και την ανάλογη εξουσιοδότηση κάθε πύραυλος θα πυροδοτείτο εγκαίρως, όπως δημοσίευσε η Daily Mail. Υπήρχε ανησυχία στις ΗΠΑ ότι οι πύραυλοι που ήταν εγκατεστημένοι σε άλλες χώρες, όπου υπήρχε ίσως και κάποια ασταθής ηγεσία, μπορεί να πυροδοτούνταν από αυτές τις κυβερνήσεις και να χρησιμοποιούνταν εναντίον των ΗΠΑ ή κι εν αγνοία τους.
Η απειλή ελληνοτουρκικού… πυρηνικού πολέμου το 1963-64, συγκεκριμένα, λόγω της έντασης στην Κύπρο αποτέλεσε την αφορμή για να αποκτήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ την πλήρη εξουσία χρήσης του ΝΑΤΟϊκού πυρηνικού οπλοστασίου με την επινόηση του οκταψήφιου κωδικού 00000000.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι μεταφέρθηκαν πυρηνικά όπλα σε ελληνικό έδαφος, όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, αλλά στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα και την Αμερική ισχυρίζονται ότι από το 196-2001 υπήρχαν διάφορα τέτοια στον Άραξο και τη Μακεδονία, με στόχο τον "από Βορρά εχθρό".
Πύραυλοι με πυρηνική γόμωση εγκαταστάθηκαν και στην Τουρκία μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ κι έως το 1963 οι στρατοί τω νδύο χωρών είχαν θεωρητικά τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον αλλήλων, εν αγνοία των Αμερικανών. Γι» αυτό και το Πεντάγωνο επέβαλε τον απόλυτο έλεγχο του Λευκού Οίκου μέσω του PAL.
O κωδικός μς τα οκτώ 0 διατηρήθηκε έως το 1977, όταν οι ανάγκες αασφαλείας στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου επέβαλαν στο Πεντάγωνο να λάβει αυστηρότερα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση