GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιμένοντας στην ουρά για να πληρώσεις 0,01 ευρώ! Πάγια... γραφειοκρατία...

Λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, πολύς λόγος γίνεται για τις ενδεχόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, με τ...

Λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, πολύς λόγος γίνεται για τις ενδεχόμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, με το θέμα της χωροταξικής αλλαγής των μεγάλων...
νησιωτικών Δήμων δικαίως να κυριαρχεί.

Αναμφίβολα η περίπτωση της Λέσβου συνιστά το πιο τρανό παράδειγμα αστοχίας της επιχειρούμενης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, αφού στην προσπάθεια να προκύψουν οι προσδοκόμενες οικονομίες κλίμακας δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα σε συνάρτηση με την τεράστια έκταση του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας.

Έτσι, οι κάτοικοι της Λέσβου αναμένουν το συντομότερο δυνατόν νομοθετική πρωτοβουλία που θα τους απαλλάξει από το δόγμα κάθε νησί και Δήμος, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται παράλληλα με περαιτέρω αλλαγές που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία των Ο.Τ.Α και θα αντιμετωπίζουν παθογένειες της αυτοδιοίκησης.

Μια από τις πλέον γνωστές παθογένειες του δημόσιου βίου είναι η γραφειοκρατία, αρκετές εκφάνσεις της οποίας αντιμετωπίζουν, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Λέσβου. Κορωνίδα αυτών, αποτελεί η διαχείριση της Πάγιας Προκαταβολής η οποία ουκ ολίγες φορές έχει απασχολήσει συνεδριάσεις του Δ.Σ Λέσβου αλλά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πάγια Προκαταβολή επί της ουσίας στηρίζεται σε Βασιλικό Διάταγμα του 1959 και σε συνδυασμό με το Δημόσιο Λογιστικό αποτελεί ίσως μια από τις πλέον δυσνόητες και πολύπλοκες διαδικασίες που καλούνται να επιτελέσουν οι εκλεγμένοι στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες προκειμένου ν αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν.

Ενώ λοιπόν υπό κανονικές συνθήκες η Πάγια θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τα πιο βασικά εργαλεία στα χέρια των Προέδρων, η διαδικασία απόδοσής της αποτελεί έναν από του μεγαλύτερους πονοκεφάλους τους. Συγκεκριμένα ακόμη και για μια δαπάνη της τάξης των 10€ θα πρέπει οι Πρόεδροι των Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία: Αρχικά να δοθεί γραπτή εντολή παραγγελίας, να παραληφθεί το παραγγελθέν υλικό από τριμελής επιτροπή της οποίας το γνήσιο της υπογραφής να θεωρηθεί από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, να πληρωθούν στην Εθνική Τράπεζα κρατήσεις υπέρ ΤΕΑΔΥ και ΤΠΔΥ, να πληρωθούν στη Δ.Ο.Υ κρατήσεις για χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου και μετά την εξόφληση του τιμολογίου να αποσταλούν στην οικονομική υπηρεσία όπου μετά την επεξεργασία τους αποστέλλονται στην οικονομική επιτροπή για έγκριση για να επιστρέψουν και πάλι στην οικονομική υπηρεσία για ενταλματοποίηση.

Είναι προφανές πως η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο, αλλά πολύ περισσότερο ειδικές γνώσεις στα οικονομικά με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν την Παγία ως φόβητρο αφού σε περίπτωση μη ορθής απόδοσης είναι υπόλογοι ως ο νόμος ορίζει. Αλλά ακόμη και αυτοί που μπαίνουν στη διαδικασία αξιοποίησης της, πολλές φορές σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις όπως για παράδειγμα την καταβολή ενός λεπτού του ευρώ (0,01€)!!! για κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ χαρτοσήμου στη Δ.Ο.Υ γεγονός που σημαίνει αυτόματα πολύωρη αναμονή.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία, στη διοικητική υπάλληλο του Δ. Λέσβου κ. Εφη Τέφα η οποία, πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων της, χειρίζεται το θέμα της Παγίας Προκαταβολής και πραγματικά έχει υπερβάλλει εαυτόν ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ορθή και έγκαιρη απόδοση της και η έκδοση των απαιτούμενων ενταλμάτων τα οποία σε κάθε δόση ξεπερνούν τα 500 τον αριθμό.

Συνεπώς είναι περισσότερο από προφανές πως αν δεν αλλάξουν ριζικά αντίστοιχες διαδικασίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης , όσοι Δήμοι και να δημιουργηθούν δύσκολα θα σπάσει το απόστημα της γραφειοκρατίας που αποτελεί τροχοπέδη στην ορθή λειτουργία αυτών. Αν λοιπόν όπως λέγεται, ανοίξει το προσεχές διάστημα διάλογος για επικείμενες αλλαγές, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν και οι παρατηρήσεις που αναδεικνύουν παθογένειες ετών, που πάση θυσία πρέπει να αντικατασταθούν από απλούστερες και συνάμα διαφανείς διαδικασίες.
lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση