GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάτρα: Σε... είκοσι χρόνια, τουλάχιστον, θα υπάρξει αποκατάσταση των 1.500.000 ανέργων

Τουλάχιστον είκοσι χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι να αποκατασταθεί ο τεράστιος αριθμός των 1.500.000 ανέργων που αυτή την ώρα σύ...

Τουλάχιστον είκοσι χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι να αποκατασταθεί ο τεράστιος αριθμός των 1.500.000 ανέργων που αυτή την ώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχει στην Ελλάδα.



Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ στη Δυτική Ελλάδα, σε γνωστό ξενοδοχείο της Πάτρας, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης με ομιλητή τον Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικό υπεύθυνο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αρχικά η ημερίδα, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή, ξεκίνησε με ομιλία –καλωσόρισμα από την πρόεδρο του παραρτήματος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου.

Στη συνέχεια ο κ. Ρομπόλης παρουσίασε τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του μνημονίου και προτάσεις για την μετάβαση της οικονομίας σε μια βιώσιμη πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το ΑΕΠ μειώθηκε από το 2008 κατά 25% με αποτέλεσμα να έχει ακυρωθεί η πορεία σύγκλισης της χώρας, ενώ η μείωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών λόγω μείωσης εισοδήματος και κατανάλωσης (-31,3%), παρά στην αύξηση των εξαγωγών.

Η ανεργία το 2013 θα κλείσει με 29% και το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 30,5% σε όρους στατιστικής.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έπεσαν στο -10% του ΑΕΠ και η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης και απώλειας του παραγωγικού δυναμικού της, καθώς 190.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Το μέσο ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα έχει πέσει στις 22.350 ευρώ ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε στα 584 ευρώ. Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλήρως απορυθμιστεί και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι περνά από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, από 1/1/2015 οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν 360 ευρώ βασική σύνταξη και ό,τι άλλο ποσό θα βγάζουν οι αναλογιστικές μελέτες από τα επικουρικά ταμεία.

Προέβλεψε ότι το σημείο αντοχής του ασφαλιστικού συστήματος μειώθηκε από το 2025 στο 2016, οπότε θα λείπουν από το σύστημα 940 εκ. ευρώ. Για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, το Ινστιτούτο προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός πόρου 0,1% επί δημοσίων συμβάσεων έργων, ή επί των εσόδων τυχερών παιχνιδιών, των χρηματιστηριακών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κ.ά.

Ως εναλλακτική λύση για την οικονομία, ο κ. Ρομπόλης παρουσίασε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 300.000 εργαζόμενους, από 586 στα 761 ευρώ. Αυτό, όπως είπε, θα αυξήσει τη ζήτηση κατά 0,75%, το ΑΕΠ κατά 0,5% και θα δημιουργεί 7000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να χαράξει μια πολιτική ανάταξης της οικονομίας που να βασίζεται σε παραγωγικούς τομείς που επηρεάζουν σε βάθος την οικονομία. Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε ο καθηγητής «ακόμα και με αυτές τις πολιτικές, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για την αποκατάσταση του 1,5 εκ. ανέργων».
http://www.patrastimes.gr

1 σχόλιο

  1. Βλέπουν τον Τσίπρα να έρχεται... και κάνουν χαρακίρι...

    Κοινό γνώρισμα των φιλοκυβερνητικών Κυριακάτικων Εκδόσεων είναι να φοβίζουν και να εκβιάζουν τον Ελληνικό Λαό για την καταστροφή που επέρχεται αν μας εγκαταλείψει η τρόικα με την οποία διαπραγματεύονται σκληρά o τροικανός υπαλληλίσκος Στουρνάρας, ο απών και "σκληρά" μαχόμενος τηλεκατευθυνόμενος πρωθυπουργός Σαμαράς ...ο παραπαίον από το θρόνο των "οστεοφυλακίων" του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος ...ο δίνω μισοτιμής τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ τηλεβιβλιοπώλης των σκουπιδοκάναλων άνδρας της Ευγενίας, Αδωνις.

    Κιόλα αυτά όταν η ανθρωπιστική κρίση πλέον είναι ορατή στην Ελλάδα των εκατομμυρίων ανέργων, των εκατοντάδων χιλιάδων χωρίς ρεύμα Ελλήνων...των πεινασμένων και εξαθλιωμένων παιδιών.

    Καλά για βλάκα και ηλίθιο περνάνε τον Ελληνικό Λαο ή πιστεύουν ότι θα τον τουμπάρουν οι Πρεντέρηδες , οι Ψυχάρηδες ...και λοιποί εκδότες που περιφέρουν τα εκδοτικά τους λείψανα...
    για να προστατεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

    Οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΈΣ δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρες ...Οι νέοι και μεσαίας ηλικίας Έλληνες Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό...

    Κάτι Γερόντια και συμφεροντολογικές ομάδες από την Ελλάδα της κομματικής Λαμογιάς της απάτης της ρεμούλας στηρίζουν την ΝΔ !

    Και κάτι Γιαν-ακηδες κλεφτρόνια εργατοπατέρες, πολιτικά ανδρείκελα της θεωρίας των θυρωρών του Κατσιφάρα ...συγκροτούν τα εκλογικά λείψανα του ΠΑΣΟΚ που πλέον δίνουν ραντεβού στην εκλογική κόλαση του 2014 ! Και ας τους εμφανίζουν οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις ως μη κλινικά νεκρούς !

    Γιατί ο λαός και η πλειοψηφία στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ;...

    Γιατί εδώ που φθάσαμε χειρότερα δεν θα τα κάνουν. Και είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ να μην τα κάνει χειρότερα...

    Δεν περιμένει ο Λαός να φέρει την γη της επαγγελίας ο ΣΥΡΙΖΑ ...
    Απλά να σώσει την χώρα από τους γυρολόγους του ξεπουλήματος και της εξαθλίωσης.


    Περιμένει να βάλει ένα τέρμα στον κατήφορο ! Να στέλνει τα λαμόγια εκεί που πρέπει...

    Απλά θέλει μια πολιτική αλλαγή Που δεν θα στηρίζεται σε πρόσωπα τους παρελθόντος σε πολιτικά και κομματικά "τζάκια" των ανίκανων, και των ντενεκέδων διαδόχων πολιτικών γιων και κομματικών σωλήνων. Του διεφθαρμένου επιχειρηματικού και οικονομικού κατεστημένου.

    Αν έτσι δουν τα πράγματα και στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μέλλον ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ...

    Αν όχι ...στάχτη και μπούρμπερι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση