GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΥΠΕΚΑ: €17,6 εκατ. για αποκατάσταση μεταλλίων αμιάντου στην Κοζάνη

Την ένταξη της τρίτης φάσης του έργου που αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) στο Επιχει...

Την ένταξη της τρίτης φάσης του έργου που αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 17,6 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης ως τα τέλη του 2015.
Στην περιοχή ως σήμερα έχει υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα LIFE, προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ, καθώς και η α' φάση του έργου αποκατάστασης, προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ με χρήματα από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Για τη β' φάση, η οποία ολοκληρώνεται στους αμέσως επόμενους μήνες, ο προϋπολογισμός έφτασε τα 14 εκατ. ευρώ. Για την γ' φάση, η οποία περιλαμβάνει και εξυγίανση των κτιριακών εγκαταστάσεων ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 38 εκατ. ευρώ, τελικά το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ με λιγότερα από τα μισά χρήματα (17,6 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, πρόκειται για το πιο μεγάλο έργο ειδικής περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Η έκταση των ΜΑΒΕ θα χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση για δημόσια χρήση. Με έργα που θα επιτρέπουν την επισκεψιμότητα, δεδομένης της θέσης της κοντά στον Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής υπογράμμισε τη σημασία του έργου, το οποίο άλλαξε εξ ολοκλήρου την περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής και έδωσε τη δυνατότητα αξιοποίησης μίας έκτασης 4.143 στρεμμάτων προς όφελος των πολιτών.
Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τη λίμνη Καστοριάς
Κατά την επίσκεψη του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Καλαφάτης υπέγραψε και συμβάσεις δύο έργων για τη λίμνη Καστοριάς,προϋπολογισμού 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρώτο έργο αφορά δασοτεχνικά έργα ορεινής υδρονομίας σε τμήμα της λεκάνης του υδατορέματος Ξηροποτάμου, σε περιοχές των δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, προϋπολογισμού 4.850.000 ευρώ. Ειδικότερα, θα κατασκευαστούν 16 φράγματα βαθμίδωσης ύψους και συγκράτησης φερτών υλών.
Παράλληλα, θα εκτελεστούν φυτοκομικά έργα στις κοίτες των χειμάρρων σε έκταση 403 στρεμμάτων, με σπάρτα και ακακίες, καθώς και αναδασώσεις με μαύρη Πεύκη σε έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων. Βοηθητικά θα γίνουν διανοίξεις και βελτιώσεις των υφιστάμενων αγροτικών δρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση