GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καστοριά: Χριστούγεννα 2013 σε ξενοδοχείο από 30 ευρώ!

Καστοριά: Ιδανικός προορισμός για τα Χριστούγεννα! Αρχοντικά του 18ου αιώνα, νεοκλασικά και πολυκατοικίες του ΄70, βυζαντινές εκκλησίες, ...

Καστοριά: Ιδανικός προορισμός για τα Χριστούγεννα! Αρχοντικά του 18ου αιώνα, νεοκλασικά και πολυκατοικίες του ΄70, βυζαντινές εκκλησίες, τζαμιά και παλιά λουτρά, γουναράδικα και μαγαζιά με σουβενίρ, μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και εμπορικές αγορέςόλα αντικατοπτρίζονται στον τεράστιο καθρέφτη της λίμνης Ορεστιάδας.

Η Καστοριά νοσταλγεί περασμένα μεγαλεία, ενώ αναζητά τον ρόλο της στο σήμερα. Και παρά την εσωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει χρόνια τώρα, στρέφει το βλέμμα της στον τουρισμό.

Ένα υδάτινο κάτοπτρο γεωλογικής ηλικίας 10.000.000 ετών αντιγυρίζει στην άλλοτε πανέμορφη βυζαντινή πολιτεία την εικόνα της, πλαισιωμένη από τον Γράμμο και το Βίτσι. Ιτιές και πλατάνια γέρνουν στο νερό, τα «καράβια»- οι καστοριανές βάρκες- τη διασχίζουν, οι ψαράδες ζουν από αυτήν, οι κύκνοι, οι αργυροπελεκάνοι, οι τσικνιάδες, οι ερωδιοί, οι αγριόπαπιες, τα γριβάδια, οι γουλιανοί, τα τσιρόνια, την έχουν κάνει σπίτι τους. Η λίμνη Ορεστιάδα , χαρακτηρισμένη από το 1974 ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίνει ζωή στην περιοχή ήδη από την εποχή της δημιουργίας των νεολιθικών οικισμών που ανακαλύφθηκαν στο Δισπηλιό.

Η πολιτεία πλάι της στιγματίστηκε για πάντα από τις αντιπαροχές που δόθηκαν στην περίοδο της δικτατορίας, τότε που τα παραλίμνια σπίτια έδωσαν τη θέση τους σε άχαρες πολυκατοικίες. Κέντρο της Καστοριάς μέχρι το 1980 ήταν η πλατεία Ομονοίας που συγκέντρωνε όλη την κίνηση, όμως τα τελευταία χρόνια η ζωή μεταφέρθηκε στη λίμνη και κυρίως στη νότια παραλία, στη Μ. Αλεξάνδρου και την Ορεστιάδος, όπου υπάρχουν καφέ-μπαρ και ουζερί.

Με αφετηρία το κτίριο της Νομαρχίας, περπατάς στην Ορεστιάδος και φτάνεις στο ύψος της παλιάς συνοικίας Ντολτσό. Μέσα στα καλντερίμια και τους δρόμους της συνυπάρχει το χθες και το σήμερα: μισογκρεμισμένα ή αναστηλωμένα μεγάλα σπίτια του 18ου αιώνα που έφτιαξαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες, καινούργια πετρόκτιστα, πολυκατοικίες του ΄70, μάντρες με απλωμένα δέρματα που στεγνώνουν στον ήλιο, μικρές πλατείες, σχολεία, βυζαντινά εκκλησάκια. Ύστερα, κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ψάχνεις αρχοντικά με...ονοματεπώνυμο: του Μπατρίνου, του Μητρούση, του Πηχεώνος, του Δράσκα, το περίφημο αρχοντικό Νεράντζη-Αϊβάζη που είναι σήμερα το λαογραφικό μουσείο, του Εμμανουήλ που είναι το ενδυματολογικό μουσείο.

Η άλλη παλιά γειτονιά της Καστοριάς είναι το Απόζαρι, στη βόρεια παραλία. Περπατώντας στην οδό Χριστοπούλου, παράλληλα με τον παραλίμνιο δρόμο (Νίκης) όπου υπάρχουν οι νεόκτιστες επαύλεις, βλέπεις τα επιβλητικά νεοκλασικά σπίτια των αρχών του 20ού αιώνα με τις αυλές.

Η αγορά της πόλης περικλείεται μεταξύ των οδών Ερμού, Ιουστινιανού και Κομνηνών και οι εμπορικοί δρόμοι με τα μαγαζιά και τα γουναράδικα είναι η Κολοκοτρώνη, η 11ης Νοεμβρίου και η 3ης Σεπτεμβρίου. Κοντά στο Δημαρχείο βρίσκονται οι πλατείες Βαν Φλιτ και Μακεδονομάχω ν (στη δεύτερη λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι η ψαραγορά) και ό,τι απέμεινε από το τείχος του Ιουστινιανού. Από την πλατεία Μακεδονομάχων, περπατάς στην οδό Ορεστείων πάνω στην οποία θα δεις γουναράδικα, καταστήματα με σουβενίρ και καφέ.

Πίσω από το κτίριο της Νομαρχίας αξίζει να ανακαλύψεις ένα από τα κρυμμένα μυστικά της Καστοριάς που, όπως συμβαίνει σε πολλές ελληνικές πόλεις, κρατάει υποβαθμισμένο κάθε τι που σχετίζεται με την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας: τον μεντρεσέ (ιερατική σχολή) που έχει αφεθεί στην τύχη του και οι περισσότερες από τις κωνικές κεραμιδένιες στέγες του είναι καλυμμένες με τσίγκους. Λειτούργησε από το 1820 μέχρι το 1912 και είχε εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, δωμάτια για τη διαμονή των σπουδαστών. Για την ιστορία, στην Καστοριά υπήρχαν και επτά τζαμιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Κουρσούμ ή Κουρσουμλί τζαμί, στην πλατεία ΙΚΑ, έργο του αρχιτέκτονα Σινάν. Από πίσω του βρίσκονται και τα Τερζάκεια Δημοτικά Λουτρά, παρατημένα και με σπασμένα τα τζάμια τους.
Ο γύρος της λίμνης σε 10 χιλιόμετρα

Oδηγείτε στον παραλιακό και περνάτε πρώτα από την περιοχή Πετσιά, πάνω από την οποία υπάρχουν μέσα στα βράχια του Βουνού οι γκαλιότρυπες, όπου φωλιάζουν οι κάργιες, και τις οποίες ο Δήμος φωτίζει τις νύχτες.

Στα επόμενα μέτρα υπάρχουν χώροι αναψυχής. Μπαίνετε στην περιοχή Μίτκα και στη διχάλα πάτε δεξιά προς τη Μαυριώτισσα. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα δείτε αριστερά την κύρια είσοδο του σπηλαίου του δράκου (δεν μπορείτε να μπείτε παρά μόνο εάν έχετε ειδική άδεια). Η παράδοση λέει ότι στο σπήλαιο υπήρχε χρυσωρυχείο που φυλαγόταν από έναν δράκο ο οποίος έβγαζε φλόγες. Εξερεύνηση-χαρτογράφησή του έκανε από το 1963 και μετά η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Αποκαλύφθηκε ότι έχει 7 υπόγειες λίμνες και 10 αίθουσες, ενώ βρέθηκαν οστά αρκούδας ηλικίας 10.000 ετών.

Στη συνέχεια θα φτάσετε στο πιο παλιό μοναστήρι της Δυτικής Μακεδονίας και επί χρόνια κέντρο του μοναχισμού, τη μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Ως κτίτοράς της αναφέρεται ο Αλέξιος Κομνηνός ο οποίος θεωρείται πως την έκτισε το 1083 όταν ανακατέλαβε την πόλη από τους Νορμανδούς, για να ευχαριστήσει την Παναγία. Την ανακαίνισε ο Μιχαήλ Η΄ ο Παλαιολόγος. Ήκμασε από τον 9ο μέχρι τον 17ο αιώνα, έγινε κέντρο του μοναχισμού και έφθασε να έχει έως 50 μοναχούς και ασκητές. Από το 1930 και μετά άρχισε να παρακμάζει, μέχρι το 1998 που έγινε επανίδρυσή της. Εντύπωση θα σας κάνουν οι εξαιρετικές εξωτερικές και εσωτερικές τοιχογραφίες στον μεγάλο ναό της Παναγίας όσο και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Συνεχίζοντας στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης με τις ιτιές που γέρνουν στο νερό, σε 1,5 χλμ. από τη μονή θα δείτε αριστερά ένα πέτρινο τοιχίο και αν κοιτάξετε ψηλά θα αντικρύσετε ό,τι έχει απομείνει από μερικές μικρές πέτρινες στοές: Είναι τα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού του Αγίου Ζαχαρία κάτω από το οποίο υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι με καμάρες, που οι Εβραίοι είχαν χρησιμοποιήσει ως μικρομάγαζα. Ο γύρος της λίμνης ολοκληρώνεται στη βόρεια παραλία. Εκεί θα δείτε τον ναό του Αγίου Σωτήρα και περίπου 1 χλμ. πριν από τον Ναυτικό Όμιλο στο αριστερό σας χέρι τις γουλιανότρυπες: Είναι έξοδοι διαφυγής των γουλιανών που έχει ανοίξει ο Δήμος κάτω από την άσφαλτο. Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε την κατάλληλη στιγμή στον χώρο αναψυχής, θα δείτε τους ψαράδες να καθαρίζουν τα δίχτυα τους ταΐζοντας τους πελεκάνους ή να ρίχνουν το πεζόβολο.

● Βόλτα στη λίμνη μπορείτε να κάνετε με το καραβάκι του Δήμου Καστοριάς (πληροφορίες στο 24670-26.777).

Πώς θα πάτε

Η Καστοριά απέχει 628 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Κατερίνης από Εγνατία) ή 573 χλμ. μέσω Σαρανταπόρου-Κοζάνης.

Μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης», έξω από το Άργος Ορεστικό (τηλ. 24670-42.515, Ολυμπιακή Καστοριάς 24670-23.125).

Με τρένο ο πιο κοντινός ΟΣΕ είναι Αμυνταίου Φλώρινας (τηλ. 23860-22.226).

ΦΑΓΗΤΟ

«Το Στέκι» (24670-82.397). Εξαιρετικό φαγητό και καλό σέρβις στον ανακαινισμένο (για πολλοστή φορά) χώρο. Θα φάτε το διάσημο κότσι, κεφτέδες της γιαγιάς, ψαρονέφρι, σαλιγκάρια, σαρμάδες, γιαουρτλού, τον «ηγούμενο» (μοσχάρι σε πήλινο με μελιτζάνα και τυριά), τη «βοσκοπούλα» (αρνάκι με σάλτσα και μανιτάρια) και πολλά άλλα.

«Το Ντολτσό» (24670-23.377). Η προσωπικότητα της κυρίας Τέτας κυριαρχεί στον χώρο και η μαγειρική είναι δική της υπόθεση. Το εστιατόριο στεγάζεται σε αναστηλωμένο σπίτι του 1860 που ανήκει στην οικογένεια του ευγενέστατου συζύγου της, Κώστα. Δοκιμάστε κολοκυθοκεφτέδες, το «μπέρδεμα» (μελιτζάνα, με ντομάτα, λαχανικά, τυριά), χοιρινό με αρμιά (λάχανο στην άρμη), τηγανιά και άλλα.

«Κράτεργο» (24670-29.981). Κατάλογος με χιούμορ, θαμώνες σταθεροί, χώρος ανάλογος της ονομασίας του μαγαζιού (για την ιστορία, το «ρ» προστέθηκε στη λέξη «κάτεργο» για να μην είναι τόσο... βαρύ το όνομα, καθώς πράγματι το κτίριο ήταν φυλακή το ΄60). Πολλοί οι μεζέδες και τα κρεατικά.

«Καζαμπλάνκα» (24670-29.600). Μαροκινό ντεκόρ, καλή λίστα κρασιών και νόστιμα πιάτα. «Νautical Ηall» (24670-29.400). Σε εξαιρετικό σημείο. Παλιά ήταν η λέσχη του Ναυτικού Ομίλου. Ήταν το «καλό» εστιατόριο της Καστοριάς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αλλάζει... διαθέσεις: τη μια είναι περισσότερο μπαρ και την άλλη εστιατόριο.

«Λέσχη φίλων του περιβάλλοντος» (24670-26.300), στον Προφήτη Ηλία. Απίθανη θέα από τα μεγάλα παράθυρα. Αξίζει να πάτε για καφέ, αλλά και για φαγητό.

«Πανδαισία» (24670-83.044). Οινομαγειρείο σε μίνιμαλ χώρο. Με προϊόντα και μεζέδες από την Κρήτη.

Βρείτε ξενοδοχεία μέσα στα Χριστούγεννα από 30 ευρώ στο madata hotels

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση