GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα καλύτερα αυτοκίνητα του 2013 : Part 1

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς είχαν παρουσιαστεί κατά την άποψη του γράφοντος, οι καλύτεροι κινητήρες με διαχωρισμό καιόμενου καυσίμ...

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς είχαν παρουσιαστεί κατά την άποψη του γράφοντος, οι καλύτεροι κινητήρες με διαχωρισμό καιόμενου καυσίμου και ταξινόμηση χωρητικότητας. Μιας και η φετινή χρονιά, οδεύει αισίως και αυτή προς το τέλος της, θα επιχειρήσουμε κάτι ανάλογο, όμως αυτήν την φορά θα παρουσιάσουμε τα καλύτερα αυτοκίνητα του 2013 ανά κατηγορία.

Το κριτήριο επιλογής είναι αποκλειστικά μηχανολογικό και εξετάζονται οι τομείς της τεχνολογίας του πλαισίου, του κινητήρα, η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων, οι κατανομές των μαζών, η τεχνολογική στάθμη της μετάδοσης σε ότι αφορά το κιβώτιο ταχυτήτων και το διαφορικό, η αεροδυναμική απόδοση κ.ο.κ. Να αναφερθεί εδώ, πως προφανώς δεν αναφέρονται όλα τα αυτοκίνητα της κάθε κατηγορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά που δεν αναφέρονται δεν συνιστώνται. Έτσι και αλλιώς, πλέον η αυτοκίνηση είναι σε μια εποχή, που τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι πραγματικά αξιόλογα.

Mini
Η κατηγορία αφορά τα πολύ μικρά αυτοκίνητα με βαρύτατο αστικό προσανατολισμό, ωστόσο με τους κινητήρες που πλέουν διαθέτουν πολλά εξ’ αυτών, κρίνονται τουλάχιστον επαρκή και για ταξίδια. Μηχανολογικά, σε συντριπτικό ποσοστό αποτελείται από αυτοκίνητα τεχνοτροπίας “όλα μπροστά”. Δηλαδή κινητήρας, κιβώτιο και παραλαβή ισχύος, ενώ εξαιτίας αυτής της επιλογής είναι τυπικά εμπροσθοβαρή. Σε ότι αφορά τις αναρτήσεις, είναι ανεξάρτητες μόνο στους τροχούς που παραλαμβάνουν την ισχύ με γόνατα McPherson και ψαλίδια για την κατώτερη άρθρωση των τροχών, με τον τυπικό ημιάκαμπτο άξονα να κάνει την εμφάνιση του στους πίσω τροχούς. Οι αεροδυναμικές αποδόσεις, συνολικά, κρίνονται απλά επαρκείς.

Ξεκινώντας την αναφορά μας σε συγκεκριμένα μοντέλα, ιδιαίτερα αξιόλογο κρίνεται το νέο Adam της Opel, το οποίο συντομότατα αναμένεται να εφοδιαστεί με νέο υπερπληρωμένο κινητήρα βενζίνης ενός λίτρου, ο οποίος αναμένεται να το αναβαθμίσει αισθητά. Το αειθαλές Smart επίσης χρήζει αναφοράς στην κατηγορία, το οποίο είναι το μοναδικό με κίνηση πίσω, αλλά και έναν άξονα de Dion στην ανάρτηση λόγω μη βολικής χωροταξίας, ενώ κερδίζει πόντους και από το γεγονός ότι είναι διαθέσιμο και με ηλεκτρική προώθηση. Η Toyota επίσης δίνει το “παρών” με δύο μάλιστα εκπροσώπους, το iQ και το Aygo, ενώ και οι Γάλλοι της Peugeot-Citroen με τα 107 και C1 αντίστοιχα, όλα με κινητήρες φυσικής αναπνοής ενός λίτρου.

Ο όμιλος της VW επίσης συναγωνίζεται στην κατηγορία με τα VW Up!, Skoda Citigo και Seat Mii με κινητήρες φυσικής αναπνοής ενός λίτρου, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ηλεκτρική έκδοση του Up!. Συνεχίζοντας με τους Γάλλους, υπάρχει επίσης το Twingo από την Renault με τυπικές μηχανολογικές τεχνοτροπίες, αλλά με ενδιαφέροντες κινητήρες πετρελαίου. Η Ford τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από την κατηγορία με την τρέχουσα γενιά του Ka, στο οποίο και εδώ τραβά την προσοχή ο αξιοπρεπής κινητήρας πετρελαίου που διαθέτει. Στην κορυφή ωστόσο της κατηγορίας είναι το Fiat 500, κυρίως λόγω των εξαιρετικών υπερπληρωμένων κινητήρων που διαθέτει, σε πολύ χαμηλές και χαμηλές χωρητικότητες, ανεξαρτήτως καιόμενου καυσίμου.
Κορυφή: Fiat 500

Super Mini
Κατηγορία υψηλού ανταγωνισμού η συγκεκριμένη, με οχήματα που και πάλι έχουν κυρίως αστικό προσανατολισμό, ωστόσο λόγω χώρων και ισχυρών διαθεσίμων κινητήρων, το ταξίδι δεν είναι μια οδυνηρή διαδικασία. Σε ότι αφορά τις αναρτήσεις, πέρα από κάποιες λίγες περιπτώσεις, οι ελευθέρως κυλιόμενοι τροχοί διαθέτουν ημιάκαμπτο άξονα, ενώ οι συντελεστές αεροδυναμικής γενικά κρίνονται απλά επαρκείς. Και εδώ όπως και στην προηγούμενη κατηγορία, η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει τεχνοτροπία του τύπου “όλα μπροστά”.

Ξεκινώντας με τον όμιλο Fiat, πολύ καλά τα Punto και MiTo, με ιδιαίτερα εξελιγμένους κινητήρες σε βενζίνη και πετρέλαιο, οι οποίοι αν και διαθέτουν εν γένει χαμηλή χωρητικότητα, λόγω υπερπληρώσεως, διαθέτουν ικανοποιητικά αποθέματα ροπής και ισχύος. Η Ford διαθέτει το καλό Fiesta με πολύ σωστή γκάμα κινητήρων προεξάρχοντος φυσικά του 1.0 EcoBoost, ο οποίος είναι ενδεχομένως ο καλύτερος κινητήρας του κόσμου στο 1lt. Μόνη αμφιλεγόμενη επιλογή, τα ταμπούρα στον οπίσθιο άξονα στις περισσότερες εκδόσεις. Η Peugeot διαθέτει το άρτι αφιχθέν Peugeot 208, το οποίο είναι ελαφρύτερο από την προηγούμενη γενιά του αν και στο ίδιο πλαίσιο και με καλούς κινητήρες πετρελαίου αλλά με ασθενείς κινητήρες 1, 1.2 και 1.4lt φυσικής αναπνοής στην βενζίνη, τουλάχιστον προς το παρόν. H Citroen με τα C3, DS3 ρίχνεται στην μάχη με hardware παρόμοιο της Peugeot, ωστόσο όχι με τόσο εξελιγμένο πλαίσιο συγκριτικά με το 208.

Το νέο Clio, επίσης πολύ καλή πρόταση στην κατηγορία, με πάρα πολύ καλούς υπερπληρωμένους κινητήρες βενζίνης στις διαθέσιμες χωρητικότητες και επίσης πολύ καλούς πετρελαίου. Ο όμιλος VW δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από εδώ, με τα Polo, Ibiza, Fabia, A1, με πολύ καλούς κινητήρες βενζίνης (ιδιαίτερα ο 1.4 ACT) και απλώς επαρκείς πετρελαίου. Οι κορεάτες επίσης ανταγωνίζονται εδώ, με τα όμοια μηχανικά Hyundai i20 και Kia Rio, τα οποία δυστυχώς διαθέτουν αποκλειστικά κινητήρες φυσικής αναπνοής στην βενζίνη.

Από Ιαπωνίας μεριά, ένας παραδοσιακός παίχτης στην κατηγορία δεν είναι άλλος από το Toyota Yaris, το οποίο διαθέτει αποκλειστικά κινητήρες φυσικής αναπνοής στην βενζίνη, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα υβριδική εκδοχή, ενώ η Honda διαθέτει το Jazz αποκλειστικά με κινητήρες βενζίνης (1.4lt στην αμιγώς θερμική, 1.3 lt στην υβριδική) φυσικής αναπνοής και μια υβριδική έκδοση. Από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και το προσφάτως ανανεωμένο Nissan Micra, το οποίο υποφέρει από απελπιστική έλλειψη επιλογών σε κινητήρες στην Ελλάδα και διατίθεται αποκλειστικά με έναν κινητήρα φυσικής αναπνοής 1.2lt βενζίνης. Είναι σαφές πως η εισαγωγή του όμοιας χωρητικότητας υπερπληρωμένου με συμπιεστή roots κινητήρα βενζίνης (DIG-S), θα καθιστούσε το Micra ιδιαίτερα αξιόμαχο ανταγωνιστή στην κατηγορία.

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε το Mini, το οποίο είναι ένα εκ των δύο μοντέλων της κατηγορίας με ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στους ελευθέρως κυλιόμενους τροχούς, ενώ σε ότι αφορά τους κινητήρες, διαθέτει αποκλειστικά κινητήρες 1.6lt, φυσικής αναπνοής στην βενζίνη (στις πολιτικές εκδόσεις) και υπερπληρωμένους προφανώς στο πετρέλαιο. Νικητής της κατηγορίας και εκτός συναγωνισμού σε ότι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές και την τιμή, το ηλεκτρικό BMW i3, με πλαίσιο από μίξη ινών άνθρακα και αλουμινίου, ανάρτηση πέντε συνδέσμων πίσω, εξαιρετική αεροδυναμική απόδοση, ροπή από 0rpm και χαμηλότατο κόστος χρήσης. Μοναδικά μειονεκτήματά του, η τιμή αγοράς και η αυτονομία του, η οποία όμως αντιμετωπίζεται μερικώς με την range-extender έκδοσή του.
Κορυφή: BMW i3

Μικρά GTI
Μια κατηγορία με όχι ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις αλλά με μεγάλη δημοφιλία, που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας στην εικόνα της εταιρείας που μπαίνει στον κόπο να ασχοληθεί μαζί της. Εδώ οι κινητήρες πλέον είναι πολύ ισχυροί, το στήσιμο πιο επιθετικό και προφανώς η ενεργητική ασφάλεια των οχημάτων υπέρτερη σε σχέση με των μικρότερων αδελφών τους.

Ξεκινώντας, από την Renault, αυτή διαθέτει το εξαιρετικό Clio με κινητήρα υπερπληρωμένο 1.6lt απόδοσης 200ps, το οποίο εφοδιάζεται αποκλειστικά με ένα ξηρό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων και ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό. H Peugeot διαθέτει επίσης το 208 GΤΙ με ιδιαίτερα εξελιγμένο κινητήρα 1.6lt υπερπληρωμένο με 200ps. Οι Ιταλοί εκπροσωπούνται στην κατηγορία από το Fiat Punto Abarth SusperSport με κινητήρα 1.4lt και 180ps, το οποίο αποτελεί μια ειδική επιλογή στην κατηγορία. Ο όμιλος VW με τα τετράδυμα A1,Polo Gti,Ibiza Cupra, Fabia RS δίνει το “παρών”, αυτοκίνητα τα οποία είναι τα μοναδικά της κατηγορίας με διβάθμια υπερπληρωμένο κινητήρα (1.4lt twincharged) απόδοσης 180ps, ενώ διαθέτουν αποκλειστικά κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη, ξηρού τύπου.

H Ford δεν θα μπορούσε να λείπει από την κατηγορία με το Fiesta ST, με υπερπληρωμένο κινητήρα 1.6lt και 182ps (τιμή μεταβατικής ισχύος 200ps) και το ιδιαίτερα αξιόλογο στήσιμο, ίδιον όλων των εκδόσεων ST της Ford. Στην κορυφή ωστόσο της κατηγορίας το Mini Cooper S, λόγω του εξαιρετικού υπερπληρωμένου κινητήρα 1.6 lt (ως 218ps), του ελεγχόμενου διαφορικού και φυσικά της ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων του οπισθίου άξονος.
Κορυφή: Mini Cooper S
highoctane.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση