GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομιλία Σταυρούλας Ξουλίδου επί του προϋπολογισμού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Θα ήθελα στη σημερινή μας συζήτηση για τον προϋπολογισμό να σας υπενθυμίσω τι ανέφεραν οι εξαγγελίες ...


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα στη σημερινή μας συζήτηση για τον προϋπολογισμό να σας υπενθυμίσω τι ανέφεραν οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ένα χρόνο...

πριν, για τον Προϋπολογισμό του 2013.

Λέγατε τότε μεταξύ άλλων, ότι:

«Ο Προϋπολογισμός διαμορφώνεται εντός ενός πλαισίου που αποτυπώνει την ευρύτερη εθνική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και σταδιακή επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειας».

Κύριοι της συγκυβέρνησης,

Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς τι κρυβόταν πίσω από τα περσινά λεγόμενά σας. Απολύσεις, επιβολή νέων και ευφάνταστων φόρων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, περικοπές μισθών και συντάξεων.

Οι εξαγγελίες σας για δήθεν επανεκκίνηση της οικονομίας και για εξορθολογισμό των δημοσιών δαπανών αποδείχτηκαν έωλα επιχειρήματα.

Με τις δημοσιονομικές σας εξαγγελίες, θυσιάσατε τους Έλληνες μονομερώς στο βωμό μιας υποτιθέμενης εθνικής προσπάθειας. Μετατρέψατε την εθνική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή σε ανθρωποθυσία και ανηλεή εξόντωση της ελληνικής οικογένειας. Και όλα αυτά προκειμένου να ικανοποιήσετε τους ξένους δανειστές μας, στη βούληση των οποίων υποτάσσεστε πλήρως, απαξιώνοντας εντελώς την εντολή διακυβέρνησης της χώρας που σας έδωσε ο λαός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Διαβάζω από τη φετινή εισηγητική έκθεση του κατατεθέντος προϋπολογισμού ότι: «την τελευταία τριετία η ελληνική οικονομία έχει βρεθεί σε μια ιστορικά επώδυνη δοκιμασία βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης και πρωτοφανούς ανεργίας, κατά την οποία οι πολίτες κατέβαλαν και καταβάλλουν τεράστιες θυσίες, τόσο σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής όσο και σε όρους βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο, συνεχίζει η έκθεση, από το 2013 αυτές οι θυσίες άρχισαν να πιάνουν τόπο διαμορφώνοντας τις πρώτες ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Κύριοι της συγκυβέρνησης,

Η οικονομική ύφεση και η βαθιά κοινωνική κρίση την οποία υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εσείς εφαρμόσατε στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Τι κάνατε τα τελευταία χρόνια που κυβερνήσατε τον τόπο διαδοχικά; Θα σας επισημάνω αμέσως:

• Προωθήσατε την πολιτική του άκρατου λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων και αντιμετωπίσατε τους πολίτες ως πελάτες.

• Ιδρύσατε το κράτος της διαφθοράς.

• Κατασπαταλήσατε το χρήμα του ελληνικού λαού, με απάτες, μίζες, και σκάνδαλα.

• Δώσατε στον λαό πακτωλό φρούδων υποσχέσεων με συνειδητά ψεύδη, παραπληροφόρηση και ανακρίβειες.

• Χρησιμοποιήσατε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν οι Έλληνες για να προωθήσετε τα δικά σας ιδιοτελή συμφέροντα και τελικά τους οδηγήσατε στην πενία, στην ανεργία, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.

Και τι κάνατε στη συνέχεια;

• Φροντίσατε να προσχωρήσει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με όρους επαχθείς, οι οποίοι δεν επιφέρουν τη σωτηρία και την ανάκαμψη, αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποθήκευση της χώρας!

• Υιοθετήσατε ηθελημένα τη μνημονιακή πολιτική που σας επέβαλλαν, προκειμένου να προχωρήσετε σε εξωτερικό δανεισμό για να καλύψετε τα τεράστια δημοσιονομικά κενά που εσείς οι ίδιοι είχατε δημιουργήσει!

• Συρρικνώσατε το κοινωνικό κράτος, προχωρήσατε σε δήθεν αναγκαίες περικοπές στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στις δημόσιες δαπάνες. Για ποιο κοινωνικό κράτος μιλάτε όταν μειώνετε συνεχώς τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη;

Τα δυσβάσταχτα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζετε, σε καμία περίπτωση δεν έχουν ανταποδοτικό όφελος προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος βλέπει καθημερινά.

• Την οικονομική του κατάσταση να επιδεινώνεται.
• Την αγοραστική και διαπραγματευτική του δύναμη να χάνεται.
• Την ανεργία να αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς.
• Τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να υποβαθμίζονται ή και να εξαφανίζονται.
• Την παιδεία να θυσιάζεται στις παράλογες απαιτήσεις της δήθεν ανάκαμψης της χώρας.

Έχετε το θράσος να ισχυρίζεστε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού σε δημοσιονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αρχίζουν να δρέπουν καρπούς και ότι ήδη οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι εμφανείς.

Προβάλλετε την αναίσχυντη ανακρίβεια ότι τα μνημόνια αποτελούν τη μόνη δυνατότητα για την ανέλκυση της χώρας από τα βάθη της οικονομικής κρίσης στην οποία εσείς την καταδικάσατε για την επάνοδο της σε τροχιά ανάπτυξης και την εξασφάλιση της οικονομικής της αυτονομίας. Επιπλέον, εφευρίσκετε πρωτογενές πλεόνασμα! Δεν έχετε το θάρρος να παραδεχτείτε ότι οι πολιτικές των μνημονίων δεν βγάζουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο, αλλά αντιθέτως την οδηγούν με βεβαιότητα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της.

Με όλα αυτά, που κάνετε, το μόνο που έχετε επιτύχει είναι να αποτύχετε!

Αποτύχατε να προασπίσετε τα συμφέροντα του λαού που σας εμπιστεύτηκε την ψήφο του και καταπατήσατε τον όρκο για πίστη στην Πατρίδα, το δημοκρατικό πολίτευμα και για ευσυνείδητη εκπλήρωση των καθηκόντων σας!

Επαίρεστε ότι υποβάλλατε τον ελληνικό λαό σε επαχθείς θυσίες που δεν έχουν τελειωμό, το αποτέλεσμα των οποίων είναι απλώς ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Για πόσο ακόμα θα εμπαίζετε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και πόσο ακόμα θα καιροσκοπείτε εις βάρος του;

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως υπεύθυνη Παιδείας, να κάνω μια μικρή, αλλά πιστεύω σημαντική αναφορά στον νευραλγικό αυτό τομέα της κοινωνίας, τον οποίο αντί να προστατεύετε καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, βαλθήκατε να εξοντώσετε πλήρως.

Και εξηγούμαι αμέσως:

Με περισσή περηφάνια ο Υπουργός Παιδείας καυχιόταν για το επίτευγμά του ότι εξοικονομήθηκαν από την Παιδεία 500 εκ. ευρώ. Δεν έχετε καταλάβει ότι 500 εκ. ευρώ θα έπρεπε να εξοικονομηθούν ΓΙΑ την Παιδεία, όχι ΑΠΟ την Παιδεία. Οι δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία, λοιπόν, μειώθηκαν στα 4.587.329.000 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 2,51% του ΑΕΠ, αποτέλεσμα της πολιτικής των καταργήσεων, των συγχωνεύσεων και των διαθεσιμοτήτων.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ένα από τα τραγελαφικά στοιχεία αυτού του προϋπολογισμού: ενώ οι δαπάνες για τη Δευτεροβάθμια Παιδεία μειώθηκαν περισσότερο από 200 εκ. ευρώ και για την Τριτοβάθμια πάνω από 130 εκ. ευρώ, οι δαπάνες - προσέξτε - για τις Εισιτήριες Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αυξήθηκαν στα 6 και πλέον εκ. ευρώ από τα 2 περίπου εκ. ευρώ που ήταν το 2013! Απίστευτη δαπάνη για μια εξεταστική διαδικασία που θα εισάγει τα παιδιά στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Σύστημα της χώρας, που σήμερα, όμως, βρίσκεται υπό διάλυση! Το στοιχείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, αντικατοπτρίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το περιεχόμενο των «μεταρρυθμίσεων», που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας: εξετασιοκεντρικό σύστημα αντί για ουσιαστική εκπαίδευση, διάλυση, απαξίωση.

Ενδεικτική της υποτιθέμενης τροχιάς ανάκαμψης στην οποία επαγγέλλεσθε ότι επαναφέρετε τη χώρα, είναι και τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σε πρόσφατη έκθεσή του, η οποία γίνεται αγγελιοφόρος μαύρων εκπαιδευτικών μαντάτων, η χώρα μας κατρακύλησε από την 25η στην 42η θέση σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικούς συστήματος. (Παραθέτω σχετικό έγγραφο για τα πρακτικά).

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να κάνω σαφές ότι θα καταψηφίσουμε τον αναίσχυντο και ανούσιο προϋπολογισμό, ο οποίος μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να συναινέσουμε στο εκ νέου ξεπούλημα της χώρας, στο κοινωνικό και οικονομικό ξεγύμνωνα των Ελλήνων, στην υποταγή της χώρας σε ξένους δανειστές. Ο αποψινός προϋπολογισμός είναι επάξιος της πολιτικής σας.

• Μιας πολιτικής που συμβάλει στην εξόντωση και στον αφανισμό των Ελλήνων.
• Μιας πολιτικής που σας καθιστά όχι πολιτικούς, αλλά άξιους υπάλληλους της Τρόικας.
• Μιας πολιτικής που θα βάλει πωλητήριο στη χώρα.

Μάλιστα κύριοι της συγκυβέρνησης αυτό θα είναι το επόμενο κατόρθωμά σας.

Θα βάλετε πωλητήριο που θα αναγράφει: «ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση