GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομιλία Γ. Νταβρή επί του προϋπολογισμού

Κύριε Πρόεδρε, πριν αρχίσει το χρονόμετρο, επιτρέψτε μου εκτός χρόνου να κλίνω και εγώ το γόνυ στην απώλεια ενός μεγάλου παγκόσμιου ...


Κύριε Πρόεδρε, πριν αρχίσει το χρονόμετρο, επιτρέψτε μου εκτός χρόνου να κλίνω και εγώ το γόνυ στην απώλεια ενός μεγάλου παγκόσμιου άνδρα, του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος...
έλεγε ότι εκτός από την εξυπνάδα χρειάζεται και μια μεγάλη καρδιά. Και όταν υπάρχουν αυτά τα δύο, η δύναμη ανατροπής και η επίτευξη στόχων είναι τεράστια.

Οπωσδήποτε να πω κι εγώ «χρόνια πολλά», για τη σημερινή εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού, σε όλους που φέρουν το όνομα Νικόλαος και Νικολίτσα.

Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω ή δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο προϋπολογισμός αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Εσείς που σπουδάσατε οικονομικά γνωρίζετε κανένα οικονομικό ίδρυμα, καμία μεγάλη εταιρεία ή οποιονδήποτε σκέφτεται να βάλει μπροστά κάτι τεράστιο, μεγάλο ή ενεργητικό που να μην κάνει απολογισμό πριν και να πάει σε καινούργιο προϋπολογισμό; Αλήθεια, ποια είναι τα εχέγγυα που έχει ο Έλλην πολίτης που μας ακούει ότι, αν υλοποιηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, η χώρα θα πάει καλύτερα;

Έψαξα στο μυαλό μου, αλλά είδα και βίντεο από προηγούμενους Υπουργούς Οικονομικών και Πρωθυπουργούς που μετά τη μεταπολίτευση σε κάθε προϋπολογισμό χειροκροτούντο διά βοής και ο πολίτης ένιωθε ότι κάτι καινούργιο θα έρθει στη χώρα, κάτι θα κτιστεί νέο και καλύτερη μέρα θα ξημερώσει. Αυτό δεν ήρθε ποτέ.

Γιατί άραγε, κύριε Υπουργέ; Δεν ήρθε ποτέ γιατί ο προϋπολογισμός, όπως και ο φετινός, δεν φτιάχνεται με όραμα και για να εξυπηρετήσει τη μεσαία τάξη, τους φτωχούς ανθρώπους και τον Έλληνα πολίτη και μακρόπνοα τους εθνικούς αντικειμενικούς σκοπούς.

Πριν από λίγο ήμουν στην Επιτροπή, η οποία ενέκρινε υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη τους δρόμους από την Κόρινθο στην Πάτρα, από τα Γιάννενα στην Πάτρα και τους άλλους.

Μέρες που είναι, αλήθεια που βρίσκονται αυτά τα δισεκατομμύρια και τους χρηματοδοτούμε; Τα βρίσκουμε.

Ο Προϋπολογισμός, κύριε Υπουργέ, και αυτός θα κινηθεί όχι για να λύσει την κρίση, γιατί κρίση υπάρχει μόνο για τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς πολίτες. Οι μεγάλοι, η νομενκλατούρα των δεκατριών, που άντε είναι τριακόσιοι, που δημοσίευσε το Stern, δεν βρίσκονται σε κρίση. Ανοίγουν σαμπάνιες, παίρνουν έργα. Γι’ αυτούς το τραπεζικό σύστημα υπάρχει, κύριοι. Έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Και το Ελληνικό Κοινοβούλιο διά των Επιτροπών εγκρίνει κονδύλια δισεκατομμυρίων, τα οποία τα κόβει από τον χειροκροτούντα κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους άλλους που λένε ότι προσφέρουν καλύτερη υγεία στους πολίτες.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, στη Βουλή υπάρχει Κανονισμός τέτοιας μορφής, κατά την οποία απαγορεύεται στην ουσία ο έλεγχος, ενώ στο τέλος του χρόνου θα έπρεπε να κάθεται εδώ επί δεκαπέντε μέρες ο Πρωθυπουργός με όλους τους Υπουργός και να δίνει λόγο στην Αντιπολίτευση και στη Συμπολίτευση βέβαια, για το τι πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο, όπως κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Και μέσα από αυτά που πέτυχε – όπως είπα όταν άνοιξα το διάλογο - να τον ψηφίζουμε ή να μας δίνει τα εχέγγυα ότι θα πετύχει και τον επόμενο χρόνο.

Αυτά τα έχουν αφήσει στον κ. Σούρλα, τα έχουν αφήσει στις 250.000 ερωτήσεις και επερωτήσεις και στις δήθεν εξεταστικές επιτροπές. Τι γράφει στην έκθεση ο κ. Σούρλας; Γράφει για 12 δισεκατομμύρια και τα λέει κοντά. Είχε δίκιο ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ που τα είπε.

Πώς θα πετύχει ο Προϋπολογισμός, κύριε Υπουργέ; Θα πετύχει; Για την Εκάλη που θέλει δήθεν να φορολογήσει ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών. Θα πληρώσει η Εκάλη; Δεν θα πληρώσει. Ποιοι θα πληρώσουν τη λέζα; Οι μικροί, οι φτωχοί, η μεσαία τάξη.

Ακόμα και φύλλα προσκείμενα φιλικά προς εσάς, όπως η ΕΣΤΙΑ λέει ότι θα διαλυθεί η μεσαία τάξη. Δεν βλέπετε ότι και με αυτόν τον Προϋπολογισμό δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να συντηρείτε τα δικαιώματα της πολιτικής και οικονομικής νομενκλατούρας της χώρας; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η χώρα ξεπουλιέται;

Και έρχεστε και παρουσιάζετε το άσπρο-μαύρο, στραγγαλίζετε τη λογική μας τελείως και μας λέτε ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.

Αλήθεια τόσο, μα τόσο - εντός εισαγωγικών - «ανίδεοι», για να μην χρησιμοποιήσω άλλες λέξεις, ήταν όλοι αυτοί οι Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Οικονομικών που έκαναν αυτούς τους πετυχημένους προϋπολογισμούς τριάντα χρόνια και η χώρα έφτασε εδώ; Όχιι!

Το μήνα Οκτώβριο, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έπρεπε να είμαστε δεκαπέντε μέρες μέσα και να μας λένε «από αυτά τα κονδύλια που ξοδέψαμε πέρυσι, πετύχαμε αυτούς τους στόχους και κάνουμε εισηγήσεις με λιγότερα λεφτά να πετύχουμε αυτούς». Αυτό δεν γίνεται. Μαζευόμαστε εκεί για να εγκρίνουμε 1.300 ευρώ!

Κι εσείς, το Υπουργείο Οικονομικών, φτιάχνετε προϋπολογισμό για το Υπουργείο Εξωτερικών με όλες αυτές τις παρανομίες που γίνονται εκεί από τα κονδύλια, από τους οργανισμούς τους μη υπάρχοντες. Κι αν τους ψάξουμε στα ψιλά γράμματα θα τους βρούμε και ο κόσμος πεινάει. Για ποιον Προϋπολογισμό μας μιλάτε;

Είναι ντροπή να δουλεύει το Κοινοβούλιο με τον τρόπο που δουλεύει! Αν θέλετε να κάνετε μία μεταρρύθμιση, τότε, πρώτον, να αλλάξει ο Κανονισμός - κι αυτή είναι η πρόταση, γιατί θα καταψηφίσω τον Προϋπολογισμό - και σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, στις αρχές του Νοεμβρίου, να έρχεται εδώ ο Πρωθυπουργός με όλους τους Υπουργούς και να δίνει, αφού περάσει από τις αρμόδιες Επιτροπές, λογαριασμό για το πού πήγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού και, δεύτερον, όποιος βάλει χέρι σε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος, να είναι ιδιώνυμο έγκλημα και να πηγαίνει φυλακή! Μόνο έτσι θα σωθεί η χώρα!

Με συγχωρείτε που μιλάω με αυτήν την ένταση, αλλά κι αυτός ο Προϋπολογισμός δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά να εξυπηρετήσει τη νομενκλατούρα και να λιώσει τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς Έλληνες.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση