GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ στο 11μηνο αλλά με τρεις σημαντικές αποτυχίες

Αθήνα «Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθ...

Αθήνα
«Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα.
Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Εργαζόμαστε συστηματικά, μέχρι την τελευταία στιγμή, για την επίτευξη του υψηλότερου αποτελέσματος αλλά και τη βιωσιμότητά του».
Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013.
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα έχει αποτύχει σε τρία σημεία: α. Στη μείωση της ανεργίας, β. στην καταπολέμηση της φτώχειας και γ. στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ειδικότερα:
1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA-95) σύμφωνα με το οποίοόλες οι χώρες της Ευρώπης αποστέλλουν στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, διαμορφώθηκε περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ.
Εάν εξαιρέσουμε τα έσοδα από τα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ ή στο 0,7% του ΑΕΠ.
Το ενδεκάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης,3,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, και περίπου 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Και σε αυτές τις νέες εκτιμήσεις συμφωνεί η Τρόικα.
Επαναλαμβάνω ότι η διαφορά μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών και με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αποτυπώνεται στονΠίνακα 3.3 του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).
Αυτή η διάκριση γίνεται και σε όλες τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε.
Διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,9 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου υπέρ-τετραπλάσιο.
Το έλλειμμα, συνεπώς, κατά το εφετινό ενδεκάμηνο, μειώθηκε στο 1,8% του ΑΕΠ, από 6,6% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
3ον. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται περίπου στα περυσινά επίπεδα, και κοντά στους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.
Στόχοι οι οποίοι είναι πλέον υψηλότεροι από τις αρχικές και μεταγενέστερες εκτιμήσεις που είχαμε στον περυσινό Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμααντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση