GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα σπίτι γεμάτο χαμόγελα για 294 παιδιά!

της Κορίνας Καφετζοπούλου. Αν το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου είναι η αγάπη, τότε όσα κέντρα, φορείς και δομές εργάζονται γι...


της Κορίνας Καφετζοπούλου.

Αν το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου είναι η αγάπη, τότε όσα κέντρα, φορείς και δομές εργάζονται για το συνάνθρωπο υπό δύσκολες πραγματικές συνθήκες, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ευλογημένα κι ότι είναι περιστοιχισμένα από...
αγγελάκια και Άγιους Βασίληδες! Διότι προσφέρεται αγάπη, μια μεγάλη αγκαλιά, έμπρακτη βοήθεια σε μια δύσκολη εποχή, όλες τις ημέρες του χρόνου.

Και όλος αυτός ο κόπος ανταμείβεται με χαμόγελα, κυρίως παιδιών.

Μια τέτοια γωνιά είναι και το κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας, δομή των Χωριών SOS, που λειτουργεί στο Ηράκλειο.

Πριν από 1,5 χρόνο άνοιξε τις πόρτες του αυτό το σπίτι για να σταθεί στο πλάι μερικών οικογενειών, 80 έλεγαν οι αρχικοί υπολογισμοί.

Αυτή τη στιγμή ενεργά στηρίζονται 100 οικογένειες με 294 παιδιά, ενώ συνολικά ο αριθμός των οικογενειών που έχουν βοηθηθεί είναι 178.

Ο στόχος αυτού του κέντρου είναι αποκλειστικά το παιδί. Το παιδί να υποστηριχθεί για να μη χάσει τα αναγκαία που είχε πριν, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση - γιατί όχι και στη μουσική - το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει κλονιστεί εξαιτίας της ανεργίας των γονιών του.

Και όλα αυτά τα παιδιά έχουν την ίδια περίπου ιστορία.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο ένας ή και οι δύο γονείς έχασαν τις δουλειές τους, το σπίτι που νοίκιαζαν, το αυτοκίνητο που είχαν.

Ξαφνικά έμειναν χωρίς τα αυτονόητα, ίσως χωρίς και το ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμα και την ηλεκτρική κουζίνα τους. Και τέτοιες οικογένειες είναι πολλές στο Ηράκλειο, είναι οικογένειες της διπλανής πόρτας

«Σκοπός μας είναι τα παιδιά να μένουν με τις οικογένειες τους και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Για αυτό δουλεύουμε όλοι για το παιδί» είπε στο MadeinCreta η κ. Εύα Χαρίτου κοινωνική λειτουργός του Κέντρου.
«Το σπίτι μας έχει τη χαρά να προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειες τους. Εμείς είμαστε εδώ για να τους ανακουφίσουμε όσο μπορούμε. Πολλοί άνθρωποι βοηθούν σε αυτό και το καταφέρνουμε και μπορούμε να αγκαλιάσουμε κι άλλους» πρόσθεσε.

«Τα παιδιά που έρχονται σε εμάς είναι από οικογένειες της διπλανής πόρτας που βιώνουν την οικονομική κρίση όχι προνιακές οικογένειες», πρόσθεσε η ίδια .

Όλο αυτό το διάστημα σχεδόν αθόρυβα δημιουργήθηκε ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας, των σχολείων αλλά και των υπηρεσιών.

Πολλές οικογένειες βρέθηκαν εκεί, είτε επειδή κάποιος τους το πρότεινε ως λύση είτε επειδή οι ίδιες οικογένειες το βρήκαν.

Τα αιτήματα που διατυπώνονται συνήθως αφορούν εκπαιδευτική και υλική υποστήριξη. Γίνεται πρώτα επαφή με τους γονείς, στη συνέχεια με όλη την οικογένεια ενώ για την αξιολόγηση του περιστατικού γίνεται και επίσκεψη στο σπίτι.

Η οικογένεια και όχι μόνο το παιδί, έχουν πλέον ένα πέπλο προστασίας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρο, αφορούν:

• Εκτίμηση –διάγνωση παιδιών και γονέων

• Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια

• Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων


• Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

• Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

• Δημιουργική απασχόληση παιδιών

• Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, την επιχορήγηση μέρους του ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΗ κτλ. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

«Μας ενδιαφέρει το παιδί να έχει τα αναγκαία, να μην σταματήσει τα εξωσχολικά του, και να νιώθει καλά. Να έχει αυτοεκτίμηση και να περιοριστεί όσο το δυνατόν η ανασφάλεια του. Όταν ένα παιδί δε νιώθει καλά μπορεί να αντιδράσει με πολλούς τρόπους, μια πρώτη αντίδραση είναι ως προ τη μάθηση. Εμείς το βοηθάμε να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του ενώ γίνεται συμβουλευτική και προς την οικογένεια».

Τονίζοντας ότι κανένας γονιός δεν πρέπει να διστάζει να χτυπήσει την πόρτα αυτού του κέντρου αν θέλει βοήθεια για το παιδί του.

Δεν θα υπήρχε κέντρο αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόντουσαν αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές για να στηρίξουν τους 3 κοινωνικούς λειτουργούς, τους 2 ψυχολόγους τον ένα ειδικό παιδαγωγό και τη γραμματειακή υποστήριξη του Κέντρου.

Όλες οι ανάγκες αυτών των παιδιών γίνονται πραγματικότητα επειδή εκτός από τις σημαντικές δωρεές υπάρχουν «μυστικοί Άγιοι Βασίληδες» που δουλεύουν όλο το χρόνο.

«Το Κέντρο χρηματοδοτείται από δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, αλλά και από όλο το Ηράκλειο.

Υπάρχει ένα δίκτυο εθελοντών που καλύπτει όλες τις ανάγκες μας. Από τη μάθηση μέχρι τα τρόφιμα. Εμείς έχουμε 39 ενεργοί εθελοντές χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Συνδιαμορφώνουν το προφίλ του κέντρου τους.

Έχουμε ανάγκη από τον αέρα, τις ιδέες τους τις σκέψεις και την προθυμία να βρίσκουν πάντα λύσεις!» είπε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας κ. Εύα Χαρίτου στο MadeinCreta.

Υπάρχει επιπλέον και άλλη μια τοπική ομάδα στήριξης, με επικεφαλής την κ. Μιράντα Τζοβενή που στηρίζει το κέντρο και το επιστημονικό προσωπικό. Αυτή η ομάδα στήριξης έχει ένα τιτάνιο έργο αυτή την περίοδο: την προσπάθεια να συλλέξει χρήματα μέσα από δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS, στη Φοινικιά.

Το Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας βρίσκεται στην οδό Θεοκρίτου 5 στα Καμίνια, και θα μεταφερθεί σε νέο κτίριο στην οδό Γιαννιτσών 4.

Τα τηλ επικοινωνίας είναι 2810-222610/2810-222670.
madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση