GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι 5 απίθανες συνταγές για ριζότο

Το φαγητό δε χρειάζεται να είναι περίπλοκο... κάποια μυστικά μπορούν να το κάνουν να απογειωθεί στο λεπτό! Και το ριζότο μπορεί να μην απ...

Το φαγητό δε χρειάζεται να είναι περίπλοκο... κάποια μυστικά μπορούν να το κάνουν να απογειωθεί στο λεπτό! Και το ριζότο μπορεί να μην αποτελεί γκουρμέ συνταγή, ωστόσο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο νόστιμες. Με λαχανικά, με ψάρι ή με κρέας, αποτελεί ιδανικό ορεκτικό ή ακόμη και ένα εξαιρετικά θρεπτικό κυρίως πιάτο, με τη συνοδεία μιας πράσινης σαλατούλας. Βρήκαμε 5 συνταγές για ριζότο που θα σας συναρπάσουν.


Ριζότο γαρίδας με φινόκιο, τοματίνια και ελιές

)


Υλικά:

8 γαρίδες
1 φλιτζάνι ρύζι Arborio
1 μικρό φινόκιο
8 ελιές καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
10 ντοματίνια
2 ντομάτες
1 μεγάλο καρότο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
10-15 γραμμάρια ελαιόλαδο (ή 1 κομματάκι βούτυρο φυτικό ή αγελαδινό)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις γαρίδες και χρησιμοποιείτε τα κελύφή τους για να φτιάξετε ζωμό, βράζοντάς τα για 2 ώρες μαζί με τις ντομάτες, το καρότα και το κρεμμύδι. Σε ένα άλλο σκεύος, σοτάρετε ελαφρά την ψίχα των γαρίδων, που έχετε κόψει σε τρία κομμάτια.

Προσθέτετε το φινόκιο και μόλις μαλακώσει, βάζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε τα υλικά για 1 λεπτό, ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε καλά μέχρι να αρωματιστεί και να δημιουργηθεί γύρω του μια απαλή κρούστα.

Σβήνετε το φαγητό με το κονιάκ και προσθέτετε σταδιακά τον ζωμό γαρίδας, αλάτι και πιπέρι.

Ελέγχετε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς για 14 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τα ντοματίνια, τις ελιές και το ξύσμα πορτοκαλιού και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε από πάνω το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Συνταγή: vita.gr


Ριζότο με κάστανα και κολοκύθα

Υλικά:

6 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου (με λιγότερο αλάτι)
1/4 φλιτζανιού cream sherry (λικέρ με κρεμώδη υφή)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο (χωριστά)
1 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 μικρή κολοκύθα καθαρισμένη, χωρίς κουκούτσια σε μικρά κυβάκια
1,5 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
2 φλιτζάνια καθαρισμένα και ψημένα κάστανα, ψιλοκομμένα
100 γρ. παριζάκι γαλοπούλας κομμένο σε κυβάκια
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκια ματζουράνα ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάλτε το ζωμό και το σέρι να βράσουν σε μέτρια κατσαρόλα και δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάστε την κατσαρόλα ώστε να μείνει ζεστός ο ζωμός.

Ζεστάνετε το λάδι και 2 κουταλιές βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το κρεμμύδι και την κολοκύθα. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά, περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε μέχρι αυτό να γίνει διάφανο στις άκρες του, περίπου για 3 λεπτά.

Βάλτε 1 φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό. Σιγοβράστε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι ανακατεύοντας συχνά, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε κι άλλο ζωμό, ένα φλιτζάνι τη φορά, αφήνοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσετε περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς για 25 λεπτά περίπου.

Βάλτε τα κάστανα, το θυμάρι, τα παριζάκι και τη ματζουράνα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο, το τυρί και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε.

Συνταγή: tlife.gr


Ριζότο με τυρί κρέμα, κοτόπουλο και ασπρομανίταρα

Υλικά:

1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
1 κούπα κοτόπουλο
200 γρ. μανιτάρια
200 γρ. τυρί κρέμα
1/2 κρεμμύδι
λίγο ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι, άνηθο

Eκτέλεση:

Bάζετε ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνετε το κρεμμύδι και μετά τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το ήδη βρασμένο ή ψημένο κοτόπουλο και το ρύζι και αφήνετε μέχρι τo ρύζι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.

Προσθέτετε βραστό νερό, αλάτι και αφήνετε το ρύζι να βράσει ανακατεύοντας κάθε 3-4 λεπτά. Αφού βράσει το ρύζι και απορροφήσει τα υγρά προσθέτετε το τυρί, την κρέμα γάλακτος και πιπέρι, ανακατεύετε καλά να πάει παντού και σερβίρετε.

Συνταγή: sintagespareas.gr


Ριζότο με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό (alla caprese)

Υλικά:

5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. λάδι
1/3 φλ. λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1½ φλ. ρύζι
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, χοντροκομμένες και σχεδόν πολτοποιημένες στο μούλτι
1 μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
4-5 μεγάλα φύλλα βασιλικού κομμένα σε λωρίδες
1/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε τον ζωμό σε κατσαρολάκι και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία αλλά χωρίς να βράζει.
Ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά να μαλακώσει προσέχοντας να μην αλλάξει χρώμα.

Προσθέτετε το ρύζι και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε για 1 λεπτό μέχρι όλοι οι κόκκοι να έχουν καλυφθεί καλά από το μείγμα λάδι-βούτυρο. Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.

Προσθέτετε τις σχεδόν πολτοποιημένες ντομάτες και ανακατεύετε με το ίδιο τρόπο. Αρχίστε να ρίχνετε τον ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας σχεδόν συνεχώς. Η φωτιά είναι μέτρια προς χαμηλή, ανάλογα με τις εστίες σας και διατηρείται σταθερή σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Περιμένετε μέχρι ο ζωμός που ρίχνετε να απορροφηθεί σχεδόν τελείως πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Συνεχίζετε με τον τρόπο αυτό μέχρι τέλους, κρατώντας μόνον το τελευταίο 1/4 φλιτζάνι χωριστά στην άκρη. Ανακατεύετε πάντα καλά ώστε το ρύζι να μην κολλήσει.

Ύστερα από περίπου 18 λεπτά, όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αλλά παραμένει σφιχτό, ρίχνετε το ζωμό που είχατε κρατήσει. Αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα μικρά κυβάκια της μοτσαρέλας και τον βασιλικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε γρήγορα ώστε τα τυριά να λιώσουν και να ενσωματωθούν με το ρύζι. Σε ζεστή πιατέλα ή σε πιάτα με μια πινελιά κορυφής βασιλικού και αμέσως στο τραπέζι.

Συνταγή: pandespani.com


Ριζότο με γιαούρτι, αγκινάρες και πέστο δυόσμου

Υλικά:

400 γρ. κατεψυγμένες αγκινάρες
300 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 ζωμό κότας
100 γρ. κασέρι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κρεμμύδι
2 σκελ. σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ξύσμα από λεμόνι
1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι – πιπέρι

Για το πέστο:

• 1 ματσ. δυόσμο
• 1 σκελ. σκόρδο
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
• ½ κ.γ. ζάχαρη
• 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα. Κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε. Στη συνέχεια βάζετε το ρύζι και τις αγκινάρες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτετε αλάτι – πιπέρι, 1 ζωμό κότας και σταδιακά ρίχνετε ζεστό νερό όσο να μαγειρευτεί το ρύζι και να είναι ζουμερό το ριζότο, περίπου για 15 – 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά φροντίζετε να έχει αρκετό ζουμί. Προσθέτετε το κασέρι, τη μαργαρίνη με 25% βούτυρο και το γιαούρτι.

Για το πέστο βάζετε σε ένα μπλέντερ τα φύλλα του δυόσμου, το σκόρδο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, ζάχαρη, αμύγδαλο φιλέ που θα έχετε καβουρδίσει, ελαιόλαδο, αλάτι – πιπέρι και τα χτυπάτε ώσπου να έχετε μια ομοιόμορφη σάλτσα. Σερβίρετε το ριζότο περιχύνοντας με το πέστο δυόσμου. Μπορείτε να ρίξετε μπούκοβο και να γαρνίρετε με μια φέτα λεμονιού.

Συνταγή: chefonair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση