GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλεξανδρούπολη: Ζημιά 965.000 ευρώ από πρώην δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους

Η παραπομπή σε δίκη του πρώην δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή, 32 δημοτικών συμβούλων και ενός υπηρεσιακού παράγοντα αποφασίστηκε με το 2...


Η παραπομπή σε δίκη του πρώην δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή, 32 δημοτικών συμβούλων και ενός υπηρεσιακού παράγοντα αποφασίστηκε με το 296/13 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης για την πράξη της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.
Η παραπομπή στο ακροατήριο αποφασίστηκε σε συνέχεια της ποινικής δίωξης που είχε ασκηθεί από την ανακρίτρια Αλεξανδρούπολης, έπειτα από παραγγελία του Εισαγγελέα του Εφετείου Θράκης. Οι παραπάνω κατηγορούνται και θα δικαστούν για «τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, με προξενηθείσα ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία σε βάρος του Δημοσίου, υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ, καθ’ εξακολούθηση». Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση των απευθείας αναθέσεων έργων από τα δημοτικά συμβούλια της Αλεξανδρούπολης των περιόδων 2003-2006 και 2007-2010.
Οι απευθείας αναθέσεις προς τη δημοτική επιχείρηση ΑΝ.ΕΤ.Α, εκ μέρους της δημοτικής αρχής του κ. Αλεξανδρή, αφορούν 129 έργα κάτω των 45.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), συνολικού προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ περίπου, που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τα έτη 2006 και 2007. Η ζημία σε βάρος του Δήμου Αλεξανδρούπολης προέρχεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη διαφορά ανάμεσα στην έκπτωση για τα δημοτικά έργα που ανατέθηκαν με απευθείας ανάθεση στην ΑΝ.ΕΤ.Α., δηλαδή 3 % και αυτής που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη δημόσια δημοπράτηση τους, με τη ζημία να ανέρχεται (πάντα κατά το κατηγορητήριο), στο συνολικό ποσό των 965.000 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι παραπέμπονται διότι ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ψήφισαν, κατά περίπτωση, όλες ή μέρος αυτών των αναθέσεων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου εισηγητή.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, εκτός των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του κ. Αλεξανδρή, υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Αρβανιτίδη, της περιόδου 2003-2006, οι οποίοι μετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο ως αντιπολίτευση και ψήφισαν τις εν λόγω απευθείας αναθέσεις, αλλά και της παράταξης του κ. Κούρτη της περιόδου 2007-2010.
Επίσης υπάρχουν και εννέα εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ανήκουν σήμερα στις παρατάξεις του κ. Λαμπάκη (3) και του κ. Γρηγοριάδη (6). Για άλλους τρεις δημοτικούς συμβούλους έπαυσε η δίωξη, λόγω παραγραφής του αδικήματος, επειδή ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.
Να σημειωθεί ότι στην αρχική δίωξη δεν ήταν κατηγορούμενος ο πρώην Δήμαρχος κ. Αλεξανδρής, διότι σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια και με βάση το βούλευμα, ο κ. Αλεξανδρής παραπέμπεται και αυτός, ως ηθικός αυτουργός.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.e-evros.gr/
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση