GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περισσότερες εξουσίες στον στρατό

Το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανατροπή του προέδρ...


Το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, θα ενισχύσει τις εξουσίες του στρατού και θα απαγορεύσει τα θρησκευτικά κόμματα. Το σύνταγμα αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της πολιτικής μετάβασης στην οποία έχει δεσμευθεί ο στρατός της Αιγύπτου και η οποία θα οδηγήσει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του χρόνου.
Τα 50 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης ξεκίνησαν χθες Σάββατο να ψηφίζουν το νομοσχέδιο άρθρο-άρθρο και μέχρι στιγμής έχουν εγκρίνει 138 από τα 247 άρθρα. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεχιστεί η ψηφοφορία, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από την κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, μέχρι την Τρίτη οπότε λήγει η θητεία της Συνέλευσης, το κείμενο θα δοθεί στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Άντλι Μάσνους που θα ορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Το προσχέδιο του νέου συντάγματος ακυρώνει τις ισλαμιστικής έμπνευσης προσθήκες που είχαν επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος στη διάρκεια του ενός έτους προεδρίας του Μόρσι.
Αντίθετα, δίνει περισσότερες εξουσίες στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο πλέον θα μπορεί να ορίζει και να αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας της χώρας, ο οποίος θα εκτίει θητεία οκτώ ετών. Ο επικεφαλής του στατού, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκδίωξε στις 3 Ιουλίου τον Μόρσι, που ανήκει στην ισλαμιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα και υπήρξε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Ο Σίσι έχει αναστείλει το σύνταγμα, ενώ ορίστηκε μια Συντακτική Συνέλευση για να καταρτίσει ένα νέο ως τις 3 Δεκεμβρίου.
Βάσει του προσχεδίου του νέου συντάγματος, απαγορεύεται η ίδρυση κομμάτων «με θρησκευτική βάση», επαναφέροντας μια απαγόρευση που ίσχυε στη διάρκεια των 30 ετών που κυβερνούσε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
Αν και οι Ισλαμιστές κέρδισαν σε πέντε εθνικές εκλογές μετά την πτώση του Μουμπάρακ το 2011, στη Συντακτική Συνέλευση παίρνουν μέρος μόνο δύο Ισλαμιστές: ένας από το σκληροπυρηνικό κόμμα Σάλαφι Νουρ και ένας ακόμη που ανήκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όμως πλέον την επικρίνει έντονα.
Στη Συντακτική Συνέλευση παίρνουν επίσης μέρος εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, του στρατού, της αστυνομίας καθώς και θρησκευτικών θεσμών, όπως το τέμενος αλ Άζχαρ και η εκκλησία των κοπτών. Το νέο σύνταγμα θα επιτρέπει τη δίκη πολιτών από στρατοδικεία, ακόμη ένα μέτρο που ίσχυε επί Μουμπάρακ. Στα στρατοδικεία η διαδικασία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.
Αν υιοθετηθεί το νέο σύνταγμα, οι βουλευτικές εκλογές του 2014 θα διεξαχθούν με νέο εκλογικό σύστημα, με τα δύο τρίτα των εδρών να δίνονται σε μεμονωμένους υποψήφιους και το ένα τρίτο σε υποψηφίους που περιλαμβάνονται σε καταλόγους κομμάτων, αντιστρέφοντας τις αναλογίες των προηγούμενων εκλογών στις οποίες κέρδισαν τα ισλαμιστικά κόμματα.
Στο μεταξύ χθες Σάββατο συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Καΐρου όπου διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον νέο νόμο που περιορίζει τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο συγκεντρώθηκε την ώρα που ο γνωστός ακτιβιστής Άχμεντ Μάχερ παραδόθηκε στην αστυνομία αφού οι εισαγγελείς είχαν διατάξει τη σύλληψή του.
Ο Μάχερ, ιδρυτής του Κινήματος της Νέων της 6ης Απριλίου, είχε κρατηθεί για τέσσερις ημέρες με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό και ότι διοργάνωσε μια διαμαρτυρία την Τρίτη χωρίς να έχει λάβει άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ορίζει ο νέος νόμος για τις διαδηλώσεις.
Ακτιβιστές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι συνελήφθησαν την Τρίτη. Κάποιοι από αυτούς κρατούνται για όσο διάστημα συνεχίζεται η έρευνα εναντίον τους, καθώς κατηγορούνται ότι «ανήκουν σε συμμορία, διαμαρτυρήθηκαν χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές, παρεμπόδισαν την κυκλοφορία και έφεραν όπλα». Είκοσι τέσσερις εξ αυτών ξεκίνησαν απεργία πείνας την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τα βασανιστήρια στο οποία υποβλήθηκαν.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση