GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Πούτιν-Γιανουκόβιτς στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έχει σήμερα στη Μόσχα συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για "οικο...


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έχει σήμερα στη Μόσχα συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για "οικονομικά θέματα", τη στιγμή που η ουκρανική αντιπολίτευση διατηρεί την πίεση καταγγέλλοντας τη υπαναχώρηση του Κιέβου στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταλογίζοντας στην ουκρανική ηγεσία πολιτική βούληση για τη διατήρηση της χώρας στη ρωσική ζώνη επιρροής.
Η αντιπολίτευση καλεί σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα της συνάντησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται από τους Ευρωπαίους για την άσκηση ασφυκτικών πιέσεων επί της ουκρανικής ηγεσίας με μοχλό την κατάσταση της οικονομίας της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η ουκρανική αντιπολίτευση που κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας ότι προτίθεται "να πουλήσει την Ουκρανία στη Ρωσία" , καταγγέλλει ότι είναι πιθανόν να παραχωρήσει στη Μόσχα το ουκρανικό δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου για να επιτύχει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
"Λαμβάνουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος θα επιτύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την παραχώρηση των ουκρανικών αγωγών φυσικού αερίου, που αποτελούν στρατηγικό παράγοντα της ουκρανικής οικονομίας", δήλωσε χθες το βράδυ ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Σειρά οικονομικών συμφωνιών αναμένεται να υπογραφούν σήμερα στη Μόσχα, αλλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην υπό τη Ρωσία τελωνεικαή ένωση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής ρωσο-ουκρανικής συνάντησης.
Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε χθες ότι κατά τη σημερινή επίσκεψη θα εξετασθεί ένας "οδικός χάρτης" για την κατάργηση των φραγμών στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελοούσοφ δήλωσε ότι είναι πιθανόν η Μόσχα να χορογήσει δάνειο στην Ουκρανία, αν τής ζητηθεί.
"Εάν ο Γιανουκόβιτς δεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση, αυτό θα επιδεινώσει την πολιτική κρίση" στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο ουκρανός πολιτικός αναλυτής Βολοντίμιρ Φεσένκο. "Οι μαζικές διαδηλώσεις έχουν συνέπειες επί του Γιανουκόβιτς, είναι υποχρεωμένος να κάνει υποχωρήσεις".
Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον επιχείρημα ότι θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για την Ουκρανία, και να προτιμήσει την προσέγγιση με τη Ρωσία, έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ουκρανία από την Πορτοακλί Επανάσταση το 2004. Εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση