GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομιλία Χαϊκάλη στην βουλή για την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Πάντως, έχετε δίκιο, κύριε Ντόλιο. Η συζήτηση επί των άρθρων σχεδόν έχει εξαντληθεί. Τα έχουμε πει ...


«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Πάντως, έχετε δίκιο, κύριε Ντόλιο. Η συζήτηση επί των άρθρων σχεδόν έχει εξαντληθεί. Τα έχουμε πει σχεδόν όλα.

Θα ήθελα, απλώς, να κάνω μία αναφορά, κ. Υπουργέ. Όσον αφορά τα άρθρα, θα τα ψηφίσουμε όλα και θα σας πω γιατί. Αυτό είναι μία πρόταση, γιατί δεν θέλουμε να πιστεύετε ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Θα διατυπώσουμε όλες τις ενστάσεις μας, θα καταγραφούν, θα σας δώσουμε τα στοιχεία, τις προτάσεις, τις ενστάσεις που έχουμε.

Απλούστατα, θα ήθελα να σας πω ότι για την τροπολογία, την οποία φέρατε, θα συμφωνήσω ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. Το κάνουμε εμείς και ψηφίζουμε τα άρθρα για να σας δείξουμε ότι μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια. Όμως, εάν δεν γίνει η συζήτηση, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και από τον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ, θα έχω την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να μας κοιτάξετε στα μάτια.

Γι’ αυτό εμείς παίρνουμε αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν την ψηφίζουμε, βέβαια, την τροπολογία γιατί είναι θέμα συνείδησης. Εάν η δική σας συνείδηση, σας το επιτρέπει, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Όμως, θα θέλαμε, πραγματικά, να γίνει συζήτηση, ώστε να φύγουν και να διαλυθούν όλες οι υποψίες, να δούμε τι υπάρχει, δηλαδή και τι συμβαίνει από κάτω.

Έχει φέρει ο κ. Κουκουλόπουλος και ο κ. Κουτσούκος μία τροπολογία, η οποία είναι πάρα πολύ ωραία. Και ειλικρινά είναι απορίας άξιον, κύριε Κουκουλόπουλε, το ότι δεν γίνεται δεκτή - αφού μάλλον δεν θα γίνει δεκτή - από τους «συγκυβερνήτες» σας.

Μακάρι να την κάνετε δεκτή. Θα την ψηφίσουμε «με χέρια και με πόδια», όπως λένε. Επίσης, ψηφίζουμε και όλες τις άλλες τροπολογίες, αλλά μάλλον δεν θα γίνουν αποδεκτές, οπότε μην το συζητήσουμε.

Ανακεφαλαιώνοντας, στο άρθρο 1 αποδέχομαι τη δέσμευση του Υπουργού, που φέρει προσωπικά την ευθύνη, να διασφαλίσει ότι οι εισφορές των επικουρικών ταμείων θα αποδίδονται κανονικά στο ΙΚΑ και σε εύλογο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό δεν ζητάμε πλέον την ποινική ρήτρα που είχαμε πει να ισχύσει.

Στο άρθρο 2 διαφωνούμε με το ύψος των προστίμων και προτείνουμε το ποσό να βγαίνει και να υπολογίζεται βάσει του τζίρου της επιχείρησης, καθώς υποστηρίζουμε την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που έχει ζητήσει πρώτα να ολοκληρωθεί η ΕΡΓΑΝΗ και στη συνέχεια, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, ο εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να καταθέσει ΑΠΔ χωρίς να συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους που είναι δηλωμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ.

Επίσης, περιμένω κα μια απάντηση από τον κύριο Υπουργό σχετικά με το αν ο εργοδότης θα δικαιούται να υποβάλει γραπτές εξηγήσεις και να ασκήσει το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης που του παρέχει το Σύνταγμα ή όχι. Επιμένω στην ερώτηση αυτή και περιμένω την απάντηση παρότι ψηφίζουμε το άρθρο.

Στο άρθρο 3 για τον έγκυρο έλεγχο δηλωθέντων και καταβληθέντων εισφορών κρατώ την υπόσχεση πάλι του Υπουργού ότι με το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ θα αποδεσμευθεί αρκετός αριθμός υπαλλήλων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στον έλεγχο χωρίς - πιστεύουμε- να ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.

Στο άρθρο 4 καλώς γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με το καθεστώς εφαρμογής διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ του ΕΤΕΑ και των επικουρικών που έμειναν εκτός αυτού προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ως προς αυτό, θέλω να κάνω και μια αναφορά στην περιβόητη εγκύκλιο των τελευταίων ημερών του ΙΚΑ σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση και το θέμα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για όσους μετέβησαν στην ασφάλιση του ΙΚΑ από το 2000 και μετά. Πρέπει να επιληφθεί ο κύριος Υπουργός του θέματος και να δοθεί άμεση λύση. Δεν είναι δυνατόν μετά από τρία χρόνια να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις από τη διοίκηση του ΙΚΑ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Θα ζητήσουμε δηλαδή τώρα και τις συντάξεις πίσω από τους συνταξιούχους!

Στο άρθρο 5, με τη θέσπιση ενιαίου ποσοστού εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ, ουσιαστικά, ναι μεν θα διευκολυνθεί ο έλεγχος εισφορών, από την άλλη πλευρά όμως όσοι μέχρι σήμερα κατέβαλαν υψηλότερες εισφορές αυτομάτως αδικούνται καθώς θα λάβουν μικρότερη σύνταξη.

Στο άρθρο 6 καλώς επεκτείνεται η εφαρμογή του εργοσήμου ακόμα και στους εργαζόμενους. Πιστεύω και εγώ πραγματικά ότι δεν είναι μόνο για τις μεγάλες ΠΑΕ, αλλά και για τους μικρότερους αθλητικούς φορείς. Επί της ουσίας δεν τους παρέχει πλήρη και ασφαλιστική κάλυψη, αλλά το παραβλέπουμε κι αυτό.

Στο άρθρο 7 για άλλη μια φορά καλούνται οι Βουλευτές να ψηφίσουν για θέματα που είναι προηγούμενα ψηφίσματα, στα οποία αφήσατε νομοθετικά κενά. Συγκεκριμένα, δίνετε μια παράταση για τρία επιπλέον χρόνια διάθεσης αποσπασμένου προσωπικού που απασχολείται στα επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ταμείου. Χαίρομαι τουλάχιστον που συμφωνεί ο κύριος Υπουργός ότι το ΕΤΕΑ έχει ανάγκη από υπαλλήλους. Γι’ αυτό και τους διατηρεί στα πόστα τους.

Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν και τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων φαντάζει αδιανόητη η τοποθέτησή σας στην επιτροπή όπου μας είπατε ότι δεν χρειάζονται νέοι υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Πώς είναι δυνατόν από τη μια να νομοθετείτε για να παραμείνουν οι υπάλληλοι και από την άλλη, ενώ έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις, να μην συμφωνείτε στην περαιτέρω ενδυνάμωση του οργανισμού με ανθρώπινο δυναμικό;

Στο άρθρο 8 για άλλη μια φορά παραμένει και παρατείνεται το πρόγραμμα λειτουργίας των δώδεκα νέων κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, στο οποίο εντάχθηκαν οι πρώην μονάδες κοινωνικής φροντίδας. Γι’ αυτό και δίνεται εκ νέου παράταση μέχρι 31/12/2013. Εύχομαι να είναι η τελευταία γιατί το έχουμε βρει «σχοινί - κορδόνι» με τις παρατάσεις.

Στο άρθρο 9 συμφωνούμε στην εξαίρεση της αναλογιστικής αρχής από τους περιορισμούς για τα προσωπικά δεδομένα καθώς επίσης και στο θέμα υποχρέωσης του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων να παρέχει στην ΗΔΙΚΑ κάθε στοιχείο που αφορά στις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος.

Στο άρθρο 10 συμφωνούμε με την ηλεκτρονική διασταύρωση από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για τα προνοιακά επιδόματα.

Στο άρθρο 11 προβλέπεται η ΗΔΙΚΑ να αποδίδει ΑΜΚΑ στα νεογέννητα ταυτόχρονα με την έγκριση χορήγησης πιστοποιητικού. Πάντως είναι θέση μας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας αριθμός, όπως σε όλα τα κράτη του κόσμου, αν και πιστεύουμε ότι η φυσιογνωμία και η οντότητα του κάθε ατόμου είναι η πιο ισχυρή απόδειξη της ύπαρξής του.

Όσον αφορά στις υπουργικές τροπολογίες, κύριε Υπουργέ, είναι ένα θετικό βήμα αυτό που γίνεται στην με γενικό αριθμό 991 και ειδικό 92, αν και είναι πολύ μικρό.

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2013 ο ΟΑΕΕ είχε 388.073 οφειλέτες με οφειλή άνω των 5.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό των οφειλών τους είναι 8.700.000 ευρώ. Είναι βέβαια προφανές ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν χρωστούν μόνο μέχρι 10.000 ευρώ αλλά αρκετά παραπάνω.

Τι θα γίνει με αυτούς; Από τα 8,7 δισεκατομμύρια που οφείλονται στον ΟΑΕΕ, πόσα είναι, τελικά, αυτά τα χρήματα τα οποία θα επιστρέψουν στα ταμεία με τη βελτιωτική ρύθμιση που φέρνετε; Εγώ πιστεύω ότι δεν θα είναι ούτε ένα δισεκατομμύριο. Και παρακαλώ τον Υπουργό, εάν έχει στοιχεία, να με διαψεύσει. Διότι κι ένα δισεκατομμύριο να μπει - που δεν υπάρχει περίπτωση - μένουν άλλα 7,7 δισεκατομμύρια. Και λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση που είχε κάνει ο στενός συνεργάτης του ΔΝΤ, ο κ. Patrick De Mets, ο οποίος είπε ότι «η ρύθμιση αυτή φέρνει πενιχρά αποτελέσματα», νομίζω ότι πρέπει να δείτε μία βελτίωση της τροπολογίας, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι σε ρύθμιση, καθώς απασχολεί πάρα πολύ κόσμο το γεγονός.

Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 995 και ειδικό 95 είμαστε υπέρ λόγω της ίσης αντιμετώπισης των επικεφαλής αυτών των νομικών προσώπων και των μη κερδοσκοπικών και κοινωφελών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1000 και ειδικό 99 θα στηρίξουμε το νέο τρόπο επίδοσης καταλογιστικών πράξεων που θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά όχι για την εξοικονόμηση δαπανών ταχυδρομικών τελών που ο νέος τρόπος επίδοσης θα επιφέρει, αλλά για το λόγο ότι όντως θα αποδεσμεύσει το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα μπορεί πραγματικά να απασχοληθεί και σε άλλα ζητήματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά την ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης κι αποτελεσματικής λύσης αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ. Η λύση αυτή ελπίζω να δοθεί μέσω του επόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεστε να καταθέσετε και στο οποίο πραγματικά ελπίζω να φέρετε ευεργετικές ρυθμίσεις. Διότι εδώ ναι μεν σας στηρίζουμε και ψηφίζουμε όλα τα άρθρα, αλλά δεν αποτελεί απαραίτητα βεβαίωση ότι θα σας δίνουμε λευκή επιταγή πάντοτε. Ελπίζω να το εκτιμήσετε.

Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση