GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Aπευθείας πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ειδικούς ιατρούς

Στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε του ΣΚΑΙ διεξήχθη συνομιλία (debate) μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη...


Στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε του ΣΚΑΙ διεξήχθη συνομιλία (debate) μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλη, όπου...

συζητήθηκαν διεξοδικώς οι μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς επίσης τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των επερχόμενων αλλαγών σε αυτή.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση των ιατρών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και οι απεργίες των συγκεκριμένων ιατρών αποτέλεσε το βασικό θέμα του ραδιοφωνικού debate. Ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως η μεταρρύθμιση «θα γίνει», προσθέτοντας πως θα είναι «καλύτερα» εάν οι ιατροί συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Κάλεσε δε τους ιατρούς σε διάλογο, προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να ανακαλέσει δηλώσεις του που έχουν ενοχλήσει.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης τόνισε ότι «Ουδείς έχει πει πως είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση», αποσαφηνίζοντας όμως πως αυτό δεν πρέπει να είναι «πρόσχημα» για να απομακρυνθούν εργαζόμενοι από τη θέσεις τους.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμανε με ιδιαίτερη βαρύτητα ότι «Ξεκινάμε ανάποδα, πάμε χωρίς πυξίδα και στρατηγική», « Το Υπουργείο έπρεπε να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις στηριζόμενο σε υγειονομικό χάρτη» «Χωρίς χάρτη υγειονομικής περίθαλψης όμως δεν ξέρουμε πού πάμε»« Θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της κάθε περιοχής για κάθε ειδικότητα» πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Δεν είναι δυνατό να διορθώσουμε καταστάσεις μόνο με λογιστικά κριτήρια» και τόνισε πως δεν πρέπει να χαθεί το δικαίωμα του ασθενή στην φθηνή επίσκεψη σε ιατρό, που διασφαλίζεται στα πολυιατρεία.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στους ιατρούς που παραμένουν απλήρωτοι και παρά ταύτα δεν έχουν ακούσει, ούτε ένα ευχαριστώ, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ουσιαστικά εθελοντικά, αλλά αντιθέτως δέχονται τα πυρά από την ηγεσία του Υπουργίας Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους ιατρούς σε διάλογο, προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να ανακαλέσει δηλώσεις του που έχουν ενοχλήσει. «Ελάτε να τα βρούμε, είπε χαρακτηριστικά».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι ο γενικός ιατρός πρέπει να συμμετέχει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιδίως σε αστικού τύπου κέντρα υγείας αλλά κυρίως πρέπει να αποτελέσει τον κύριο μοχλό στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές για τη συμπλήρωση της κάρτας υγείας των ασθενών και μέσω συστημάτων τηλεϊατρικής να δίδεται η καλύτερη δυνατή παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή. Την θέση τους όμως δεν πρέπει να κατέχουν ανειδίκευτοι ιατροί αλλά οι κατ’ εξοχήν κατάλληλοι ιατροί, ήτοι όσοι διαθέτουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής οι οποίοι δύνανται να καλύψουν αυτές τις απαιτητικές ανάγκες των συγκεκριμένων περιοχών.

Ο Υπουργός συμφώνησε και δεσμεύτηκε ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στον ειδικό ιατρό και όχι να κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο από τον γενικό ιατρό.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε εν συνεχεία στους νέους ιατρούς που βρίσκονται σε ομηρία από την αρχή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ καθότι δεν δύνανται να συμβληθούν με τον Οργανισμό. «Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να επενδύει στη μόρφωση τόσων νέων επιστημόνων ιατρών, οι οποίοι εν τέλει επειδή δεν τους δίνονται οι δυνατότητες να ορθοποδήσουν στην χώρα τους, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν» « Η Ελλάδα χάνει την περιουσία της στέλνοντας τους νέους στο εξωτερικό» «Είναι ανεπίτρεπτο να μην μπορούν να συμβληθούν οι νέοι».

Ο Υπουργός συμφώνησε πλήρως και δεσμεύτηκε να επεκτείνει τις ειδικότητες των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για να βρουν δουλειά και νέοι γιατροί.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

isathens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση