GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς να ανάψετε “δυνατή” φωτιά στο τζάκι

Οι θερμοκρασίες πέφτουν σιγά σιγά και τα περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν τη ζεστασιά δίπλα στο τζάκι. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ρο...

Οι θερμοκρασίες πέφτουν σιγά σιγά και τα περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν τη ζεστασιά δίπλα στο τζάκι. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ρομαντική ατμόσφαιρα νικά το πετρέλαιο, και τα...
τζάκια παίρνουν φωτιά, στην κυριολεξία! Ωστόσο, ακόμα και αυτή η διαδικασία θέλει "τρόπο", καθώς χωρίς τα παρακάτω tips, όχι μόνο θα σβήσει η φωτιά, αλλά μπορεί να "καπνίσει" και το σπίτι σας...

Πώς να ανάψετε φωτιά στο τζάκι...

-Ανοίξτε το καπάκι της καμινάδας, ώστε να έχει δίοδο ο καπνός και πάρτε στα χέρια σας μια παλιά εφημερίδα και σπίρτα. Τσαλακώστε 5-6 φύλλα και τοποθετήστε τα στο κέντρο του τζακιού.

-Βάλτε ένα χοντρό κομμάτι ξύλου στο βάθος του τζακιού και από πάνω τοποθετήστε τρια- τέσσερα λεπτά ξύλα (προσανάμματα) σε σχήμα ινδιάνικης σκηνής. Από πάνω και κάθετα προς το χοντρό ξύλο ακουμπήστε δυο μεγάλα ξύλα. Φροντίστε να υπάρχει κενό από κάτω, ώστε να μην σβήσει η φωτιά.

- Ρίξτε λίγο πετρέλαιο ή οινόπνευμα στα ξύλα και με ένα σπίρτο κάψτε με προσοχή τις εφημερίδες. Μην μπουκώσετε το τζάκι. Στην αρχή ίσως χρειαστεί να φυσήξετε λίγο τα ξύλα για να αρπάξουν με μεγαλύτερη ευκολία. Παράλληλα, βάλτε τα πιο μεγάλα ξύλα περιμετρικά προς το τζάκι, ώστε να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

- Κάθε 30 λεπτά, πειράξτε λίγο τη φωτιά, ώστε να τροφοδοτηθεί με οξυγόνο και να "ανάψει" περισσότερο. Εναλλακτικά, γυρίστε τα ξύλα που "καπνίζουν" προς το εσωτερικό του τζακιού.

-Για να διατηρήσετε τη φωτιά, ρίξτε ένα κομμάτι δαδί παραπάνω και εάν χρειαστεί, γυρίστε τα κούτσουρα από την "άκαυτη" μεριά τους. Στο τέλος, βάλτε το προστατευτικό του τζακιού, ώστε να μην πεταχτεί καμία σπίθα στα χαλιά του σαλονιού.

Εξτρα tips για την καμινάδα, τον καπνό και τα ξύλα

Καθαρίστε την καμινάδα

Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο πρέπει να καλείτε έναν επαγγελματία για τον καθαρισμό της καμινάδας του τζακιού. Αλλιώς, θα γεμίσει με πίσσα και το τζάκι θα καπνίζει διαρκώς. Εάν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, ρουφήξτε τις στάχτες με μια ηλεκτρική σκούπα και με μια ειδική βούρτσα καθαρίστε το εσωτερικό της καμινάδας.

Αγοράστε σωστά ξύλα

Καλύτερα να προμηθευτείτε με ξύλα από δρυ, οξιά, σφένδαμο, σημύδα κ.α. Το πλεονέκτημα των "σκληρών" ξύλων είναι ότι έχουν λιγότερη πίσσα και βρωμίζουν λιγότερο το τζάκι. Ωστόσο, είναι πιο ακριβά. Γενικά, πάντως, πρέπει να αγοράσετε ξερά ξύλα, αφού η υγρασία δυσκολεύει το κάψιμο τους και τα κάνει να "καπνίζουν" παραπάνω από το φυσιολογικό.

Βάλτε έναν ανεμιστήρα τζακιού

Για ένα ζεστό σαλόνι, αγοράστε έναν ανεμιστήρα τζακιού που κατευθύνει τη θερμότητα μέσα στο δωμάτιο. Οι πόρτες πρέπει να είναι κλειστές, ώστε να μην "δραπετεύει" η ζέστη. Ο φυσητήρας αποτελεί μια οικονομική λύση, καθώς ουσιαστικά οδηγεί τη ζέστη προς τα εσάς...

Δώστε λύση στον καπνό του τζακιού

Εάν "καπνίζει" το τζάκι σας, τότε είτε έχετε ανάψει τον εξαερισμό της κουζίνας και τραβάει τον καπνό, είτε το σπίτι είναι αεροστεγώς κλεισμένο και δεν κυκλοφορεί αέρας. Οπότε, καλό είναι να ανοίξετε ελαφρώς το παράθυρο.

flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση