GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αχτίδα ελπίδας στη Συρία; Ανακωχή ορόσημο Ασάντ και αντιπολίτευσης σε πολιορκημένη πόλη

του Στρατή Μαζίδη* Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε σε συμφωνία εκεχειρίας για να επιτραπεί η πρόσβαση προς τους ...

του Στρατή Μαζίδη*
Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε σε συμφωνία εκεχειρίας για να επιτραπεί η πρόσβαση προς τους εγκλωβισμένους αμάχους στη Moadamiyet Al - Sham και να τους δοθεί...
ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με δήλωση αντάρτη στο AFP την Τετάρτη.

Μετά την εκεχειρία στη Moadamiyet Al - Sham υψήθηκε και πάλι η επίσημη σημαία υψώθηκε πάνω από την περιοχή και θα παραμείνει για 72 ώρες σε αντάλλαγμα για την παροχή τροφίμων σε χιλιάδες εγκλωβισμένους αμάχους όπως δήλωσε ο Αμπού Malek της αντιπολίτευσης στο τοπικό συμβούλιο της πόλης.

"Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη και οι άνθρωποι την έχουν αποδεχθεί ως μια χειρονομία καλής θέλησης ενώ η σημαία του καθεστώτος κυματίζει πάνω από τους πύργους του υδραγωγείου της πόλης" δήλωσε ο Αμπού Malek μέσω του Διαδικτύου.

«Πρέπει να επιτραπεί να παραδοθούν τρόφιμα στην πόλη την Πέμπτη. Αν αυτό πάει καλά, οι αντάρτες θα παραδώσουν τα βαριά όπλα αλλά ο συριακός στρατός δε θα εισέλθει στην πόλη", πρόσθεσε.

"Στην επόμενη φάση, οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς να συλλαμβάνονται και τα σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη πρέπει να αφαιρεθούν», δήλωσε ο Abu Malek.
Μια πηγή κοντά στο καθεστώς Άσαντ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία εκεχειρίας με τη διαφορά ότι ο στρατός θα εισέλθει στην πόλη προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλα τα όπλα έχουν παραδοθεί.
Σύμφωνα με τον Abu Malek, οι κάτοικοι τηεMoadamiyet Al - Sham (κοντά στη Δαμασκό) είναι διχασμένοι σχετικά με τη συμφωνία.

Μερικοί πιστεύουν ότι "έχει μεγαλύτερη αξία η τροφοδοσία των αμάχων γυναικών και παιδιών", ενώ ένα άλλο , πιο ριζοσπαστικό τμήμα της αντιπολίτευσης , δεν θέλει να θεωρηθεί ως παράδοση όπως σχολιάζει ο Malek.

"Αλλά σε κάθε περίπτωση η επανάσταση συνεχίζεται και θα δούμε ποιο είναι αυτό που έχει να προσφέρει το καθεστώς. Αν τιμήσουν τη συμφωνία, τότε πολύ καλά. Αν όχι, τότε θα γυρίσουμε πίσω στα όπλα", δήλωσε ο Malek.

Σημείωσε μάλιστα ότι την Τετάρτη δεν σημειώθηκε κανένας βομβαρδισμός στην πόλη για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Τον Οκτώβριο, περίπου 3.800 πολίτες απομακρύνθηκαν από την Moadamiyet Al - Sham από την Ερυθρά Ημισέληνο σε συντονισμό με τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Moadamiyet Al - Sham είχε αρχικά περίπου 15.000 κατοίκους.

* απόδοση για τη freepen από το Arab News freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση