GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα βρετανικά «παιχνίδια» στην Κίνα εξοργίζουν τις Βρυξέλλες

«Θα υπερασπιστώ μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Κίνας με την ίδια αποφασιστικότητα όπως έκανα και με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Βρετανός Πρω...

«Θα υπερασπιστώ μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Κίνας με την ίδια αποφασιστικότητα όπως έκανα και με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός...
David Cameron κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, εξοργίζοντας την Κομισιόν, η οποία θεωρεί «πρώιμη» κάθε τέτοια συζήτηση.

Στην τριήμερη επίσκεψή του συνοδευόμενος από περίπου 100 επιχειρηματίες, η μεγαλύτερη βρετανική αποστολή τέτοιου είδους, ο Cameron είπε ότι η Βρετανία είναι η πιο ανοιχτή δυτική χώρα στις κινεζικές επενδύσεις και σε καλή θέση για να επωφεληθεί από το άνοιγμα της αγοράς της Κίνας.

«Ο μετασχηματισμός της Κίνας είναι ένα από τα καθοριστικά γεγονότα της ζωής μας [...] Βλέπω την άνοδο της Κίνας ως ευκαιρία, όχι μόνο για τους ανθρώπους αυτής της χώρας, αλλά για τη Βρετανία και τον κόσμο», είπε ο Βρετανός σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Li Keqiang στο Πεκίνο.

Υπογράμμισε πως η Βρετανία είναι κατά πολύ πιο προοδευτική συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών.

Συνέχισε λέγοντας ότι κάποιοι στην Ευρώπη και αλλού βλέπουν τον κόσμο να αλλάζει και θέλουν να κλείσουν την Κίνα «πίσω από μια κουρτίνα με εμπόδια στο εμπόριο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα του «θέλει να αφαιρέσει αυτά τα εμπόδια».

Τα λόγια του Βρετανού όπως ήταν φυσικό ενόχλησαν την Κομισιόν, η οποία προφανώς δεν είναι σύμφωνη με τις προτάσεις Cameron φοβούμενη ότι θα έθεταν σε κίνδυνο τους «28» λόγω των φθηνών κινεζικών εισαγωγών.

«Θεωρούμε πως είναι πολύ πρώιμο σε αυτή τη φάση να συζητήσουμε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Κίνα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alexandre Polack.

Πρόσθεσε ότι ΕΕ και Κίνα βρίσκονται σε συζητήσεις για μια πιθανή συμφωνία επενδύσεων και πως στην παρούσα φάση η προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτή.

«Είπα στον Πρωθυπουργό Li ότι θα υπερασπιστώ την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας με την ίδια αποφασιστικότητα όπως υπερασπίστηκα τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Cameron.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό και να προωθήσουν την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η Κίνα, είπε, χαιρετίζει την «ανοιχτή» στάση της Βρετανίας στις κινεζικές επενδύσεις, ειδικά στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός οικονομικών George Osborne άνοιξε το δρόμο για περισσότερες κινεζικές επενδύσεις σε επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο.

Ανακοίνωσε επίσης και λιγότερο αυστηρά μέτρα για τις κινεζικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να καταστήσει την βρετανική πρωτεύουσα κέντρο των κινεζικών συναλλαγών.

Άνοιξε ακόμη το δρόμο για Κινέζους επενδυτές να πάρουν την πλειοψηφία των μετοχών στα μελλοντικά βρετανικά πυρηνικά εργοστάσια.

Ακτιβιστές συχνά κατηγορούν τον Cameron ότι βάζει πρώτα το εμπόριο και εν συνεχεία τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτό το ταξίδι, θέλουν από τον Cameron να εγείρει τα ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Ανώτατη πηγή του γραφείου του Cameron τόνισε πριν το ταξίδι, ότι η Βρετανία έχει γυρίσει σελίδα στο ζήτημα του Θιβέτ και ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει σχέδια να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα.

euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση