GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επιθυμεί ο Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε χθες τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ ...


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε χθες τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ να σταματήσουν τις μάχες που μαίνονται στη χώρα και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους δύο αντίπαλους ηγέτες και άσκησε "πιέσεις για να αποδεχθούν μια παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη πολιτικών συνομιλιών με μεσολάβηση", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Μάκαρ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό RFI ότι είπε στον Κέρι πως είναι "έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες" στην Αιθιοπία με τον πρόεδρο Κιρ.
Στην χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του, ο Κέρι κάλεσε τον Μάκαρ να σταματήσει τις μάχες και να μιλήσει με τον πρόεδρο Κιρ, εμπιστεύτηκε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, κατά την υποδοχή στην Τζούμπα του απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης Ντόναλντ Μπουθ, και ο πρόεδρος Κιρ δεσμεύτηκε να έχει συνομιλίες με τον πρώην αντιπρόεδρό του Μάκαρ.
Αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν "για να προσπαθήσει να παγιώσει τη δέσμευση του προέδρου Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου για την έναρξη συνομιλιών", σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
"Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις πλευρές σε αυτήν την κρίση να θέσουν άμεσα σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την χρειάζονται απεγνωσμένα και θα δημιουργήσει χώρο για έναν πολιτικό διάλογο ανάμεσα στους αντιπάλους", καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση