GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο Μπακού την Τρίτη ο Σαμαράς

Στο Μπακού θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης π...

Στο Μπακού θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης που αφορά... την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, το οποίο θα τροφοδοτήσει τον αγωγό TAP.

Η παρουσία του κ. Σαμαρά υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου του φυσικού αερίου (Southern Corridor) ο οποίος περιλαμβάνει μέσω του TAP και την Ελλάδα.

Παρών στην τελετή αναμένεται να είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζε Μπαρόζο, στέλνοντας και εκείνος το μήνυμα για την ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική διάσταση που έχουν για τις Βρυξέλλες οι σχέσεις της Ευρώπης με το Αζερμπαϊτζάν.

Στην ουσία, η τελετή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου, αφού μέσω της μεγάλης επένδυσης που θα ξεκινήσει από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα αντληθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου, που θα εξαχθούν προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού TAP.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την τελική επενδυτική απόφαση υπογραμμίζει και τη σημασία της πώλησης στην αζέρικη Socar του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ, και δεν είναι απλά μια πώληση κρατικής εταιρείας σε ξένο επενδυτή.

Πρόσφατα η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει διακρατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με την οποία να δεσμεύεται ότι θα τηρήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το 3ο ενεργειακό πακέτο.

Η πιο βασική υποχρέωση είναι ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να είναι και χρήστης του, που στη περίπτωση της Socar σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, παρ’ ότι η νέα απαίτηση της Κομισιόν είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Λέγεται, πάντως, ότι η εμμονή της Κομισιόν δεν έχει σαν «στόχο» τους Αζέρους, αλλά τους Ρώσους της Gazprom. Πίσω από τη διαμάχη με τη Socar κρύβεται η διαμάχη των Βρυξελλών με την Gazprom.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η Κομισιόν, θέλει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της με τους Αζέρους, προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο στη Gazprom να ισχυριστεί ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι κάνει διακριτική μεταχείριση υπέρ της Socar, την ίδια στιγμή που έχει βάλει την ίδια στο στόχαστρο. sofokleousin.gr

1 σχόλιο

  1. ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ, ΖΩΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΗΔΑΝΕ. ΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΣΚΕ ΚΑΙ ΔΑΚΕ, ΠΑΣΠ ΚΑΙ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΟΠΛΗΓΜΕΝΟΙ, ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΚΟΧΡΟΝΟ ΝΑΧΕΙ !

    Τρανό παράδειγμα της ρήσης "κάνε την κρίση ευκαιρία" ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με την δήλωση "πόθεν έσχες" του, ο κ. Παπανδρέου αύξησε τις καταθέσεις του κατά 180.000 ευρώ!
    Οι διαλέξεις σε όλο τον κόσμο αυγάτισαν τον λογαριασμό καταθέσεων του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

    Οι καταθέσεις της οικογένειας εμφανίζονται να έχουν αυξηθεί κατά 180.000 ευρώ.

    Πιο αναλυτικά:
    Από 319.425 ευρώ το 2010 έφτασαν τις 500.340 ευρώ το 2011.

    Το εισόδημα που δήλωσε από την βουλευτική αποζημίωση είναι 102.038,81 ευρώ και από άλλες πηγές 718,78 ευρώ.
    Η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 4.578,94 ευρώ.

    Η οικογένεια απέκτησε μέσω κληρονομιάς που πήρε η Αντα Παπανδρέου, ένα σπίτι 200 τ.μ. στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση