GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί έκλεισε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δ. Μακεδονίας...

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δ. Μακεδονίας και την ανάκληση λειτουργία της κατόπιν απόφα...



Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δ. Μακεδονίας και την ανάκληση λειτουργία της κατόπιν απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος παραχώρησαν λίγο μετά τις 12:30, σήμερα Δευτέρα, μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, όπως η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης. Διαβάστε και δείτε αναλυτικά στο kozan.gr όλη τη συνέντευξη τύπου, αλλά και τα σημαντικότερα σημεία της ταξινομημένα:
Γιάννης Αποστολίδης (Πρόεδρος Δ.Σ. Συνεταιριστικής Τράπεζας): “Ζητήσαμε χρόνο για να σώσουμε την τράπεζα αλλά δυστυχώς δε μας δόθηκε”
“H τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δ. Μακεδονίας και η διαδικασία από εδώ και στο εξής είναι, καταρχήν να ξεκαθαρίσουν τα κεφάλαια όσων έχουν τοποθετηθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και οι υπόλοιπες καταθέσεις των καταθετών της τράπεζας, θα επιστραφούν ως καταθέσεις μέσω της Alpha Bank και ουσιαστικά τα καταστήματά μας είναι πλέον κλειστά και δεν κάνουμε πλέον άλλες πράξεις και ενέργειες. Την ευθύνη πλέον έχει ο Εκκαθαριστής που τοποθετήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία πέρα από την πικρία που εμείς μπορεί να νιώθουμε διότι δεν είχαμε το χρόνο για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε, είναι ότι δε θα έχουμε πλέον ως τοπική οικονομία ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα εργαλείο που θα μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες των επιχειρήσεων και των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας. Αυτό δεν το λέμε γιατί θέλουμε να περιαυτολογούμε αλλά γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως θα λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα την επόμενη περίοδο. Μακάρι να διαψευσθούμε αλλά οι οδηγίες είναι μέχρι το 2016 θα πρέπει να συρρικνώνονται διαρκώς οι χορηγήσεις του τραπεζικού συστήματος με έναν εκπληκτικό βαθμό της τάξεως των 25 δισ. ευρώ το χρόνο. Η τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Έκλεισε γιατί δεν μπόρεσε να πετύχει αυτό το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο χρονικό περιθώριο που της ζητήθηκε”.
Ελευθεριάδης Ισαάκ (Γραμματέας Δ.Σ. Συνεταιριστικής Τράπεζας): “Ήταν προειλημμένη απόφαση. Θεωρώ παράνομη την πράξη της ανάκλησης. Είμαστε έτοιμοι να στήσουμε άμεσα ένα καινούριο Πιστωτικό Συνεταιρισμό “
”Στη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα, για το επίμαχο θέμα, ανέφερα πως ως νεοεκλεγέν μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας καταφέραμε μέσα σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό άθλο. Είπα ότι ορθό και δίκαιο ήταν να μας δοθεί κάποιος χρόνος. Το μόνο το οποίο ζητήσαμε ήταν ο χρόνος. Σήμερα όμως με μια προειλημμένη απόφαση η τράπεζα δε λειτουργεί. Θεωρώ την πράξη της ανάκλησης παράνομη και μπορώ να πω, όσο και εγωιστικό αν ακούγεται, ίσως θα έπρεπε να ρωτήσουν εμάς για το πως θα μπορούσαν να σωθούν αυτές οι “συστημικές” τράπεζες, παρά να οδηγήσουν εμάς σ’ αυτούς για να σώσουν κάποιες - ήδη - αποτυχημένες. Η κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει τα μηνύματα που έρχονται είναι ενθαρρυντικά για να συνεχίσουμε από ένα άλλο μετερίζι. Είμαστε αποφασισμένοι να “στήσουμε” άμεσα ένα καινούριο πιστωτικό συνεταιρισμό πράγμα το οποίο δε μπορούν να μας αρνηθούν. Καλούμε όλους τους συνεταίρους να έρθουν και να στηρίξουν αυτόν το νέο συνεταιρισμό. Θα είναι πολύ δύσκολα τα χρόνια να μην υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο στήριξε μέχρι τώρα την τοπική οικονομία.
Παναγιώτης Αποστολίδης (Επίτιμος πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας): “Κυριολεκτικά μας “δουλέψανε”. Μας θεώρησαν ανθρωπάκια. Την χώρα τη διοικεί ο κ. Προβόπουλος”
“Tο μόνο που ζητήσαμε από την τράπεζα της Ελλάδας ήταν να μας δώσουν μόνο ακόμη δέκα ημέρες προθεσμία και εμείς θα μαζεύαμε τα χρήματα. Κυριολεκτικά μας “δουλέψανε”. Μας θεώρησαν ανθρωπάκια. Έτσι μας αντιμετώπισαν και εύλογα σαν Έλληνας πολίτης αναρωτιέμαι ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα; Kύριε Σαμαρά δε νιώθετε ντροπή γι’ αυτό το χάλι που επικρατεί;. Κύριε Βενιζέλο δε νιώθεις ντροπή, γιατί τη χώρα δεν τη διοικείται εσείς αλλά ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος κρυμμένος πίσω από γραφεία δημιουργεί αυτά τα προβλήματα σε όλες τις κοινωνίες. Φαντάζεστε τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που εμείς στηρίξαμε όλα αυτά τα χρόνια; Φαντάζεστε τι θα γίνει με τους απλού ανθρώπους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια; Είναι ντροπή να θέλουν να διαλύσουν τις κοινωνίες”.
Νέστορας Παναγιώτης (Γενικός Διευθυντή Συνεταιριστικής Τράπεζας):
“Κατορθώσαμε με τη βοήθεια όλων σας να συμπληρώσουμε ένα χρηματικό ποσό που στις άλλες τράπεζες δεν το είχαν διανοηθεί. 11 εκ. ευρώ. Ζητήσαμε από την Τράπεζα της Ελλάδος μια ανθρώπινη παράταση που ο νόμος ορίζει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένα μήνα, να μας δώσουν μόνο 15 μέρες”.

Τι σημαίνει αυτό το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας:
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιάννη Αποστολίδη: “Ισχυρότερη πίεση θα περιμένει από εδώ και στο εξής τους δανειολήπτες. Η έλλειψη συνεννόησης για αυτή την τριετία που θα διαρκέσει η Εκκαθάριση, την οποία έβρισκαν στη διοίκηση και τους λειτουργούς της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Πλέον μπορεί να υπάρξει κατάσχεση ακίνητης περιουσίας και προφανώς θα υπάρχει επίπτωση και στους εγγυητές. Δε στρέφεται η τράπεζα μόνο στους δανειολήπτες αλλά και στους εγγυητές αυτών. Μια σειρά κόσμου λοιπόν θα βρεθεί να έχει ένα επιπλέον πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία”.
Δυσοίωνο διαγράφεται, πλέον, το μέλλον των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας:
Από τις δηλώσεις των αρμοδίων φάνηκε πως κανένα από τα καταστήματα της τράπεζας δε θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Θα υπάρξουν κάποιοι υπάλληλοι που θα συνεχίσουν να εργάζονται στο στάδιο της εκκαθάρισης, ενώ παρά το γεγονός ότι η Alpha BANK έχει ζητήσει βιογραφικά των εργαζομένων, οι εκτιμήσεις για το εργασιακό τους μέλλον είναι δυσοίωνες.
Τι ακριβώς είναι αυτή η προσπάθεια με τον Πιστωτικό Συνεταιρισμό που είναι υπό σκέψη να δημιουργηθεί:
Γιάννης Σόκουτης (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης): “Εκφράζουμε τη θλίψη μας γι’ αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη, που δεν την περιμέναμε …αν και ήμασταν υποψιασμένοι. Mε όποιο τρόπο, είναι εφικτός και δυνατός, θα στηρίξουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ότι η Δ. Μακεδονία έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα του οίκου της, να έχει την κατάσταση στα χέρια της.”
kozan.gr
- See more at: http://www.kozan.gr/?p=135399#sthash.0sqv3O0X.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση