GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πορτογαλία: Η Λισαβόνα ανακοίνωσε επιστροφή στην ανάπτυξη

Η επάνοδος της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη συνεχίστηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο σημειώθηκε μια ελαφριά αύξηση του ρυθ...


Η επάνοδος της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη συνεχίστηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο σημειώθηκε μια ελαφριά αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης του Ακαθάριστου Εθνικού...

Προϊόντος (ΑΕΠ) της, στο 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία (INE), δίνοντας στην δημοσιότητα μια δεύτερη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας της χώρας της Ιβηρικής.

Η ανάπτυξη, η οποία τροφοδοτήθηκε κατά μείζονα λόγο από τις πορτογαλικές εξαγωγές, επιβραδύνθηκε πάντως σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο είχε καταγραφεί ένας ρυθμός επέκτασης του ΑΕΠ 1,1,% που σηματοδότησε την έξοδο της χώρας από την ύφεση έπειτα από δυόμισι χρόνια συρρίκνωσης.

Η ανακοίνωση αυτή δίνεται στην δημοσιότητα την κατάλληλη στιγμή για τη συντηρητική πορτογαλική κυβέρνηση, καθώς κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της χώρας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πραγματοποιεί την αξιολόγηση των δημοσιονομικών και της πορείας εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη Λισαβόνα ενόψει της επικείμενης εκταμίευσης των 2,7 δισεκ. ευρώ, της νέας δόσης του δανείου συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ που είχε χορηγηθεί τον Μάιο του 2011.

Αν και αυξήθηκε εν σχέσει με τους τρεις προηγούμενους μήνες, το πορτογαλικό ΑΕΠ παρά ταύτα κατέγραψε συρρίκνωση -1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο οφείλεται ιδίως στην «λιγότερο ταχεία μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών», η οποία έφθασε το -1,1% σε ετήσιο επίπεδο, από -2,5% το προηγούμενο τρίμηνο, διευκρίνισε η INE.

Η μείζων κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην Πορτογαλία, οι εξαγωγές, συνέβαλαν στην άνοδο του ΑΕΠ, αν και η αύξησή τους, με ρυθμό 6,6% σε ετήσια βάση, ήταν σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το δεύτερο φετινό τρίμηνο (7,4%).

Η μείωση των επενδύσεων επιβραδύνθηκε, υποχωρώντας στο -3,3% από -5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μολαταύτα για το σύνολο του οικονομικού έτους 2013 η πορτογαλική οικονομία υπολογίζεται πως θα συρρικνωθεί κατά -1,8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ η πορτογαλική κεντρική τράπεζα, πιο αισιόδοξη, αναμένει ότι η μείωση του ΑΕΠ δεν θα υπερβεί το -1,6%. Για το 2014, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν με την δημοσίευση στοιχείων τα οποία καταγράφουν νέα πτώση, αν και μικρή και εύθραυστη, του ποσοστού της ανεργίας, στο 15,6% το τρίτο τρίμηνο του έτους από 16,4% το δεύτερο.

Η αύξηση της απασχόλησης αποδόθηκε όμως στην εποχική θερινή αύξηση της απασχόλησης και στον μεγεθυνόμενο αριθμό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν, πλέον, την αναζήτηση θέσης εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση