GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Γερμανικό Σύστημα Υγείας που αντιγράφει η Ελλάδα, οι παροχές και τα προβλήματά του

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα Η Ελλάδα υιοθετεί το Γερμανικό σύστημα υγείας και προσπαθεί να το αντιγράψει. Ο υπουργός υγείας ευχαριστεί του ...

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα
Η Ελλάδα υιοθετεί το Γερμανικό σύστημα υγείας και προσπαθεί να το αντιγράψει. Ο υπουργός υγείας ευχαριστεί του Γερμανούς για την βοήθεια που παρέχει για να προσαρμοστεί το Ελληνικό σύστημα υγείας στο Γερμανικό.
Με πρόσφατα δεδομένα το Γερμανικό και το Ελληνικό σύστημα υγείας ισοβαθμούσε στην 30η θέση αλλά τα έξοδα αναλογικά του Ελληνικού συστήματος ήταν σαφώς μεγαλύτερα.

Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι και το Γερμανικό σύστημα υγείας έχει σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατα πολιτικοί στην Γερμανία κατηγορούσαν το σύστημα για διαφθορά.Το ένα στα τέσσερα νοσοκομεία της Γερμανίας καταβάλλει πριμ σε γιατρούς για την παραπομπή ασθενών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Ταμείων (GKV) αποκαλύπτει ότι στη Γερμανία λειτουργεί ένα σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου γιατροί που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ασθενείς εισπράττουν χρηματικό «μπόνους».

«Συνθήκες που παραπέμπουν στη Μαφία»


Για να δούμε τι είναι το Γερμανικό σύστημα Υγείας που αντιγράφει η Ελλάδα. Τα στοιχεία προέρχονται από τον Ιατρικό Σύλλογο της Γερμανίας.

Η Γερμανία αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του μοντέλου Bismark, το οποίο ιδρύθηκε στη χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι δαπάνες υγείας στη Γερμανία καταβάλλονται κατά 56% από την κοινωνική ασφάλιση, κατά 19% από τη γενική φορολογία, ενώ το υπόλοιπο 24,5% αφορά ιδιωτικές δαπάνες. Η κοινωνική ασφάλιση παρέχεται από 453 ταμεία υγείας και 52 ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς. Το 50% των ασφαλισμένων στα Ταμεία Υγείας (κυρίως οι υψηλόμισθοι) μπορούν να επιλέξουν το ταμείο τους και το 40% αυτών μπορούν να επιλέξουν ιδιωτική ασφάλιση.

Την ευθύνη επενδύσεων κεφαλαίου στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν οι αρχές των 16 κρατιδίων, που διαχειρίζονται τους επιμέρους φορολογικούς προϋπολογισμούς. Η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων προέρχεται επίσης από τα ταμεία υγείας και τις ιδιωτικές πληρωμές και καθορίζεται με βάση συμφωνηθέν νοσήλιο στο πλαίσιο σφαιρικών προοπτικών προϋπολογισμών. Η εισαγωγή στα νοσοκομεία γίνεται ύστερα από παραπομπή γενικού ή ειδικού γιατρού.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρέχεται κυρίως από ιδιώτες γιατρούς, το 75% των οποίων έχει δικό του ιατρείο (solo practice) και το 25% συστεγάζεται με άλλους γιατρούς (group practice). To 5% των ιδιωτών γιατρών έχουν δικαίωμα να περιθάλπουν τους ασθενείς τους σε νοσοκομείο. Κάθε ασφαλισμένος επιλέγει ελεύθερα το γενικό γιατρό από τη λίστα των συμβεβλημένων με το ταμείο του, ενώ του παρέχεται δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και στους συμβεβλημένους γιατρούς ειδικοτήτων.

Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη οι γιατροί αμείβονται κατά πράξη, με τιμές που καθορίζονται ύστερα από διαπραγματεύσεις των ταμείων υγείας με τα τοπικά σωματεία των γιατρών κάθε χρόνο. Η διαδικασία αμοιβής των γιατρών ελέγχεται μέσω σφαιρικών προϋπολογισμών για όλους τους γιατρούς κάθε τοπικής ένωσης, με ένα σύστημα βαθμών για 2500 ιατρικές πράξεις, σύμφωνα με το οποίο μειώνεται η τιμή ανά βαθμό σε υπέρβαση της κατανάλωσης.

Πρόσβαση στην υγεία έχουν και οι άνεργοι με βοηθήματα στην ιατρική τους περίθαλψη καθώς υπάρχουν και αρκετές "προσφορές"(με καλή έννοια), για όλους τους ασφαλισμένους από τα ταμεία τους για εξετάσεις, περίθαλψη, νοσηλεία ακόμη και συμβουλές.

Και το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας γράφει:

Το σύστημα υγείας της Γερμανίας διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο άριστα εκπαιδευμένων γιατρών και θεωρείται ένα από τα αρτιότερα του κόσμου.
Η γερμανική υγειονομική υπηρεσία είναι άριστη. H ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και η επιλογή του ασφαλιστικού ταμείου είναι για τον καθένα ελεύθερη. Όσοι έχουν ιατρική ασφάλιση από την Ελλάδα, απαλλάσσονται προσκομίζοντας τα ανάλογα έγγραφα. Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία υγείας με τη Μεγάλη Βρετανία και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, των οποίων οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη ιατρική και οδοντιατρική θεραπεία εφόσον προσκομίσουν μια ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλειας υγείας (EHIC). Οι υπήκοοι άλλων χωρών πρέπει να συνάψουν μια ιατρική ασφάλιση, η οποία κοστίζει για φοιτητές περίπου 50 ευρώ τον μήνα.

Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρό και την παραμονή σε νοσοκομείο, η ασφάλιση ασθενείας αναλαμβάνει τις δαπάνες για υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, προληπτικές εξετάσεις, θεραπευτικές αγωγές και κούρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ασφαλιστικής παροχής πρέπει να καταβάλλετε ένα ιδιο μερίδιο (Eigenanteil) ύψους τουλάχιστον 5,- Ευρώ, με ανώτερο ποσό τα 10,- Ευρώ. Σε περίπτωση παραμονής σε νοσοκομείο καταβάλλετε 10,- Ευρώ ανά ημέρα (ανώτατο όριο) για 28 ημέρες ανά έτος.

Ως ασθενείς έχετε ελεύθερη επιλογή γιατρού και μπορείτε μετά την πάροδο ενός τριμήνου να τον αλλάξετε. Συνιστάται όμως να έχετε έναν μόνιμο οικογενειακό γιατρό (Hausarzt). Κατά κανόνα αυτός είναι γιατρός γενικής ιατρικής ή γενικός παθολόγος ο οποίος κάνει την πρώτη διάγνωση και αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό.

Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να καλέσει κανείς την υπηρεσία Άμεσης Βοήθειας (Notdienst). Επίσης λειτουργούν εφημερεύοντα νοσοκομεία. Οι παροχές είναι και στις δυο περιπτώσεις δωρεάν, εφόσον είστε ασφαλισμένοι. Μέσω του τηλεφώνου εκτάκτου ανάγκης 112 μπορεί κανείς να καλέσει καθ' όλο το 24ωρο γιατρό άμεσης βοήθειας ή ασθενοφόρο. Χρήσιμες πληροφορίες: Φάρμακα μπορεί να προμηθευτεί κανείς αποκλειστικά στα φαρμακεία. Η γερμανική νομοθεσία περί φαρμακευτικών προϊόντων (Arzneimittelgesetz) είναι αυστηρή και για τον λόγο αυτό ενδέχεται για κάποια φάρμακα τα οποία παρέχονται στην Ελλάδα χωρίς συνταγή να χρειαστείτε στη Γερμανία συνταγογράφηση από τον γιατρό σας.

Για συνταγή ταμείου ασθενείας (Kassenrezept) πρέπει να καταβάλλετε, κατά κανόνα, οι ίδιοι πρόσθετη συμμετοχή ύψους 5,- έως 10,- Ευρώ ανά φαρμακευτικό σκεύασμα. Για εξοικονόμηση εξόδων μπορείτε όμως να επιλέξετε φάρμακα χωρίς πρόσθετη χρέωση, κατόπιν κατάλληλης ενημέρωσης από τον φαρμακοποιό.
medlabgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση