GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι χριστουγεννιάτικες τιμές στα σουπερμάρκετ

Φθηνότερο κατά 5,6% είναι εφέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με τις τιμές του 2012 στα σουπερμάρκετ. Αυτό προκύπτει από... έ...

Φθηνότερο κατά 5,6% είναι εφέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με τις τιμές του 2012 στα σουπερμάρκετ. Αυτό προκύπτει από...
έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) βάση των τιμών τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2013.

Η έρευνα βασίζεται πρώτον σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψη τους για τις τιμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων (κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς σε συγκεκριμένα φρέσκα προϊόντα οι τιμές διαφοροποιούνται συνεχώς). Η έρευνα αφορά 18 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, χαρτί περιτυλίγματος κ.α.).

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν:

- Πρώτον ότι το τυπικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα μεγάλα σουπερμάρκετ είναι φθηνότερο σε σχέση με το 2012 και

- Δεύτερον ότι οι τιμές για άλλη μία χρονιά παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει.

Οσον αφορά τη σύγκριση με το 2012 το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2013 εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι φτηνότερο 5,61%. Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι προσφορές με τη μορφή δωροεπιταγών.

Αθροιστικά στη διετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2011 είναι 12,2%, ενώ σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 κατά 17,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι 13 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν παρουσίασαν μείωση και επίσης στη σημαντική ποσοστιαία πτώση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι η Βασιλόπιτα (μείωση 19%) το κρασί που εξετάζεται (μείωση 48%), το Αλεύρι (13%) και οι Πατάτες (22%). Σε αντίθεση με πέρυσι αυξητικά φαίνεται ότι κινείται η τιμή της Γαλοπούλας (5%).

Σύγκριση τυπικού καλαθιού μεγάλων σουπερμάρκετ Χριστούγεννα 2010-2013


Σε σχέση με το εύρος τιμών, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων είναι αυξημένη σε σχέση με το 2012 και υπολογίζεται περίπου στο 43% της αξίας τους. Χαρακτηριστικά, το μέσο «χριστουγεννιάτικο καλάθι» εκτιμάται στα 73,92 €, ενώ ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα, κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές, να αγοράσει τα ίδια προϊόντα μέχρι και στην ελάχιστη τιμή των 54,58 €. Έως δηλαδή και 43% φθηνότερα.

Τα προϊόντα που εξετάζονται στο πλαίσιο της μελέτης είναι: Γαλοπούλα (1 κιλό), Χοιρινό (1 κιλό), Αρνί (1 κιλό), Μελομακάρονα (1 κιλό), Κουραμπιέδες (1 κιλό), Βασιλόπιτα (1 κιλό), Βούτυρο (500 γρ.), Αυγά L (6 τμχ), Πατάτες (1 κιλό), Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό), Φέτα (1 κιλό), Καρύδια (1 κιλό), Κάστανα (1 κιλό), Ζάχαρη άχνη (1 κιλό), Φύλλο κρούστας (500 γρ.), Κρασί Μοσχοφίλερο Λευκό (750 ML), Γάλα νωπό πλήρες (1 λίτρο), Μαρούλι (1 τμχ).
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση