GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φρένο στην επιστροφή φόρου - Συμψηφισμός οφειλών και για μη ληξιπρόθεσμα χρέη

Φρένο στις επιστροφές φόρων από το Δημόσιο βάζει η κυβέρνηση, μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρή...

Φρένο στις επιστροφές φόρων από το Δημόσιο βάζει η κυβέρνηση, μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και του..
υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί αφενός να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και αφετέρου να ασκήσει πιέση στους φορολογούμενους για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αφού στην αντίθετη περίπτωση οι δικαιούχοι δεν θα εισπράττουν επιστροφή ΦΠΑ.

Με το νέο μέτρο το Δημόσιο από 1/1/2014 θα πραγματοποιεί αυτόματούς συμψηφισμούς οφειλών ιδιωτών με δαπάνες που πρέπει να καταβάλει προς αυτούς. Με λίγα λόγια, για κάθε πληρωμή του Δημοσίου προς ιδιώτες θα απαιτείται αρχικά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Στην περίπτωση που οι ιδιώτες έχουν οφειλές ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες, τότε το Δημόσιο δεν θα επιστρέφει τον ΦΠΑ που δικαιούται ο ιδιώτης, αλλά θα τον κρατάει για να καλύψει τα χρέη του φορολογούμενου.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την απόφαση, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, πριν από την πληρωμή κάθε δημόσιας δαπάνης, αναζητούν από τις Εφορίες και το ΙΚΑ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για τον δικαιούχο. Ειδικά για τις οφειλές στην Εφορία, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα προς τις ΔΟΥ με τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου πληρωμής από το Δημόσιο. Η ΔΟΥ ελέγχει και ενημερώνει την ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί στο Taxis, με τα αποτελέσματα του ελέγχου και των τυχόν αυτεπάγγελτων συμψηφισμών. Σε περίπτωση μη φορολογικά ενήμερου δικαιούχου, μόνο η οικεία ΔΟΥ πιστώνει με το ποσό του χρηματικού εντάλματος τις οφειλές και εκδίδει τα σχετικά παραστατικά είσπραξης.

Μάλιστα στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα παγώνουν στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή το χρηματικό ένταλμα πληρωμής της δαπάνης θα παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν θα εξοφλείται μέχρι ο ιδιώτης να τακτοποιήσει τις φορολογικές και άλλες οφειλές του.

Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για χρεωστική ασφαλιστική ενημερότητα. Διενεργείται αυτεπάγγελτα παρακράτηση του συνόλου ή μέρους του οφειλόμενου ποσού με την υπό πληρωμή απαίτηση και εφόσον προκύπτει καταβλητέο ποσό, αυτό πιστώνεται και αποδίδεται μέσω της εντολής μεταφοράς στον λογαριασμό του δικαιούχου.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση