GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τάσος Κουράκης για τις τροπολογίες του Υπ. Παιδείας

Κύριε Υφυπουργέ, για μια ακόμη φορά γίνεται μία τρομακτική παραβίαση του...


Κύριε Υφυπουργέ, για μια ακόμη φορά γίνεται μία τρομακτική παραβίαση του...

Κανονισμού και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όταν σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού εισάγετε πολύ ουσιαστικές διατάξεις που έχουν σχέση με το χώρο της παιδείας. Είναι πρωτοφανές και εμείς να έχουμε συναινέσει με έναν ορισμένο τρόπο σε μία διαδικασία επείγοντος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την αδειοδότηση των θεάτρων, να έχει συμπτυχθεί ο χρόνος και στο μεσοδιάστημα α’ και β’ ανάγνωσης να παίρνουμε στα χέρια μας τροπολογίες που δεν συζητούνται καν στην Επιτροπή και έρχονται να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Ελέγχεστε –όχι εσείς προσωπικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου- για την αξιοπιστία ότι άλλη φορά δεν θα έρθουν τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Σίγουρα ο λόγος που το κάνατε είναι για να μειώσετε τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου, καθώς πάρα πολλά από τα σημεία τα οποία φέρνετε για να νομοθετήσετε είναι κραυγαλέα, αντιδημοκρατικά.

Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία της παραβίασης της δημοκρατικής νομιμότητας βρίσκεται και το ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και με Βουλευτές από άλλα κόμματα, είχαμε καταθέσει δύο φορές αίτημα, σύμφωνα με άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, για να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων καλώντας τον Υπουργό να συζητήσουμε γύρω από το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Μας αγνόησε ο κύριος Υπουργός, όπως και όλη η πολιτική ηγεσία. Γίνονταν συζητήσεις -και καλώς- με τους Πρυτάνεις, καλώς με τους διοικητικούς και τους ενδιαφερόμενους. Η Βουλή ήταν απούσα. Προσπαθήσαμε δύο φορές να φέρουμε τον Υπουργό και δεν κατέστη δυνατό.

Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές στα πανεπιστήμια, έχει χαθεί το εξάμηνο, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, με τα πελώρια προβλήματα στις βιβλιοθήκες, στη θέρμανση, στα ερευνητικά προγράμματα και σε άλλα.

Η αξιοπιστία του Υπουργείου κρίνεται και στο ότι είχε δηλωθεί σε όλους τους τόνους ότι όταν ο Υπουργός έθεσε σε διαθεσιμότητα τους καθηγητές του τεχνολογικού λυκείου, όλοι αυτοί θα απορροφηθούν. Και μάλιστα τότε είχαμε ακούσει ότι πάρα πολλοί καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, που έχουν σχέση με τα επαγγέλματα υγείας, θα απορροφηθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Όταν αυτήν τη στιγμή βλέπουμε να καταστρέφεται τελείως το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, όταν βλέπουμε να υπερηφανεύεται ο κ. Γεωργιάδης ότι θα συνεισφέρει στον βωμό των θυσιών, ως Ιφιγένειες του μνημονίου, οκτώ χιλιάδες υγειονομικούς από τη νέα χρονιά, καταλαβαίνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμία απολύτως τύχη να απορροφηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακόμη, θα έλεγα, ότι οι τροπολογίες γύρω από την παιδεία που εισάγετε, κάνουν ένα ακόμα μεγάλο βήμα στον κατήφορο της πλήρους απαξίωσης των εκπαιδευτικών. Το είπαν και άλλοι συνάδελφοι προηγουμένως, ότι είναι αδιανόητο να φέρνετε και να περνάτε διάταξη που να λέει, ότι αναπληρωτές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, είναι δυνατό να διατεθούν, με απόφαση Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης εντός της περιφέρειας ή με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της επικράτειας. Σοβαρολογείτε;

Είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός και μάλιστα με μειωμένο ωράριο να είναι στη διάθεση, λες και είναι πράγμα, του οποιουδήποτε Υπουργού, να τον διαθέτει και να τον διακινεί ανά την επικράτεια; Πώς θα κάνει αυτός ο άνθρωπος οικογενειακό προγραμματισμό; Με τι έξοδα θα κινηθεί ξέροντας μάλιστα και τους γλίσχρους μισθούς που αμείβεται;

Τολμάτε, όταν είναι κατεστραμμένοι τελείως οι εκπαιδευτικοί, να εισάγετε μία διάταξη, όπου να αναγορεύετε τον Υπουργό ως τον «υπέρτατο αφέντη», που θα μπορεί να διαθέτει τους «υποτελείς» όπου δει, εισάγοντας, επίσης, ένα νέο πελατειακό κράτος εξυπηρετώντας όποιους θέλει και όσο θέλει;

Αυτό το νομοσχέδιο ήρθε για να τακτοποιήσει ορισμένα ζητήματα που έχουν σχέση με την καλύτερη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Και βρίσκεται η ευκαιρία να γίνει μια επέκταση στην ιδιωτική παιδεία δίνοντας τη δυνατότητα, στην παράγραφο 2, στην περίπτωση 6, στα ιδιωτικά ΙΕΚ και ΣΕΚ, να παρέχουν προγράμματα σπουδών τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις ειδικότητες που καταργήθηκαν. Πάρα πολύ ωραία!

Καταργείτε ειδικότητες στο δημόσιο σχολείο και δίνετε τη δυνατότητα στα ιδιωτικά ΙΕΚ και ΣΕΚ να κάνουν όποια προγράμματα θέλουν σε όποιο κλάδο θέλουν, που προφανώς είναι αυτοί οι κλάδοι οι οποίοι έχουν σχέση με την αυξημένη κερδοφορία. Εδώ, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι σε πλήρη ανάπτυξη ένα ολόκληρο σχέδιο, στο οποίο -στο βαθμό που μειώνει την προσφορά του δημόσιου τομέα- διογκώνεται από τα πράγματα ο ιδιωτικός τομέας και μάλιστα το κάνετε με έναν τελείως απροκάλυπτο -θα έλεγα- τρόπο.

Τέλος, όσον αφορά το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή, έχουμε πει και από αυτό εδώ το Βήμα πολλές φορές, ότι είναι καιρός, καθώς προσεγγίζεται μία αντίληψη, να μιλήσουμε για την αγωγή υγείας στα σχολεία, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πάρα πολύ ουσιαστικά πράγματα.

Τώρα, βέβαια, δεν σας μιλάω ως γιατρός, σας μιλάω και ως πατέρας και ως εκπαιδευτικός γνωρίζοντας ότι το τεράστιο πρόβλημα των παιδιών στην Ελλάδα πριν από λίγο ήταν η παχυσαρκία και τώρα έχουμε δύο προβλήματα: Έχουμε από τη μια την παχυσαρκία και από την άλλη τον υποσιτισμό. Για το πρώτο χρειάζεται αγωγή υγείας. Για το δεύτερο χρειάζεται να σηκωθείτε να φύγετε από την Κυβέρνηση και να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, ώστε να σταματήσουν τα παιδιά να λιμοκτονούν.

Σχετικά με αυτό που έλεγα προηγουμένως, τα προγράμματα υγείας μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά και στο θέμα της διατροφής και στο θέμα της άσκησης και στο θέμα του καπνίσματος και στα θέματα των εξαρτησιογόνων ουσιών και στο ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής, της αντισύλληψης και σε πάρα πολλά άλλα ουσιαστικά ζητήματα.

Είχαμε πει ακόμη, ότι γι’ αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να προσληφθούν οι καθηγητές που πριν από λίγο απολύσατε από την τεχνολογική εκπαίδευση.

Σήμερα μας φέρνετε το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή. Θα έλεγα ότι θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, αν είχαμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε εκτενέστερα και να ακούσετε και να υιοθετήσετε ορισμένα πράγματα, αυτό το δελτίο υγείας του μαθητή να έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα και να μην τρέχουν οι γονείς να παρακαλούν τους γιατρούς να τους δώσουν ένα «κάποιο» χαρτί προκειμένου να συμμετέχουν σε μια αθλητική δραστηριότητα ή στο μάθημα της γυμναστικής.

Είναι λυπηρό το ότι μειώνετε τον αριθμό των ειδικοτήτων των γιατρών αναφέροντας μόνο τους παιδιάτρους και τους γενικούς ιατρούς να δίνουν αυτά τα πιστοποιητικά. Εμείς θεωρούμε πως όλες οι άλλες ειδικότητες που υπήρχαν μέχρι τώρα, θα έπρεπε όχι μόνο να παραμείνουν αλλά και να ουσιαστικοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντιληφθείτε ότι τα θέματα της παιδείας είναι πολύ ουσιαστικά για να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο φέρνοντας τα την τελευταία στιγμή ένα άσχετο νομοσχέδιο με λειψή διαδικασία. Αν αυτό το πράγμα δεν το καταλάβετε, θα έλεγα ότι πέρα από την ουσία έχετε προσβάλει ουσιαστικά και το κομμάτι που λέγεται Δημοκρατία και κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σας ευχαριστώ.

1 σχόλιο

  1. The World card suggests that my alter ego is The Conqueror, whose superpower lies in graduation to the next level. Today I am free. I have accomplished my mission and feel on top of the world. I will enjoy the experience to its fullest. I have come full circle on my path to success. My job is done, my dream fulfilled, and I have them eating out of my hands. Accept and embrace the journey taken. It has served great purpose in my growing wiser and stronger, and has provided a sense of relief in that now it's complete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση