GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το παρασκήνιο για την (μη;) άρση ασυλίας του Γ. Σταθάκη...

Μείζον θέμα προκύπτει από την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής να μην εισηγηθεί την άρση ασυλίας του βουλευτ...

Μείζον θέμα προκύπτει από την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής να μην εισηγηθεί την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη για τις κακουργηματικού βαθμού διώξεις που αντιμετωπίζει όσον αφορά ατασθαλίες στη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι το 2004.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» και ο κ. Σταθάκης ενώ αρχικά ζητούσε να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και ζήτησε από τη Βουλή να μην άρει την ασυλία του. Από τα 9 μέλη της Επιτροπής, σχηματίστηκε πλειοψηφία υπέρ του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ (και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα) χάρη στη στάση του συντοπίτη του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Εκτός από την κοινή καταγωγή, τους δυο βουλευτές συνδέει και η πολύ καλή σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη. Και προφανώς καθόλου τυχαία ο κ. Σταθάκης δήλωσε προ ημερών ότι αν χάσει την πρωθυπουργία ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να πάρει τη θέση του η Ντ. Μπακογιάννη!
Στην προσπάθειά να πάρει την απαλλακτική εισήγηση της Επιτροπής ο κ. Σταθάκης διέπραξε αλχημεία (και ο κ. Μαρκογιαννάκης συμφώνησε!) επικαλούμενος απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν και η εν λόγω απόφαση παραμένει κλειδωμένη στο συρτάρι της Βουλής, η «κυριακάτικη δημοκρατία» την βρήκε και διαπίστωσε ότι δεν απαλλάσσει τους κατηγορουμένους από τυχόν ποινικές ευθύνες!
Αντίθετα η πολυσέλιδη απόφαση αναφέρει ότι οι επίμαχες δαπάνες 436.080,80 ευρώ ήταν «πράγματι μη νόμιμες». Εκείνο που αναγνωρίζει μόνο - σε όσους υπερψήφισαν τις πιστώσεις «χωρίς περαιτέρω ανάμειξή τους στην εκταμίευση των μη νόμιμων δαπανών»- είναι ότι «σχημάτισαν την εντύπωση ότι ενεργούσαν συννόμως». Και ως εκ τούτου αποδέχεται να ακυρωθεί ο καταλογισμός των ποσών που τους είχε επιβληθεί. Η ίδια απόφαση μάλιστα σημειώνει ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν μεταγενέστερα για να καλυφθεί η διεύρυνση των σκοπών διάθεσης των πανεπιστημιακών κονδυλίων δεν μπορεί να «ισχυροποιηθεί αναδρομικώς»...
Αυτή η αναδρομική τακτοποίηση επιχειρήθηκε μετά τις εκλογές του 2009 όταν ως υπουργοί του Γ. Παπανδρέου η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης πέρασαν από τη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό διότι μεταξύ των εμπλεκομένων πανεπιστημιακών, μαζί με τον κ. Σταθάκη, ήταν και αρκετοί «πράσινου» χρώματος που στο μεταξύ είχαν μετακινηθεί από το σημιτικό στον παπανδρεϊκό χώρο. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα στις 10.9.2010 ο Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλούσε για «νομοθετική ρύθμιση» που ψηφίστηκε από τη Βουλή ως αποτέλεσμα «πιέσεων» από την Πρυτανεία, στην Σύγκλητο και συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτή η προϊστορία εξηγεί γιατί προχθές μαζί με τον κ. Μαρκογιαννάκη, την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Τ. Ρήγας!
Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή της Βουλής παρά την σαφή απαγόρευση του Κανονισμού μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Μόνη αρμοδιότητα της όμως είναι να κρίνει αν τα καταγγελλόμενα έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Εν προκειμένω ο κ. Σταθάκης, που εξελέγη βουλευτής το 2012, ελέγχεται για πράξεις που έγιναν την περίοδο 1996-2004. Και μόνο αυτό υποχρέωνε τον Πρόεδρο της Επιτροπής να κλείσει τον φάκελο και να προτείνει την άρση της ασυλίας του.
Πέραν αυτού συνδέθηκε μια απόφαση δημοσιονομικού και μόνο περιεχομένου με το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης που περιγράφεται στο αμετάκλητο βούλευμα για απιστία σχετικά με την υπηρεσία και ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. 
Η πιο κρίσιμη λεπτομέρεια!
Μάλιστα η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου (0542/2012) φέρει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2012. Είναι δηλαδή προγενέστερη κατά 16 μήνες του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών στο οποίο προφανώς οι κατηγορούμενοι την είχαν προσκομίσει. Ωστόσο αυτό απεφάνθη ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή τους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης. Βουλευτές μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν ότι ούτε ο κ. Σταθάκης ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης τους ενημέρωσαν για την σημαντική αυτή λεπτομέρεια.
Προκλήθηκε ρήγμα και εντός της Ν.Δ.
Η απόφαση πάντως έχει προκαλέσει τριγμούς. Η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (μία εκ των δύο μελών που ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας) κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Μαρκογιαννάκη. «Κακώς η Επιτροπή μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Εγώ το απέφυγα. Και αν ο κ. Σταθάκης θεωρεί ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να τον αθωώσει δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ας πάει στη Δικαιοσύνη. Όμως η Επιτροπή έπρεπε να προτείνει άρση της ασυλίας του πόσο μάλλον για μια υπόθεση η οποία δεν έχει καμία σχέση με την βουλευτική του δραστηριότητα» τόνισε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ρήγμα στις τάξεις της ΝΔ με τους δύο βουλευτές Κυριάκο Βιρβιδάκη και Βασίλη Υψηλάντη να μην ακολουθούν τον κ. Μαρκογιαννάκη και να ψηφίζουν «παρών». Αμφότεροι μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» εξήγησαν ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν κατά της άρσης ασυλίας αφ’ης στιγμής η υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με την βουλευτική δραστηριότητα και κατέληξαν στη χρυσή τομή του «παρών» λόγω της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου. Οι διάδρομοι της Βουλής πάντως έχουν πάρει φωτιά με τις φήμες να οργιάζουν για «άδηλους συμψηφισμούς» που θα φανούν στο μέλλον.
Ό,τι κι αν έγινε στην Επιτροπή, την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει την Τετάρτη με φανερή ονομαστική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής. Ήδη πολλοί βουλευτές διαμηνύουν ότι δεν θα συμπράξουν σε μια μεθόδευση που ιδιαίτερα αυτή την εποχή δεν βοηθά στη διαφάνεια και εξυγίανση του πολιτικού συστήματος στην οποία ομνύουν κατά τα λοιπά όλα τα κόμματα, του κομπορρημονούντος ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου... 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση