GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: “Ασάφειες” στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος

Ασαφειών και αμφίσημων διατυπώσεων βρίθει το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για το κυπριακό, που παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος του...


Ασαφειών και αμφίσημων διατυπώσεων βρίθει το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για το κυπριακό, που παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και μελέτησαν χθες ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα στο προσχέδιο:
α) γίνεται αναφορά σε «μια κυριαρχία, όπως την απολαμβάνουν τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, άρθρο 2, η οποία θα προέρχεται ισότιμα από τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους». Είναι σαφές πως η διατύπωση, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, παραπέμπει στην ανεξαρτησία, καθώς το άρθρο 2 περιγράφει τις ισότιμες σχέσεις των κρατών και δεν αφορά την κυριαρχία. Η περιγραφή της κυριαρχίας, όπως αναφέρεται, μπορεί να δώσει περιθώριο στους Τούρκους να επαναφέρουν το θέμα της παρθενογένεσης.
β) υιοθετείται στο προσχέδιο και η εσωτερική ιθαγένεια. Αναφέρεται ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν την ιθαγένεια της «Ενωμένης Κύπρου» και θα είναι πολίτες του αντίστοιχου συνιστώντος κράτους.
γ) το προσχέδιο αναφέρει πως «τα συνιστώντα κράτη ασκούν πλήρως και ανέγκλητα το κατάλοιπο εξουσίας, που δεν έχει η κεντρική κυβέρνηση». Σημειώνεται πως οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης δεν καθορίζονται.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση