GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Πεκίνο κωφεύει στις εκκλήσεις των ΗΠΑ

Το Πεκίνο απέρριψε σήμερα την έκκληση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να απελευθερώσει τον νομπελίστα της Ειρήνης Λιού ...


Το Πεκίνο απέρριψε σήμερα την έκκληση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να απελευθερώσει τον νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό, υποστηρίζοντας πως μόνον οι ίδιοι οι Κινέζοι μπορούν να αποφασίζουν για την πολιτική τους στο θέμα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
"Θέλω να υποδείξω ότι μόνον οι 1,3 δισεκ. Κινέζοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κίνα", δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα σκεφτούν καλά τη σημασία των διμερών σχέσεων" με την Κίνα, πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο Κέρι ζήτησε χθες, Δευτέρα, από το Πεκίνο να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και είναι φυλακισμένος εδώ και πέντε χρόνια.
Την παραμονή των τελετών απονομής των Νόμπελ, μεταξύ των οποίων εκείνου της Ειρήνης στο Όσλο, ο Κέρι άσκησε επίσης πίεση στις κινεζικές αρχές να βάλουν τέλος στον κατ” οίκον περιορισμό της συζύγου του διαφωνούντα, της Λιού Σιά.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την καταπίεση που ασκείται σε άλλους διανοουμένους. "Καλούμε επιμόνως τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν τον Λιού Σιαομπό, να βάλουν τέλος στον κατ” οίκον περιορισμό της Λιου Σιά και να εγγυηθούν στον Λιού Σιαομπό και στην οικογένειά του όλες τις ελευθερίες και προστασίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται διεθνώς", γράφει ο Τζον Κέρι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ο Λιού Σιαομπό, διανοούμενος και διαφωνών που συνελήφθη το 2008, εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών για "ανατρεπτική δραστηριότητα", αφού συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας 08, ενός κειμένου που καλεί για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας. Η Λιού Σιά παραμένει υπό κατ” οίκον περιορισμό στο Πεκίνο εδώ και τρία χρόνια και επιτηρείται 24 ώρες το 24ωρο, παρόλο που δεν αντιμετωπίζει καμιά επίσημη κατηγορία.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση