GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατσιφάρας: «Ζητάμε εγγυήσεις για χρονοδιαγράμματα, πόρους και όχι διόδια στο τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα»

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο της νέας σύμβασης για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών...


Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο της νέας σύμβασης για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, παρευρέθη σήμερα το...

πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, εκπροσωπώντας όλες τις ελληνικές Περιφέρειες ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, αντίστοιχα.

Κατά την παρέμβαση του στην Επιτροπή ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας έθεσε τρία καίρια ζητήματα:

Πρώτον πως, παρ’ ότι η πρώτη σύμβαση του 2007 ήταν μία “λεόντεια” σύμβαση, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουμε μέχρι και σήμερα, εντούτοις και με αυτή τη νέα πρόταση, το βάρος της χρηματοδότησης θα «σηκώνουν» το κράτος και οι πολίτες – χρήστες των αυτοκινητοδρόμων.

«Σε μια εποχή που οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν οικονομικά και ενώ το κράτος βάζει περισσότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση, στη νέα πρόταση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση των διοδίων για τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων » σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Περιφερειάρχης ήταν η αταλάντευτη θέση του που εκφράζει και το σύνολο των πολιτών και των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ότι δηλαδή «Ολυμπία Οδός» δίχως την Αρχαία Ολυμπία δεν νοείται.

«Δεν μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας σε βάρος της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα “θύμα” και πάλι να είναι το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας ενώπιον των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και τόνισε ιδιαίτερα: «Θέλουμε την ‘Ολυμπία Οδό’ ολόκληρη χωρίς καμία έκπτωση στο φυσικό και τεχνικό της αντικείμενο, ανεξάρτητα από πού θα χρηματοδοτηθούν τα διάφορα τμήματά της».

Τρίτον, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως στη νέα πρόταση δεν υπάρχουν οι σαφείς δεσμεύσεις που είχαν ζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και για τις οποίες είχε δώσει την υπόσχεσή του και ο ίδιος ο υπουργός.

«Δεν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου. Πρέπει να υπάρχουν ρητές εγγυήσεις ότι το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα που θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους, θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Επίσης δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τους πόρους από τους οποίους το Κράτος θα χρηματοδοτήσει τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα – Πύργος και Πύργος – Τσακώνα. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πόροι θα προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου και όχι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν ένα τέτοιο βάρος» και ο Περιφερειάρχης κατέληξε λέγοντας: «Τέλος, δεν υπάρχουν ρητές εγγυήσεις ότι δε θα επιβληθούν διόδια στο τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, το οποίο και δε θα γίνει μέσω συμβάσεων παραχώρησης, αλλά με χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο».

Κλείνοντας ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε από όλα τα κόμματα, τους βουλευτές και τον αρμόδιο Υπουργό να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις και εγγυήσεις για την ολοκλήρωση του συνόλου φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού και ιδίως για τα τμήματα Πάτρα – Πύργος και Πύργος – Τσακώνα.

«Ζητάμε ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, εξασφαλισμένους πόρους και όχι επιβολή διοδίων στο τμήμα που θα κατασκευαστεί μέσω εθνικών πόρων δηλαδή από την Πάτρα στον Πύργο και από εκεί στην Τσακώνα» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση