GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου για ανάκαμψη της οικονομίας

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στη Βουλγαρία για τις προοπτικές ανάκαμψης τόσο των επιχε...


Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στη Βουλγαρία για τις προοπτικές ανάκαμψης τόσο των επιχειρήσεών τους όσο και της οικονομίας το 2014, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Ένωση Βιομηχάνων (ΒΙΑ), σε δείγμα 462 διευθυντών και ιδιοκτητών εταιρειών, στις αρχές Δεκεμβρίου (1-10 Δεκεμβρίου).
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με όσα προκύπτουν, ένας στους τρεις εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου (ποσοστό 33% επί του συνόλου των συμμετεχόντων) εκτιμά πως θα επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας και μάλιστα με ρυθμό μεγαλύτερο του 1,5% το 2014.
Ενδεικτική δε, των θετικών προσδοκιών του επιχειρηματικού κόσμου για το 2014 είναι και η θέση των διευθυντικών στελεχών που αφορά στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος. Το 2012, το 2% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει πως βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ το 2013, το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 22% (το 1/5 επί του συνόλου των ερωτηθέντων). Ωστόσο, το 53% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε το 2013.
Το 33% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων δήλωσε πως το 2013 καταγράφηκε βελτίωση των εταιρικών δεικτών, ενώ το 36% ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία μεταβολή σε σχέση με το 2012 και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο το 25% των επιχειρηματιών δήλωσε απαισιόδοξο και εξέφρασε ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης και το 2014 (έναντι 51% πέρυσι).
Στο μεταξύ, έντονη καταγράφεται και η “παραδοσιακή” δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών για τις ενέργειες του πολιτικού κόσμου που έχουν σχέση με τη διαμόρφωση των “κανόνων του παιχνιδιού” στην οικονομία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 72% του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ με στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Ποσοστό 45% δήλωσε δυσαρεστημένο με τις ενέργειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, ενώ για την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μάριν Ράικοφ, μόλις το 31% δήλωσε πως είναι δυσαρεστημένο σε σχέση με τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τάσσονται κατά της άμεσης διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση: Μόνον το 17% τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, το 44% θεωρεί σκόπιμο οι εκλογές να γίνουν τον ερχόμενο Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και ένας στους τρεις πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.
Κύρια προβλήματα της οικονομικής ζωής της Βουλγαρίας παραμένουν -σύμφωνα με το 64% των ερωτηθέντων- η εγκληματικότητα, η διαφθορά, η «γκρίζα οικονομία» και ιδιαίτερα τα «στεγανά» της γραφειοκρατίας.
Στα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο περιλαμβάνονται η πτώση των πωλήσεων και του τζίρου – και κατά συνέπεια η δυσκολία εξυπηρέτησης των τραπεζικών υποχρεώσεών τους- η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η καθυστέρηση πληρωμών από το Δημόσιο και οι δύσκολες διαδικασίες για την ένταξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων σε εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση