GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Νταβούτογλου και Έρογλου τορπίλισαν την επανέναρξη διαλόγου»

Οι σημερινές δηλώσεις Έρογλου – Νταβούτογλου τορπίλισαν την όποια δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακ...

Οι σημερινές δηλώσεις Έρογλου – Νταβούτογλου τορπίλισαν την όποια δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό, τόνισε απόψε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να μην κάνει μανούβρες τακτικής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι τους τελευταίους τρεις μήνες ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η ελληνοκυπριακή πλευρά «με εποικοδομητική στάση έδωσε τη μάχη για να σπάσει το αδιέξοδο και επιτέλους να εισέλθουμε σε διαδικασία ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό με προοπτική κατάληξης».

Η θέση του προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνεται, ότι έπρεπε να ήταν απολύτως σαφής η βάση της διαπραγμάτευσης και πλήρως εναρμονισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «επιβεβαιώνεται και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι, εάν εισέλθουμε σε διάλογο δίχως συγκεκριμένη βάση διαπραγμάτευσης, απλώς θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες για την προοπτική λύσης».

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία με τη συνδρομή και της τουρκικής πλευράς έδειξε την εμμονή της σε ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις, τονίζει ο κ. Στυλιανίδης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, συνεχίζει, ο πρόεδρος Αναστασιάδης « δεν είναι διατεθειμένος να εισέλθει σε ένα διάλογο για χάρη του διαλόγου».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε στα κατεχόμενα συνομιλίες περίπου τεσσάρων ωρών με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Παρόντες από τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν ο «πρωθυπουργός» κ. Γιορκαντζίογλου, ο «αντιπρόεδρος» κ. Ντενκτάς , ο «υπουργός» Εξωτερικών κ. Ναμί και οι σύμβουλοι του κ. Έρογλου.

Μετά τις συνομιλίες οι κύριοι Νταβούτογλου και Έρογλου έκαναν δηλώσεις, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε πλήρη στήριξη στον Ντερβίς Έρογλου , δηλώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε «καλή βούληση και ευελιξία ως τώρα». Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα προσφέρει κάθε στήριξη σε ιδέα, ή συμφωνία που μπορεί να παρουσιάσουν οι Τουρκοκύπριοι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θέλει να στείλει τρία μηνύματα.

Πρώτον, προς τους Τουρκοκυπρίους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα προσφέρει κάθε υποστήριξη για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο, προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι «τώρα είναι η σωστή στιγμή για να υπάρξει πολιτική βούληση».Υπέδειξε ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν και θα έρθουν σε συναίνεση για το κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην κάνουν μανούβρες τακτικής, όπως είπε, για να αναστέλλουν τη διαδικασία, αλλά να έρθουν σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, που θα θέσουν τη βάση για συνολική λύση.

Το τρίτο μήνυμα ήταν προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για να συμβάλουν εποικοδομητικά για λύση.
Υπέδειξε ότι διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποδεκτή και μίλησε για ένα σύστημα που θα βασίζεται στην καλή βούληση των «δύο κρατών» και για διζωνική, δικοινοτική λύση.

Για συναίνεση, που υπήρξε στις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αναφέρθηκε και ο Ντερβίς Ερογλου. Στη δική του δήλωση είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε καλή βούληση, η οποία όμως, πρόσθεσε, δεν επέφερε αποτέλεσμα, λόγω της ελληνοκυπριακής στάσης. Κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «προσπαθεί να κωλυσιεργήσει για την επανέναρξη των συνομιλιών». Ο κ. Έρογλου κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να σταματήσει να θέτει προϋποθέσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: www.real.gr

1 σχόλιο

  1. ΡΕ ΤΑΓΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΕΙΠΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΕΕΕΕΕ
    ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΠ-ΑΤΕΩΝΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΙ .ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΑΤΕ.ΠΑΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΖΟΥΝ ΑΙΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΤΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΤΣΕΚΟΥΡΩΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΥΓΝΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΕΕΕΕΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΙΖΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση