GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Φορολογήσατε ό,τι κινείται και τώρα φορολογείτε πλέον και ό,τι δεν κινείται»

Φορομπηχτικό νομοσχέδιο που παρέχει ασυλία στους γνωστούς αγνώστους φοροφυγάδες χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ...

Φορομπηχτικό νομοσχέδιο που παρέχει ασυλία στους γνωστούς αγνώστους φοροφυγάδες χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Νότης Μαριάς το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α), μιλώντας σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας.

Ταυτόχρονα ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα καταθέσουν αίτηση αντισυνταγματικότητας αφού όπως είπε το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων. «Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α αποδεικνύει την ένδεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν εισπράττει και αφήνει ανέγγιχτους τους γνωστούς άγνωστους φοροφυγάδες» υπογράμμισε ο Νότης Μαριάς και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν περιθώρια είσπραξης χρημάτων μέσω της φορολόγησης των off shore εταιριών και όσων έστειλαν παράνομα διάφορα κεφάλαια στο εξωτερικό. Έτσι θα μπορούσαν να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν από τις εφορίες πολλά δις ευρώ, αντί να συνεχίζει από την πλευρά της η κυβέρνηση τη βαριά φορολόγηση του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Λέτε ότι δεν πρόκειται να επιβάλλετε περισσότερους φόρους από πέρυσι, λέτε ψέματα, το 2012 εισπράξατε 2,5 δις ευρώ φόρους από την ακίνητη περιουσία, το 2014 σχεδιάζετε να εισπράξετε 3,8 δις ευρώ, είναι ή δεν είναι αύξηση αυτή;» αναρωτήθηκε ο Νότης Μαριάς και συνέχισε «άλλωστε εσείς φορολογήσατε ήδη ό,τι κινείται και τώρα φορολογείτε πλέον και ό,τι δεν κινείται».

Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ο Νότης Μαριάς τόνισε τα εξής:

Το χαράτσι όχι μόνο δεν καταργείται όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα, μονιμοποιείται και από «τέλος» μετατρέπεται σε «φόρο». Ταυτόχρονα διευρύνεται και καλύπτει πλέον και οικόπεδα τα οποία είχαν εξαιρεθεί καθώς επίσης χωράφια και βοσκοτόπια βάσει συντελεστή θέσης, άρδευσης και χρήσης. Όπως τόνισε ο Νότης Μαριάς «το χαράτσι προστίθεται στον ΦΑΠ και έτσι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων αυξάνεται, ενώ επιβάλλεται και ληστρικός «συντελεστής» μονοκατοικίας».

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικό και άδικο τον φόρο στα ακίνητα διότι επιβάλλεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 50%, άρα φορολογείται αξία ακίνητης περιουσίας που δεν υπάρχει, ενώ τα εισοδήματα του ελληνικού λαού έχει μειωθεί δραματικά «και μάλιστα ο νέος φόρος είναι επίσης αντισυνταγματικός και διότι επιβάλλεται παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον φοροδοτική ικανότητα ,αφού ο ελληνικός λαός έχει φτωχοποιηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νότης Μαριάς.

Με το νέο φόρο για τα ακίνητα δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικροιδιοκτησία, ενώ έρχονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα σε σχέση με τα μεγαλύτερης αξίας και η έκπτωση φόρου, αφορά ελάχιστες περιπτώσεις και δεν αρκεί.

Ειδικότερα, υποτίθεται ότι θα έχουν έκπτωση 50% από το Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιούσιας όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν οφείλουν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση όμως τα στοιχεία περίπου 730.000 συμπολίτες μας έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα: στο ΙΚΑ 350.000 και στον ΟΑΕΕ 379.844, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο ανέρχονται σε 2.695.791. «Επομένως στην πράξη ελάχιστοι από τους ήδη φτωχοποιημένους συμπολίτες μας θα έχουν έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει και για την έκπτωση 100% από το ΕΝΦΙΑ για τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ξεκινά από το πρώτο τετραγωνικό και καταλαμβάνει τα ημιτελή και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα», παρατήρησε ο Νότης Μαριάς.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ χαρακτήρισε ως αντιαναπτυξιακό το νομοσχέδιο, αφού η οικοδομή ως πυλώνας ανάπτυξης καταρρέει. «Την ίδια στιγμή που ιδιοκτήτες ακινήτων φορολογούνται αγρίως» πρόσθεσε ο Νότης Μαριάς, «προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Ταυτόχρονα ευνοούνται όσοι ήταν υπόχρεοι καταβολής ΦΑΠ, ενώ περαιτέρω με το περίφημο άρθρο 46 του νομοσχεδίου ο έφορος θα μπορεί πλέον να κάνει συντηρητική κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων πριν καν λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής και μάλιστα χωρίς καν δικαστική απόφαση».

Επίσης, οι διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σε σχέση με την «οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας», ενόψει μάλιστα και της υπερφορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων θέτει επί τάπητος την αναγκαιότητα αύξησης της φορολόγησης των πλοίων και των εφοπλιστών βάσει της παλαιότητας και της χωρητικότητας τους προκειμένου και αυτοί να συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη των δημοσιονομικών της χώρας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ο ελληνικός εφοπλισμός επένδυσε πάνω από 11 δις δολάρια το 2013 για την απόκτηση 867 νέων πλοίων.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χαριστικές διατάξεις όπως η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, θαλασσίου χώρου και πυθμένα για δήθεν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων για συγκεκριμένες εταιρίες.

Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και απαλλαγές από αστικές και ποινικές ευθύνες, τόσο των μελών του ΔΣ των θυγατρικών του ΕΟΜΕΧ, όσο και του περίφημου ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ ΑΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση