GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μικρά μυστικά της νύχτας για να πίνεις σωστά…

«Μια καλή συμβουλή όταν προχωράς προς οποιαδήποτε είδους κατάχρηση είναι να θυμάσαι πάντα ποιος είσαι...» Η tequila λένε πως είναι το π...

«Μια καλή συμβουλή όταν προχωράς προς οποιαδήποτε είδους κατάχρηση είναι να θυμάσαι πάντα ποιος είσαι...»

Η tequila λένε πως είναι το ποτό των djs και των συγγραφέων. Έχω ταυτιστεί και με τις δυο ιδιότητες. Την μεν πρώτη στη μετεφηβική φάση της ζωής μου, βγάζοντας τα «προς το ζην», τη δε δεύτερη, για τα προς το «ευ ζην», στα πιο πρόσφατα χρόνια. Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια νύχτα σε bar παίζοντας μουσική, έχω δει ανθρώπους εξ αιτίας του ποτού να αλλάζουν χαρακτήρα μέσα σε λίγες ώρες. Άλλες φορές λόγω της υπερκατανάλωσης αλκοόλ κι άλλες φορές λόγω νοθευμένων ποτών.

Η εμπειρία από τις μικρές ώρες της νύχτας δίδαξε μια αξεπέραστη συμβουλή. Αν δεν γνωρίζεις το μέρος που πίνεις, αποφεύγεις να πιεις οτιδήποτε δεν γνωρίζεις πολύ καλά από πριν και κυρίως... αποφεύγεις διακριτικά τα σφηνάκια. Προτιμάς να πίνεις είτε καθαρά ποτά όπως συγκεκριμένη μάρκα whisky ή tequila ή vodka ή οποιοδήποτε άλλο αυθεντικό απόσταγμα, με πάγο ή σκέτο, που γνωρίζεις πολύ καλά από πριν τη γεύση τους, αποφεύγοντας τη μίξη με αναψυκτικά ή χυμούς που μπορούν να αλλοιώσουν την κρίση σου στην πιθανότητα νοθευμένου ποτού. Μια άλλη ασφαλής επιλογή είναι ή εμφιαλωμένη μπύρα ή άλλα εμφιαλωμένα ποτά που είναι δύσκολο να νοθευτούν και κυρίως ανοίγονται μπροστά στα μάτια σου. Η μίξη και το μπέρδεμα των ποτών αποτελεί το βασικό συστατικό για να χαλάσεις το βράδυ σου. Ακόμα κι αν εσύ πίνεις το καθαρό ποτό σου και κάποιος σε κεράσει ένα με δυο σφηνάκια με διαφορετικού είδους ποτό, με την πρώτη γουλιά να είσαι σίγουρος ότι αυτή θα είναι η αρχή του τέλους της βραδιάς σου.

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το σφηνάκι έχεις δυο επιλογές. Τσούγκρισε με την παρέα, βρέξε με το ποτό απλώς τα χείλη σου, κι έπειτα άφησέ το στο πάγκο, είτε ζήτησε από πριν να σου ετοιμάσουν σφηνάκι με βάση το ποτό που είδη πίνεις ώστε να μην το μπερδέψεις με διαφορετικό ποτό. Το ιδανικό είναι να πιείς μια μικρή γουλιά και το υπόλοιπο να το ρίξεις μέσα στο ποτήρι σου.

Επίσης για να γλυτώσεις τις παρενέργειες και την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ φρόντισε για κάθε μερίδα ποτού που πίνεις να καταναλώνεις τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό. Αν τελικά διαπιστώσεις ότι το παράκανες κι έχεις να οδηγήσεις, υπολόγισε να σταματήσεις να πίνεις περίπου μια ώρα πριν ξεκινήσεις και αντικατέστησε ότι πίνεις με ανθρακούχο νερό ή/και ένα φυσικό χυμό. Θα σε βοηθήσει να ενυδατωθείς και να καθαρίσει το μυαλό σου. Όταν πίνεις αλκοόλ καλό είναι να γνωρίζεις ότι καταστρέφονται ένα σημαντικό μέρος από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως οι Β1, Β6, Β12 και το Φιλικό οξύ που εμπλέκονται σημαντικά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Αυτός είναι κι ένας σημαντικός λόγος που λίγο αργότερα επέρχεται μια ψευδής ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων ή «βρώμικα» ως είθισται στην απλή γλώσσα της νύχτας.

Μέρος της διαδικασίας επαναφοράς από το hangover είναι η πρόσληψη των συγκεκριμένων βιταμινών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Ειδικά η πρόσληψη βιταμίνης Β1 τουλάχιστον σε ποσότητα 200mgr ακόμα και με το τέλος της κατανάλωσης αλκοόλ βοηθά σημαντικά στην επανάκτηση των δυνάμεων σώματος και νου. Τι να έχεις μαζί σου ταμπλέτες με B1 είναι μια καλή λύση αν διακινδυνεύσεις να πιεις περισσότερο απ' όσο μπορεί να αντέχει η ιδιοσυγκρασία σου. Μια καλή συμβουλή όταν προχωράς προς οποιαδήποτε είδους κατάχρηση είναι να θυμάσαι πάντα ποιος είσαι...

Επίσης κατά τη διάρκεια που πίνεις απέφυγε να τσιμπολογάς οτιδήποτε αλμυρό σου σερβίρεται μπροστά σου. Το αλάτι που περιέχεται σε ξηρούς καρπούς, πατατάκια ή άλλα αλμυρά snacks δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για ενυδάτωση που εσύ όμως αντί για νερό πίνεις αυτό που ήδη έχεις μπροστά σου, δηλαδή το ποτό σου, που επίσης λόγο της αλκοόλης που περιέχει δημιουργεί επίσης αφυδάτωση. Ποιο είναι τελικά το αποτέλεσμα όταν τσιμπολογάς διάφορα που βρίσκονται στην ακτίνα του οπτικού σου πεδίου; Να προσπαθείς ασυναίσθητα, να σβήσεις μάταια την δίψα σου, πίνοντας τρεις φορές γρηγορότερα απ' ότι αν δεν είχες τίποτα άλλο παρά μόνο το ποτό σου. Κι αν λάβεις υπόψη σου ότι για κάθε μερίδα ποτού περίπου στα 100ml όπως whisky ή tequila ή vodka λαμβάνεις περίπου 200 θερμίδες (kcals) που αν προσθέσεις και 100ml αναψυκτικού ή χυμού θα φτάσεις στις 250 θερμίδες, ενώ για κάθε γεμάτο ποτήρι κρασί των 150ml ή ένα μικρό μπουκάλι μπύρα των 330ml περίπου 120 θερμίδες.

Αν υπολογίσεις και για κάθε 10 περίπου πατατάκια ή για κάθε μια κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς ή άλλα υποκατάστατα αυτών άλλες 100 θερμίδες, τότε με δυο ποτά και ένα μπολάκι από αυτά ενδέχεται μέσα σε μια με δυο ώρες να ξεπεράσεις τις 700 θερμίδες. Κι αν όλα αυτά σε οδηγήσουν στο τέλος της βραδιάς να καταλήξεις σε μια καντίνα θα έχεις καταφέρει σε ένα μόλις βράδυ να ξεπεράσει τις 1500 θερμίδες.


Ζουμπανέας Ευάγγελος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση