GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρίζουν τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος τα συνταξιοδοτικά ταμεία

Αγνωστο παραμένει το ποιο θα είναι το όχημα που θα οδηγήσει την ανάπτυξη, με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν...

Αγνωστο παραμένει το ποιο θα είναι το όχημα που θα οδηγήσει την ανάπτυξη, με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και τους επόπτες, όπως η EIOPA, να προσπαθούν να... μαζέψουν τα «λουριά» με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την αποφυγή συστημικών κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στα πλαίσια αυτά έρευνες ξεκινά η EIOPA όσον αφορά τους συστημικούς κινδύνους που εγκυμονούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι προθέσεις τους να διοχετεύσουν στην αγορά κεφάλαια τα οποία προορίζονται για εξειδικευμένους ασφαλιστικούς κινδύνους.

Τα χαμηλά επιτόκια των παραδοσιακών ομολόγων προκάλεσαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα hedge funds να ρίξουν χρήματα στα επενδυτικά προϊόντα ILS όπως τα καταστροφικά ομόλογα και άλλα ασφαλιστικά προϊόντα, προκειμένου να πάρουν υψηλότερες αποδόσεις, να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους και να επιτύχουν μία κατανομή κινδύνου στις κεφαλαιαγορές.

Ωστόσο, η αυξανόμενη εισροή κεφαλαίων στην ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια εγείρει σοβαρές ανησυχίες, ειδικά, όταν οι επενδυτές δεν έχουν την ικανότητα να αναλύσουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν και την πολυπλοκότητα της ασφαλιστικής αγοράς.

Σύμφωνα με την EIOPA η έλλειψη της κατάλληλης εποπτείας σε αυτές τις αγορές μπορεί να προκαλέσει συστημικούς κινδύνους. Παράλληλα η ο θεματοφύλακας για τις ασφάλειες παρατηρεί ότι ενώ, η αγορά των ασφαλιστικών επενδυτικών προϊόντων ILS ήταν σχετικά μικρή συγκριτικά με την αγορά σταθερού εισοδήματος, το μέγεθός της παρέμενε σημαντικό σε σχέση με την αγορά περιουσίας και ατυχημάτων των αντασφαλιστών.

Αμφιβολίες ως εκ τούτου διατηρεί η EIOPA για το πώς η αγορά των ILS θα βελτιώσει τις συνθήκες της ασφαλιστικής αγοράς. Αυτό που προκύπτει για την ώρα, σύμφωνα με τους αντασφαλσιτές είναι ότι η αγορά των ILS θα ωθήσει αισθητά προς τα κάτω τις τιμές των αντασφαλίστρων στην αγορά. Ωστόσο, μεγάλοι παίκτες της αγοράς όπως οι Munich Re, Swiss Re and Hannover Re προσπαθούν να κατευνάσουν τους φόβους.

Να σημειωθεί πως αντιμέτωπες με την κρίση και τα χαμηλά επιτόκια οι μεγάλες Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές όπως η Allianz έχουν δηλώσει πρόθεση να ρίξουν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά υποδομών και των ΑΠΕ, αν οι κανόνες ήταν λιγότερο επαχθείς. Στα πλαίσια αυτά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ασκούν πιέσεις στους επόπτες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που κάνουν οι ασφαλιστικές, προκειμένου να δοθεί ώθηση για ανάπτυξη.

Αρνητική ωστόσο είναι η θέση της EIOPA καθώς προειδοποιεί ότι για να γίνει αυτό οι ασφαλιστικές θα πρέπει να βελτιώσουν την διαφοροποίηση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις μελλοντικές τους υποχρεώσεις με στόχο την προστασία των ασφαλισμένων. sofokleouisn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση