GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πανηγυρισµός για το... αγγελιόσημο

Γιατί σε έντυπα και sites άρχισε ένας αδικαιολόγητος πανηγυρισµός για την υποτιθέµενη κατάργηση του;

Γιατί σε έντυπα και sites άρχισε ένας αδικαιολόγητος πανηγυρισµός για την υποτιθέµενη κατάργηση του;
Όπως διαβάζουμε στο SECRET της εφημερίδας Παραπολιτικά, σε έντυπα και sites που ενηµερώνουν τον κόσµο της διαφήµισης και τους διαφηµιζόµενους άρχισε ένας αδικαιολόγητος πανηγυρισµός για την υποτιθέµενη κατάργηση του αγγελιοσήµου, παρά το γεγονός ότι υπήρξε υπουργική δέσµευση αρχικώς του υπουργού Εργασίας τον περασµένο Ιούλιο και προσφάτως από τον αρµόδιο υπουργό ότι δεν τίθεται, προς ώρας τουλάχιστον, τέτοιο θέµα.

Να θυµίσουµε ότι το αγγελιόσηµο θεσπίστηκε πρώτη φορά µε το ν.δ. 465/1941 «περί διαχειρίσεως των Λογαριασµών Ανεργίας των Ταµείων Συντάξεων Προσωπικού Εφηµερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και περί ενισχύσεως των πόρων αυτών». Τότε το ποσοστό επί της τιµής κάθε είδους διαφήµισης, ακόµη και κρατικής, είχε ορισθεί σε 5%. Από τη διατύπωση του σχετικού Νόµου ήταν σαφές ότι ο πόρος απέβλεπε στην κάλυψη του επιδόµατος ανεργίας.

Στη συνέχεια, το αγγελιόσηµο καθιερώθηκε το 1967 από τη χούντα, σε αντικατάσταση του Λαχείου Συντακτών, το οποίο οι συνταγµατάρχες κατήργησαν και το Λαχείο διαχειρίζονταν οι δηµοσιογράφοι.

Οι προσπάθειες για κατάργησή του από πλευράς επιχειρηµατιών-διαφηµιζοµένων και διαφηµιστικών εταιρειών δεν λαµβάνουν υπ’ όψιν ότι το αγγελιόσηµο δεν είναι κοινωνικός πόρος, αλλά από την ίδια τη Νοµοθεσία θεωρείται οιονεί εργοδοτική εισφορά, υπό την έννοια ότι παραχωρείται ποσοστό από έσοδο που λ.χ. ένας ιδιοκτήτης Μέσου παίρνει από τη διαφήµιση που καταχωρείται στο έντυπό του ή προβάλλεται στο κανάλι του ή ακούγεται στο ραδιόφωνό του.

Στην ουσία, είναι φορολογία της διαφήµισης µε κοινωνική ανταπόδοση, καθώς δεν επωφελούνται µόνο τα Ταµεία των δηµοσιογράφων, καθώς ένα ποσοστό 20% από το εισπραττόµενο αγγελιόσηµο πηγαίνει στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταµεία. Επιπλέον, το αγγελιόσηµο δεν συνιστά παρακράτηση φόρου, γι’ αυτό δεν συµψηφίζεται µε τον φόρο εισοδήµατος. Αντιθέτως, αναγνωρίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης που διαφηµίζεται και, εποµένως, µπορεί ως δαπάνη να αφαιρείται από τα προ φόρων έσοδά της.

Πριν από την κατάργηση, οψέποτε, του αγγελιοσήµου, εκείνο που οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση είναι να πατάξει την εισφοροδιαφυγή από τους µπαταχτσήδες εργοδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση