GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιράν: Στο εργοστάσιο παραγωγής βαρέως ύδατος του Αράκ επιθεωρητές της ΙΑΕΑ

Το εργοστάσιο παραγωγής βαρέως ύδατος του Αράκ στο κεντρικό Ιράν επισκέφθηκαν σήμερα δύο επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής...


Το εργοστάσιο παραγωγής βαρέως ύδατος του Αράκ στο κεντρικό Ιράν επισκέφθηκαν σήμερα δύο επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον έλεγχο των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
To εργοστάσιο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις όπου υπάρχει ο αντιδραστήρας βαρέως ύδατος του Αράκ, τον οποίο το Ιράν προτίθεται να θέσει σε λειτουργία στα τέλη του 2014. Ο αντιδραστήρας αυτός προκαλεί έντονη ανησυχία στις μεγάλες δυνάμεις, καθώς θα μπορεί να προσφέρει στην Ισλαμική Δημοκρατία τη δυνατότητα να εξάγει πλουτώνιο το οποίο, μόλις τεθεί υπό επεξεργασία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας.
«Οι εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ άρχισαν το πρωί την επίσκεψή τους η οποία θα συνεχιστεί το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι. Οι δύο επιθεωρητές θα αναχωρήσουν για τη Βιέννη, την έδρα της ΙΑΕΑ, το βράδυ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ προσπαθεί να έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές από το 2011. Η επίσκεψη στο εργοστάσιο πραγματοποιείται βάσει μιας συμφωνίας για ένα «πλαίσιο συνεργασίας» που υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου, η οποία επιτρέπει στην ΙΑΕΑ να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνική χρήση.
Το Ιράν έχει τρεις μήνες διορία για να εφαρμόσει αυτόν τον «οδικό χάρτη» των έξι σημείων, στόχος του οποίου είναι να «υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών».
Ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι παρείχε στην ΙΑΕΑ τις «απαραίτητες πληροφορίες για τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη» σε σχέση με τη νέα γενιά του των συσκευών φυγοκέντρησης, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση