GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάπας: Δεν είμαι Μαρξιστής

Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται εσχάτως ότι υιοθετεί μαρξιστική στάση απέναντι στον καπιταλισμό έδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. Σε συνέ...

Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται εσχάτως ότι υιοθετεί μαρξιστική στάση απέναντι στον καπιταλισμό έδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o Πάπας χαρακτηρίζει τη μαρξιστική ιδεολογία εντελώς λάθος προσθέτοντας πάντως ότι «στη ζωή του έχει συναντήσει πολλούς Μαρξιστές που είναι καλοί άνθρωποι», οπότε «δεν νιώθει προσβεβλημένος» (σσ: για την ιδεολογία που του προσάπτουν).

Ειδικά τον τελευταίο μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε έντονη κριτική από συντηρητικούς κύκλους ότι το τελευταίο του γραπτό, μία αποστολική Παράκληση ονόματι Χαρά του Ευαγγελίου συνιστά κείμενο αμιγώς μαρξιστιικό.

«Είναι θλιβερό που ο Πάπας προδίδει ότι κάθε φορά που μιλά για τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, δεν ξέρει τι λέει», ήταν μία από τις ατάκες του Rush Limbaugh, γνωστού για τις συντηρητικές του θέσεις αμερικανού ραδιοφωνικού παραγωγού.

Στη συνέντευξή του στην Stampa, ο Φραγκίσκος αμύνεται λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτε στην Παράκληση που δεν μπορεί να εντοπιστεί και στο κοινωνικό Δόγμα της εκκλησίας».

Στο συγκεκριμένο κείμενο ο Πάπας Φραγκίσκος προπειδοποιεί ότι η ειδωλοατρεία του χρήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια «νέα τυρρανία», ενώ ασκεί κριτική στη θεωρία της διαχεόμενης ευημερίας μέσω της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον Γ΄Κόσμο, χαραλκτηρίζοντάς την «μια χοντροκομμένη και αφελή πίστη στην καλή προαίρεση εκείνων που κατέχουν στα χέρια τους την οικονομική εξουσία».

e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση