GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ αποκλείουν το "κούρεμα" καταθέσεων

Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη συνέχεια του τραπεζικού συστήματος, ήτοι λίγο πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των εγχώριων st...

Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη συνέχεια του τραπεζικού συστήματος, ήτοι λίγο πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των εγχώριων stress tests και την έναρξη της αντίστοιχης πανευρωπαϊκής άσκησης, οι δύο πιο..
αρμόδιοι αξιωματούχοι παρεμβαίνουν, διαβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αποκλείουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων στη χώρα μας, δίνοντας ηχηρή απάντηση στις διάφορες εικασίες, σε μια προσπάθεια να καθυσηχάσουν τους αποταμιευτές. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη συζήτηση για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη, αυξάνονται οι φωνές που προειδοποιούν για επανάληψη των γεγονότων της Κύπρου και σε άλλες χώρες, "άρα γιατί όχι και στην Ελλάδα που βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση".

Στη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με κατηγορηματική του δήλωση έδωσε τέλος στα σενάρια. Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι όποιες φωνές περί κουρέματος καταθέσεων οφείλονται είτε σε έλλειψη ενημέρωσης, είτε σε ανευθυνότητα ή δόλο. «Μπορώ να σας απαντήσω υπεύθυνα: όχι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Τόσο στην ΤτΕ, όσο και στην κυβέρνηση, εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση των εγχώριων πιστωτικών ομίλων (μάλιστα κάποιες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων στην Ευρώπη), σε συνδυασμό με το κεφαλαικό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι παράγοντες που θωρακίζουν τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ δήλωσε χαρακτηριστικά: «οι καταθέσεις δεν θα κουρευτούν. Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Άλλωστε, στην Ευρώπη έχουμε σήμερα έστω και σε πρωτόλειο -ας το πω έτσι- βαθμό, μία τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής».

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην τραπεζική ενοποίηση δεν είναι τυχαία, αφού εδώ και πολύ καιρό –πιο ενεργά μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στην Κύπρο– τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δομή και τα «γρανάζια» που θα συνθέτουν την τραπεζική ένωση και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης, τη διαδικασία δηλαδή με την οποία θα διενεργείται το bail-in στο εξής. Και επειδή το bail-in σημαίνει διάσωση με ιδία μέσα, εύλογα το μυαλό όλων πηγαίνει στην Κύπρο όπου εν μία νυκτί μία τράπεζα έκλεισε και μία άλλη υπέστη «κούρεμα» καταθέσεων της τάξης του 47,5% (για ποσά άνω των 100 χιλ. ευρώ).

Πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τις γενικές αρχές του νέου πλαισίου, ωστόσο η πολυπλοκότητα του μηχανισμού δημιουργεί ανησυχίες για την εφαρμογή του. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην περίπτωση που μία τράπεζα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, οι καταθέτες άνω των 100 χιλ. ευρώ παραμένουν διασφαλισμένοι, ενώ θα θίγονται τελευταίοι, μετά τους μετόχους, τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης και τους πιστωτές αυξημένης εξασφάλισης.

Οι δηλώσεις των κ.κ. Προβόπουλου και Στουρνάρα είναι καθησυχαστικές, ωστόσο οι προκλήσεις για τις τράπεζες το νέο έτος δεν μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν ο σημαντικότερος πονοκέφαλος των πιστωτικών ομίλων και σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες επιδρούν αρνητικά στην πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών. Γι’ αυτό το λόγο η BlackRock πέρασε για δεύτερη φορά από κόσκινο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Και σε αυτό το μέτωπο ο διοικητής της ΤτΕ ήταν κάθετος. «Αν και εφόσον κάποια τράπεζα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ένα ικανοποιητικό μαξιλάρι», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

Επίσης, το 2014 αναμένεται να αποδειχθεί έτος κάθαρσης των τραπεζών, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις 128 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης που θα κληθούν να αναλάβουν την εποπτεία από το 2015. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη αφού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος, η ΕΚΤ θα εποπτεύει άμεσα τα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, ενώ θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την εποπτεία των υπόλοιπων τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις των τοπικών τραπεζών με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες περνάει σε άλλο επίπεδο, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ καθίσταται η απόλυτη τραπεζική Αρχή στην Ευρώπη.
capital.gr

1 σχόλιο

  1. Το κάνουν για να μας καθησυχάσουν και να μας πιάσουν στον ύπνο. Αλλά μασάει η κατσίκα ταραμά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση