GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Για να σκίσει ο κ. Τσίπρας το μνημόνιο θα πρέπει να ισχύει»

Το γάντι που έριξε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «αν εμείς που αγωνιζόμαστε επί τέσ...


Το γάντι που έριξε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «αν εμείς που αγωνιζόμαστε επί τέσσερα χρόνια να κρατήσουμε την χώρα όρθια εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, τότε ο κ.Τσίπρας και οι απόψεις του εκφράζουν την Ελλάδα του προχθές», κατηγορώντας τον ότι εκφράζει την επιστροφή στο παρελθόν.
«Για να διώξει την τρόικα πρέπει να την βρει εδώ. Και για να σκίσει το μνημόνιο πρέπει να ισχύει», είπε, σημειώνοντας ότι ο φόβος του είναι μήπως φύγει η τρόικα και το μνημόνιο πάψει να υπάρχει, γιατί τότε «δεν έχει λόγο ύπαρξης», όπως είπε.
Παρά την τραγική πραγματικότητα που παραδέχθηκε στα σημεία της ανεργίας, του προβλήματος ρευστότητας κλπ, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι « τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ελπίδα, να στείλουμε μήνυμα αισιοδοξίας, και να πούμε πως χάρη στις θυσίες του κόσμου υπάρχει αποτέλεσμα που καταγράφεται στον προϋπολογισμό», υποστηρίζοντας ότι σύντομα ο φτωχός πολίτης θα αρχίσει ακριβώς εξαιτίας του πρωτογενούς πλεονάσματος που αμφισβήτησε ο Αλ.Τσίπρας να καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό, όταν θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έχει υποστεί.
Ο κ.Βενιζέλος έριξε εμμέσως ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009, που είχε ξεπεράσει όπως είπε τα 24 δις, όσο και οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου, έχοντας οδηγήσει την Ελλάδα εκτός αγορών, ενώ απάντησε στο επιχείρημα Τσίπρα ότι κανείς δεν μπορεί να σε βγάλει υποχρεωτικά από το ευρώ, λέγοντας ότι «μπορούν να σε κρεμάσουν στα μανταλάκια και εσύ να νομίζεις ότι είσαι στο ευρώ». Κατηγόρησε λοιπόν την αντιπολίτευση ότι έχει χαθεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης μαζί της.
Όσο για το γιατί συμβαίνει αυτό, είπε ότι δεν υπάρχει καμία αίσθηση ευθύνης, γιατί «έχουν καλομάθει στο γεγονός ότι κάποιοι άλλοι σηκώνουμε επί χρόνια το βάρος αυτό», κάνοντας λόγο για ιστορικά δυσανάλογο πολιτικό κόστος. «Τι να πω για το ΠΑΣΟΚ που σήκωσε μόνο του το βάρος για διόμισι χρόνια, μέχρι να έρθουν οι συγκειρηναίοι ΝΔ και ΔΗΜΑΡ που δυστυχώς αποχώρησε μετά;», είπε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλά έτσι επειδή είναι καθηλωμένο σε μεσαία ποσοστά.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η τρόικα δεν είναι τρεις υπάλληλοι αλλά ο θεσμικός βραχίωνας των δανειστών μας, και έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση, που έφερε αποτελέσματα. Για αυτό και ζήτησε από τους εταίρους μας πραγματικό και όχι εικονικό σεβασμό στις θυσίες του λαού, παρατηρώντας ότι η χώρα έχει πετύσει δημοσινομική προσαρμογή 25 δις , τα 22 εκ των οποίων στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Κατηγόρησε μεταξύ άλλων και την αντιπολίτευση στην Ελλάδα για το κόστος λόγω παραφιλολογίας για το grexit, και υποστήριξε ότι δεν είναι μόνη η ανάπτυξη που απαιτείται, αφού επί 20 χρόνια είχαμε ανάπτυξη αλλά οδηγηθήκαμε σε ελλείμματα. «Λύση δίνει η ορθά διαρθρωμένη ανάπτυξη», είπε. Απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα για τις ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρόικα, θύμησε ότι εκείνος με τον κ.Σουλτς τις ανακοίνωσαν στο υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι η τρόικα είναι ένα ʽθεσμικό υβρίδιοʼ και ζητώντας και εκείνος νέα αφήγηση για την Ευρώπη, επιφυλάσσοντας για αυτή ρόλο στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. «Όχι σε νέα μέτρα, ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές», είπε, επιμένοντας ότι η χώρα μπορεί τώρα θα θέτει όρια και κόκκινες γραμμές , καθώς και ότι όλα τα κρίσιμα μεγέθη προσδιορίζονται σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους. «Παραβιάζει ανοιχτές θύρες ο κ.Τσίπρας», είπε για τις αιτιάσεις του στο θέμα των πλειστηριασμών, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πει πως θα παραταθεί και μονομερώς ακόμα η προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχου και μεσάιου νοικοκυριού αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.
Μάλιστα, θα του έδινε τα εύσημα ότι με την ομιλία του επί του θέματος ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, αν δεν καταλάβαινε τι έχει στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν χρησιμοποιούσε ο κ.Τσίπρας την ʽεκγληματική εθνικά φράσηʼ ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις. «Θέλατε να σπείρετε πάλι τον πανικό και την σπερμολογία, πως θα γίνει ό,τι και στην Κύπρο», είπε, ενώ υποστήριξε ότι όσα λέει για μορατόριουμ και περίοδο χάριτος ή ρήτρα ανάπτυξης έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Είστε αμήχανοι με τη σκέψη ότι μπορεί ο εχθρός να μην υπάρχει όταν πρέπει να κάνετε την τελική επίθεση», είπε, παρουσιάζοντας τα δέκα βήματα του οδικού χάρτη για τη συνέχεια:
Εκταμίευση της επόμενης δόσης, τερματισμός της εκκρεμότητας με την τρόικα για ʽανύπαρκτα θέματαʼ όπως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις, συμφωνία για το δημοσιονομικό σχεδιασμό ως το 2016, δυναμική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, πρακτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, προστασία της κοινωνικής συνοχής και ανάσχεση της ανεργίας, ΕΚΑΣ στους αναπήρους και πλήρη κάλυψη ασφάλισης υγείας σε όλους, καθώς και επαναφορά της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα, μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα σε εθνικό φορολογικό σύστημα, ολοκλήρωση αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, ασφαλής επάνοδος στις αγορές.
Κλείνοντας, ο κ.Βενιζέλος μίλησε για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ που αρχίζει σε λίγες μέρες, ως ευκαιρία για να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της χώρας και όχι αυτό της Ελλάδας σε κρίση. «Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα», είπε κάνοντας λόγο για αλλαγή κλίματος.
Πηγή: www.real.gr

2 σχόλια

  1. Τη ισχυει. Το μνημονιο, η ο Τσιπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδηση πρώτη: «Τα “κόκκινα” δάνεια αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση Προβόπουλου με τους τραπεζίτες».

    Ακραίος παραλογισμός. Οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν λαμβάνοντας 78 δισ. ευρώ από το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στις ιδιωτικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους να είναι από 81% έως 93% του μετοχικού τους κεφαλαίου.

    Για άγνωστο λόγο, η μειοψηφία του 19% έως 7% των ιδιωτικών τραπεζών ελέγχει το μάνατζμέντ τους. Δε γνωρίζω κάποια εταιρεία στην οποία το 93% θα ελεγχόταν από το 7%. Και όχι μόνο θα ελεγχόταν, αλλά θα το εκλιπαρούσε. Διότι αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Εκλιπαρεί τους τραπεζίτες να βρεθεί μια κάποια λύση στα «κόκκινα» δάνεια και «εύχεται» δημοσίως να καταλάβουν οι τράπεζες την ανάγκη να ρίξουν ρευστό στην αγορά.

    Είδηση δεύτερη: «Κυβερνητική πρωτοβουλία για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα»

    Ειδικότερα, «σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε εκτενής αναφορά και για το πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες, των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα».

    Κάνουν πλάκα, δεν υπάρχει περίπτωση να το εννοούν. Το επιχείρημα ότι κάποιοι έχουν χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες και δεν το κάνουν, έχει κάποια βάση. Ποιος όμως θα είχε χρήματα να πληρώσει τη ΔΕΗ και δε θα το έκανε; Και γιατί να το κάνει δηλαδή; Γιατί να θέλει να του κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ ενώ έχει χρήματα να πληρώσει το λογαριασμό του; Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι πρόκειται για καθαρή επιλογή του. Άρα πως θα του συνδέσει με το ζόρι το ρεύμα η ΔΕΗ;

    Επίσης, ποιες ακριβώς είναι εκείνες «οι τοπικές αρχές» που θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ; Από πότε υπάρχουν «αρμόδιες αρχές» να ενημερώνουν τη ΔΕΗ ή να γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας, πλην της εφορίας; Ακόμη όμως κι αν μπούμε στην παράλογη σκέψη τους, γεννιέται ένα άλλο ερώτημα. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι «αρμόδιες αρχές» που γνωρίζουν τα ονόματα «των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ», γιατί δε χρησιμοποιούνται για να κάνουν το ίδιο και με τα τραπεζικά δάνεια;

    Δηλαδή, πώς είναι εύκολο να ξεχωρίζεις την οικογένεια που πραγματικά δε μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, αλλά είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις την οικογένεια που δε μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου της; Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στο ότι αν τελικά καταγράψεις τις οικογένειες που πραγματικά δε μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες, τότε κάτι θα πρέπει να κάνεις ως ιδιοκτήτης των τραπεζών.

    Το επιχείρημα ότι στη ΔΕΗ συμμετέχει το Δημόσιο άρα μπορεί να παρέμβει, ισχύει ακριβώς και ίσως παραπάνω και για τις τράπεζες. Το Δημόσιο έχει σώσει τις τράπεζες, διαθέτει την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου και άρα θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης του θέματος.

    Το συμπέρασμα ότι μας δουλεύουν είναι γνωστό. Δε χρειάζονται παραδείγματα. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι του σημείου βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης να είναι ντίλερς πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως ο υιός Ψυχάρη που δήλωσε σε συνέντευξή του «Προτείνω σε όσους γονείς έχουν λεφτά να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό» ή ντίλερς ιδιωτικών συμφερόντων όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που δήλωσε προ ημερών «Η μεταφορά τομέων της δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες δεν είναι κατ’ ανάγκην κάτι κακό», το πράγμα αποκτά άλλη διάσταση.

    Είναι αρκετά μεγάλο για να το δούμε σε όλη την έκτασή του. Ο τίτλος του έργου θα μπορούσε να είναι «Φύγετε ή ψοφήστε». Βλέπετε, η δημοκρατία τους έχει περιορισμένο αριθμό επιλογών.

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ...ΜΑΥΡΟ ΣΑΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση