GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την ηλεκτροδότηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Τι πρότεινε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σχετικά ...

Τι πρότεινε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Αμέσως μετά την πολύωρη σύσκεψη ανακοινώθηκαν τα εξής:

Σε κάθε Δήμο θα συγκροτηθούν Επιτροπές αποτελούμενες από εκπροσώπους των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών, εκπρόσωπο της ΔΕΗ και εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ. Σκοπός των επιτροπών αυτών, είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.

Σε αυτές τις επιτροπές οι Δήμοι αλλά και η Εκκλησία θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων των Περιφερειών και της Εκκλησίας και στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους, για να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ξεκινά εντατική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, με στόχο να ενημερωθούν και να ενταχθούν σ΄ αυτό όλοι οι δικαιούχοι. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Παρέχεται έκπτωση έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δομές κοινωνικών συσσιτίων και άλλων δομών αλληλεγγύης, με βάση Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποτελούμενος από εκπροσώπους ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση των προβλημάτων και να δρομολογείται η άμεση επίλυσή τους.

Οι προτάσεις – αιτήματα της ΚΕΔΕ

Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης ζήτησε:

Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 18% περίπου.

Μείωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 25% στο 50%.

Άμεση ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των αιτούντων και στη συνέχεια να γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους.

Να μη γίνεται καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΡΑΕ.

Δημιουργία Ειδικού λογαριασμού από την Κυβέρνηση, από το οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Γ. Μανιάτης: "Τα προβλήματα να λύνονται εκεί ακριβώς που υπάρχουν"

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός δήλωσε: "Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή, δεν είναι μόνο να ενταχθούν περισσότεροι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά με την εξαιρετικά θετική βοήθεια που θα μας δώσουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες των συνανθρώπων μας που πέρα από οποιαδήποτε διαδικασία, πέρα από οποιαδήποτε Υπουργική Απόφαση, Εγκύκλιο, Νόμους, έχουν πραγματικά ανάγκη να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Γι αυτό ακριβώς πηγαίνουμε στις κοινωνικές δομές των Δήμων και της Εκκλησίας, προκειμένου να εντοπίσουμε τους συνανθρώπους μας εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση είτε στα γραφεία της ΔΕΗ, είτε οπουδήποτε αλλού".

Και πρόσθεσε: "Διευκρινίζω το εξής. Για όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν κόβεται καθόλου το ρεύμα, καθ’ υπέρβαση της απόφασης της ΡΑΕ να μην κόβεται μόνο για επτά μήνες. Το ζήτημα της ταχύτερης ένταξης, πραγματικά συζητήθηκε, αλλά δεν πάρθηκε οριστική απόφαση. Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένας μονιμότερος μηχανισμός που θα αντιμετωπίζει την καθημερινή εξέλιξη των πραγμάτων με την συνεργασία της κυβέρνησης, της ΔΕΗ, της εκλεγμένης Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα. Η απόφαση όλων μας, είναι τα προβλήματα αυτά να λύνονται εκεί ακριβώς που υπάρχουν, δηλαδή στο επίπεδο του Δήμου και της Περιφέρειας".

Πηγή: www.news247.gr

1 σχόλιο

  1. Είδηση πρώτη: «Τα “κόκκινα” δάνεια αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση Προβόπουλου με τους τραπεζίτες».

    Ακραίος παραλογισμός. Οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν λαμβάνοντας 78 δισ. ευρώ από το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στις ιδιωτικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους να είναι από 81% έως 93% του μετοχικού τους κεφαλαίου.

    Για άγνωστο λόγο, η μειοψηφία του 19% έως 7% των ιδιωτικών τραπεζών ελέγχει το μάνατζμέντ τους. Δε γνωρίζω κάποια εταιρεία στην οποία το 93% θα ελεγχόταν από το 7%. Και όχι μόνο θα ελεγχόταν, αλλά θα το εκλιπαρούσε. Διότι αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Εκλιπαρεί τους τραπεζίτες να βρεθεί μια κάποια λύση στα «κόκκινα» δάνεια και «εύχεται» δημοσίως να καταλάβουν οι τράπεζες την ανάγκη να ρίξουν ρευστό στην αγορά.

    Είδηση δεύτερη: «Κυβερνητική πρωτοβουλία για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα»

    Ειδικότερα, «σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε εκτενής αναφορά και για το πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες, των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα».

    Κάνουν πλάκα, δεν υπάρχει περίπτωση να το εννοούν. Το επιχείρημα ότι κάποιοι έχουν χρήματα να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες και δεν το κάνουν, έχει κάποια βάση. Ποιος όμως θα είχε χρήματα να πληρώσει τη ΔΕΗ και δε θα το έκανε; Και γιατί να το κάνει δηλαδή; Γιατί να θέλει να του κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ ενώ έχει χρήματα να πληρώσει το λογαριασμό του; Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι πρόκειται για καθαρή επιλογή του. Άρα πως θα του συνδέσει με το ζόρι το ρεύμα η ΔΕΗ;

    Επίσης, ποιες ακριβώς είναι εκείνες «οι τοπικές αρχές» που θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ; Από πότε υπάρχουν «αρμόδιες αρχές» να ενημερώνουν τη ΔΕΗ ή να γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας, πλην της εφορίας; Ακόμη όμως κι αν μπούμε στην παράλογη σκέψη τους, γεννιέται ένα άλλο ερώτημα. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι «αρμόδιες αρχές» που γνωρίζουν τα ονόματα «των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ», γιατί δε χρησιμοποιούνται για να κάνουν το ίδιο και με τα τραπεζικά δάνεια;

    Δηλαδή, πώς είναι εύκολο να ξεχωρίζεις την οικογένεια που πραγματικά δε μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, αλλά είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις την οικογένεια που δε μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου της; Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στο ότι αν τελικά καταγράψεις τις οικογένειες που πραγματικά δε μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες, τότε κάτι θα πρέπει να κάνεις ως ιδιοκτήτης των τραπεζών.

    Το επιχείρημα ότι στη ΔΕΗ συμμετέχει το Δημόσιο άρα μπορεί να παρέμβει, ισχύει ακριβώς και ίσως παραπάνω και για τις τράπεζες. Το Δημόσιο έχει σώσει τις τράπεζες, διαθέτει την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου και άρα θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης του θέματος.

    Το συμπέρασμα ότι μας δουλεύουν είναι γνωστό. Δε χρειάζονται παραδείγματα. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι του σημείου βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης να είναι ντίλερς πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως ο υιός Ψυχάρη που δήλωσε σε συνέντευξή του «Προτείνω σε όσους γονείς έχουν λεφτά να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό» ή ντίλερς ιδιωτικών συμφερόντων όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που δήλωσε προ ημερών «Η μεταφορά τομέων της δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες δεν είναι κατ’ ανάγκην κάτι κακό», το πράγμα αποκτά άλλη διάσταση.

    Είναι αρκετά μεγάλο για να το δούμε σε όλη την έκτασή του. Ο τίτλος του έργου θα μπορούσε να είναι «Φύγετε ή ψοφήστε». Βλέπετε, η δημοκρατία τους έχει περιορισμένο αριθμό επιλογών.

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ...ΜΑΥΡΟ ΣΑΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση