GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νότια Αφρική: «Ζητούμε συγνώμη από την κοινότητα κωφών»

Ύστερα από την οργισμένη αντίδραση της κοινότητας τα μέλη της οποίας δεν κατάλαβαν ούτε λέξη από τις ασυνάρτητες χειρονομίες του διερμηνέ...

Ύστερα από την οργισμένη αντίδραση της κοινότητας τα μέλη της οποίας δεν κατάλαβαν ούτε λέξη από τις ασυνάρτητες χειρονομίες του διερμηνέα κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα και την καταγγελία πως πρόκειται για απατεώνα, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ζήτησε συγνώμη την Παρασκευή από την κοινότητα των κωφών για την επιλογή του διερμηνέα στη νοηματική.

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από την κοινότητα των κωφών και από όλους του Νοτιοαφρικανούς που προσεβλήθησαν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πολ Μασάτιλ.
Ο Μασάτιλ σημείωσε ότι θα ψηφιστεί «το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου έτους» νόμος που θα ορίζει τα προσόντα όσων ασκούν το επάγγελμα αυτό «ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Την Πέμπτη, η νοτιοαφρικανή υφυπουργός αρμόδια για τα πρόσωπα με αναπηρίες Εντριέτα Μπογκοπάνε-Ζούλου παραδέχθηκε την πιθανότητα να έγινε λάθος στην επιλογή του επίσημου διερμηνέα στη νοηματική.

«Είναι δυνατόν να έγινε λάθος, από τη στιγμή που άλλα πρόσωπα δεν κατάλαβαν τον διερμηνέα», δήλωσε η υφυπουργός.
Ο ίδιος ο διερμηνέας, ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ, υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα Σταρ του Γιοχάνεσμπουργκ πως υπέστη σχιζοφρενικό επεισόδιο στη διάρκεια της τελετής. Είπε πως άρχισε να ακούει φωνές και να έχει παραισθήσεις ενώ βρισκόταν πάνω στην εξέδρα, με αποτέλεσμα να κάνει τις χειρονομίες που δεν είχαν νόημα και εξόργισαν κωφούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της η κύρια οργάνωση κωφών της Νότιας Αφρικής επεσήμανε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζαντζιέ έχει κάνει ασυνάρτητη διερμηνεία στη νοηματική σε επίσημη τελετή, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη σταλεί σχετική έκθεση για τον διερμηνέα αυτόν στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση