GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών αποβλήτων

Επί τόπου διαλογή των, επικίνδυνων και μη, απορριμμάτων καθώς και εξόφληση των οφειλών στον αποτεφρωτήρα είναι τα έκτακτα μέτρα στα ...


Επί τόπου διαλογή των, επικίνδυνων και μη, απορριμμάτων καθώς και εξόφληση των οφειλών στον αποτεφρωτήρα είναι τα έκτακτα μέτρα στα οποία συμφώνησαν το υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Αθηναίων για τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα.

Όπως αποφασίστηκε τη Δευτέρα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, της υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή, του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρού και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες εβδομάδες με την παράνομη εναπόθεση μολυσματικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια με άμεσες δραστικές παρεμβάσεις, αλλά θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση που θα καλύψει τα τυχόν νομοθετικά κενά της διαχείρισής τους.

Στην Αττική εκτιμάται ότι παράγονται κάθε χρόνο περίπου 16, εκατ. τόνοι επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων. Το 75% του παραγόμενου όγκου μεταφέρονται στον αποτεφρωτήρα, και το υπόλοιπο αποστειρώνεται με ειδική διαδικασία και στη συνέχεια μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ, όπως τα αστικά απόβλητα.

«Εκπονήσαμε ένα σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης, για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα. Θα αντιμετωπίσουμε σε πρώτο χρόνο το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή -και με τη βοήθεια των νοσοκομείων- των αποβλήτων επιτόπου στο χώρο της Φυλής, για να ξεχωρίσουμε τα ιατρικά απόβλητα, τα απόβλητα που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή» ανέφερε ο υπουργός κ. Γεωργιάδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ο υπουργός «βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα με την Υφυπουργό που έχει την αρμοδιότητα, με τα συναρμόδια υπουργεία, την άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής αποφάσεως που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά για αυτή την ιστορία».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι τα νοσοκομεία θα εξοφλήσουν τα οφειλόμενα στον αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στον ΧΥΤΑ –πρόκειται για ποσό που ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση