GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Κλειστόν λόγω... εγκατάλειψης

της Αναστασιας Σιμιτσιαδη Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 13 χρόνια με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Ρόδου και την ενημέρ...

της Αναστασιας Σιμιτσιαδη
Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 13 χρόνια με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Ρόδου και την ενημέρωση των τουριστών που επισκέπτονται τη διάσημη Κοιλάδα των Πεταλούδων. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας...

είχε τις προδιαγραφές να αποτελέσει έναν πρότυπο χώρο που, εκτός των άλλων, θα εξυπηρετούσε παιδαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αντί να αποτελεί πόλο έλξης, απομακρύνει τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Χωρίς να υπάρχει επιστημονικός υπεύθυνος ή -έστω- φύλακας για να εποπτεύει τους χώρους, το μουσείο, που κατασκευάστηκε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στοίχισε περίπου 500.000 ευρώ, είναι επί της ουσίας «ξέφραγο αμπέλι». Σύμφωνα με τον δήμο Ρόδου, τον κατεξοχήν αρμόδιο για τη συντήρηση και τη λειτουργία του, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν επισκέπτονται την Κοιλάδα των Πεταλούδων οι περισσότεροι τουρίστες, το μουσείο υπολειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Το μουσείο ανοίγει κατά διαστήματα με ευθύνη των φυλάκων της Κοιλάδας. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια είναι παραμελημένο, ενώ αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μήπως καταφέρουμε να το λειτουργήσουμε σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς φοιτητές», αναφέρει η Μαρία Κολεζάκη, περιβαλλοντολόγος στη Διεύθυνση Προγραμματισμού του δήμου Ρόδου.

Μάλιστα, λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, ο ιδιοκτήτης της γειτονικής με το μουσείο ταβέρνας εκτελεί χρέη φύλακα. «Εχουν τύχει φορές που οι φύλακες της Κοιλάδας μού έχουν δώσει τα κλειδιά του μουσείου. Κάποιες ημέρες έχει χρειαστεί να το ανοίξω και να το κλείσω, αλλά και να ’χω τον νου μου μήπως κάποιος από τους επισκέπτες χρειαστεί κάτι», αναφέρει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Δημήτρης Καταλειφός.

Κατεστραμμένες προθήκες

Οι προθήκες όπου εκτίθενται οι περίφημες πεταλούδες είναι στην πλειονότητά τους κατεστραμμένες, τα εκθέματα έχουν εμφανή σημάδια φθοράς, ενώ ορισμένα έχουν γίνει σκόνη. «Οταν το μουσείο πρωτάνοιξε τις πύλες του, λειτουργούσε κανονικά. Μάλιστα, πριν από 10 χρόνια, πριν δηλαδή από τις συνενώσεις των δήμων, είχε συνεργασία και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) του πρώην δήμου Πεταλούδων, με αποτέλεσμα την οργάνωση πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα το ΚΠΕ έχει κλείσει και το μουσείο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση», σχολιάζει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πεταλούδων και Θεολόγου Δημήτρης Γρηγοριάδης.

Οπως τονίζει ο ίδιος, δεν είναι μόνον οι χώροι των εκθεμάτων που έχουν εγκαταλειφθεί. Την ίδια μοίρα έχουν και οι χώροι του πρώτου ορόφου, όπου κάποτε υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μικροσκόπια, τα οποία θα χρησίμευαν τόσο για τα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όσο και στο επιστημονικό προσωπικό που υποτίθεται πως θα εργάζονταν στο μουσείο. Ακριβώς την ίδια πορεία ακολούθησε το φυτώριο που σήμερα, λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί, μοιάζει με παράπηγμα, αλλά και το εκκολαπτήριο που είχε δημιουργηθεί αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

«Το εκκολαπτήριο θα λειτουργούσε βοηθητικά σε περίπτωση που συνέβαινε κάποια μεγάλη καταστροφή στον πληθυσμό των πεταλούδων της Κοιλάδας, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα είδη. Παράλληλα με τη δημιουργία του εκκολαπτηρίου, είχα αναλάβει και την εκπαίδευση του προσωπικού του μουσείου. Ωστόσο, οι δύο γεωπόνοι που εκπαίδευσα δεν εργάστηκαν ποτέ εκεί, αλλά αποσπάστηκαν σε υπηρεσίες του δήμου», αναφέρει ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πασχάλης Χαριζάνης.
parapona-rodou.blogspot.com

1 σχόλιο

  1. H ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ.ΧΩΡΙΑ Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ. ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ .ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΠΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ.ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΝΕΟΙ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ .ΟΣΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕΡΝΟΥΝ ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ.ΑΜΑ ΛΥΠΗΘΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΙΒΑΡΟ ΜΕ ΑΞΙΕΣ.ΜΑΚΑΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση