GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ομιλία της Χρ. Γιαταγάνα στην Βουλή

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων. Εξαιτίας όμως του ελάχιστου χρό...


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων. Εξαιτίας όμως του ελάχιστου χρόνου που δίνεται για την ανάπτυξη αυτής της ένστασης, θα επικεντρωθώ σε αυτές τις οποίες έκρινα πιο σημαντικές.

Πρώτον, κατά το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 2 του Συντάγματος, οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου 4, οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Στην προκείμενη περίπτωση μετονομάζετε τον ΕΕΤΗΔΕ σε ΕΝΦΙΑ, για να δικαιολογήσετε την απαράδεκτη μονιμοποίηση στο διηνεκές μιας έκτακτης εισφοράς που είχε προσωρινό χαρακτήρα.

Με το άρθρο 1 του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπεται η επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, από το πρώτο μάλιστα τετραγωνικό μέτρο, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ούτε ο προσοδοφόρος χαρακτήρας ή μη εκάστης κατηγορίας ακινήτων, ούτε η δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτών, ούτε η ηλεκτροδότησή τους ή μη, ούτε η χρήση ακινήτου προς βιοπορισμό ή μη.

Αυτή η αδιάκριτη και οριζόντια επιβολή παραβιάζει τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα.

Περαιτέρω, με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, περί υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ, εισάγεται αυθαίρετη διάκριση υπέρ μιας κατηγορίας φορολογουμένων και σε βάρος άλλης, με κριτήριο τη γεωγραφική θέση του ακινήτου, δηλαδή αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου, η οποία οδηγεί στη διπλή φορολόγηση των ιδιοκτητών αστικών ακινήτων. Ταυτόχρονα, με τις ίδιες ρυθμίσεις μειώνεται το φορολογικό βάρος για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ αυξάνεται σημαντικά το βάρος για όσους έχουν μικρής και κυρίως μεσαίας αξίας ακίνητα.

Δεύτερον, ενώ με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του Συντάγματος το κράτος υποχρεούται στην προστασία της ιδιοκτησίας, με το προαναφερόμενο άρθρο 4 του νομοσχεδίου καθώς και με το άρθρο 5, περί υπολογισμού του Συμπληρωματικού Φόρου, που έχουν ως κριτήριο υπολογισμού τιμές ζώνης υπέρμετρα υψηλότερες από τις αγοραίες αξίες, η πλειονότητα των αστικών ακινήτων οδηγείται στη δήμευσή της υπό το βάρος της διπλής φορολόγησης και της αδυναμίας των υπόχρεων να πληρώσουν. Παράλληλα, ποινικοποιείτε την αδυναμία καταβολής των φόρων ακινήτων, με αποτέλεσμα να οδηγείτε στη φυλακή τους νομοταγείς πολίτες εξαιτίας της φτώχιας τους.

Τρίτον, στην παράγραφο 4 του άρθρου 21 του Συντάγματος ορίζεται ότι η απόκτηση κατοικίας και μάλιστα επαρκούς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους. Στις παραγράφους δε 1, 2 και 5 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, τελεί υπό την προστασία του κράτους. Επίσης, ορίζεται ότι οι πολύτεκνες καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος.

Με τις διατάξεις του ΕΝΦΙΑ καταργείται κάθε ψήγμα μέριμνας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των πολύτεκνων οικογενειών και των αναπήρων, οι οποίοι έπρεπε να απαλλάσσονται από αυτούς τους φόρους, τουλάχιστον για την πρώτη κατοικία τους. Αντ’ αυτού απαλλάσσεται το ΤΑΙΠΕΔ απ’ τον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, καταργείται και η ελάχιστη προστασία της οικογένειας, διότι τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 7 για τη χορήγηση έκπτωσης δεν εναρμονίζονται με την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα οι οικογένειες, και ιδιαίτερα οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες, να επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους άγαμους.

Τέταρτον, στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο συμφωνεί και με το άρθρο 6 παράγραφος 13 της ΕΣΔΑ, κατοχυρώνεται το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη για παροχή έννομης προστασίας απ’ τα δικαστήρια, αποτελεί δε θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου. Οι δικονομικές λεπτομέρειες που είναι επιτρεπτό να καθορίζει κάθε κράτος μέλος της Ένωσης δεν επιτρέπεται να καθιστούν πρακτικώς αδύνατη ή δυσχερή την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Εν προκειμένω, με τη ρύθμιση της παραγράφου 8 του άρθρου 40, αντικαθίσταται το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και προβλέπονται νέες ρυθμίσεις ως προς την επίδοση των πράξεων που εκδίδει η φορολογική αρχή. Οι ρυθμίσεις αυτές αντίκεινται στις προαναφερόμενες διατάξεις που κατοχυρώνουν την παροχή έννομης προστασίας των διοικουμένων, γιατί καταργούν τη διάταξη που προέβλεπε την έναρξη της προθεσμίας ασκήσεως προσφυγής από τότε που ο διοικούμενος έλαβε αποδεδειγμένα πλήρη γνώση του περιεχομένου της πράξης της διοίκησης.

Τέλος, πέμπτον, στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Στις διατάξεις του ΕΝΦΙΑ δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανάπηροι που ζουν με εξευτελιστικό εισόδημα, οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ανεξάρτητα από το ακίνητο ή ακίνητα που διαθέτουν, γενικότερα δε οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που χρωστούν στις τράπεζες την πρώτη τους κατοικία και δεν μπορούν να την ξεχρεώσουν.

Συμπερασματικά, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές.

Καθ’ υποφοράν λεκτέον ότι η Βουλή, όταν νομοθετεί, οφείλει να εκφράζει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και να εναρμονίζει τους νόμους με τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Ο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το περί δικαίου αίσθημα του λαού, όπως αυτό εκφράστηκε από όλους ανεξαιρέτως τους φορείς που κλήθηκαν και προσήλθαν ενώπιον της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε να καταψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο. Αλλιώς ζητάμε απ την Κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω οδυνηρότατες συνέπειες για τον λαό μας, που αυτή τη στιγμή είναι καθημαγμένος.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση