GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

CNN: Γυναικομαστία στους άντρες-Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν το πρόβλημα

Η γυναικομαστία, είναι μια διαταραχή που αφορά στο 33% με 41% των αντρών ηλικίας από 25 έως 45. Η διόγκωση του μαστού, όπως εξηγούν επιστ...

Η γυναικομαστία, είναι μια διαταραχή που αφορά στο 33% με 41% των αντρών ηλικίας από 25 έως 45. Η διόγκωση του μαστού, όπως εξηγούν επιστήμονες, είναι συνηθισμένη κατάσταση κατά τη διάρκεια της εφηβείας, επηρεάζοντας το 60% των παιδιών, ηλικίας περίπου 14 ετών.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη διαταραχή επιλύεται με την πάροδο των ετών, εντούτοις αρκετοί καταφεύγουν σε ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις: το 2012 περίπου 23.000 άντρες αντιμετώπισαν το πρόβλημα με εγχείρηση. Σύμφωνα μάλιστα με την Ενωση Πλαστικών χειρουργών των ΗΠΑ, πρόκειται για την πέμπτη πιο συνηθισμένη επέμβαση στις τάξεις των αντρών.

Είναι πολλαπλά τα παθολογικά αίτια αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθής δηλαδή χωρίς εμφανείς αιτίες. Ασθενείς που συνοδεύονται από γυναικομαστία είναι τα νεοπλάσματα των επινεφριδίων, ήπατος, όγκοι της υπόφυσης, σύνδρομο όπως το klinefelter και λήψη φαρμάκων όπως αναβολικά, ψυχοφάρμακα, καρδιολογικά φάρμακα και αυξητική ορμόνη.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ένας ενδελεχής ενδοκρινολογικός έλεγχος. Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό, Anthony Youn, μελέτη του οποίου φιλοξενεί το CNN, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η έκθεση στο δραστικό συστατικό της μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, μείωση του μέγεθος των όρχεων, και ανωμαλίες στη μορφή και τη λειτουργία του σπέρματος.
Ο δρ. Anthony Youn

Στους ανθρώπους, οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στην τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα επίπεδα δεν είναι τόσο σαφής. Έχουν αναφερθεί χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε χρόνιους χρήστες μαριχουάνας, σε σύγκριση με τους μη χρήστες, αλλά δεν το υποστηρίζουν αυτό όλες οι μελέτες.

«Φαίνεται πολύ πιθανή η σύνδεση μεταξύ μαριχουάνας και γυναικομαστίας», αναφέρει ο Youn και εξηγεί πως για το λόγο αυτό η πλειοψηφία των πλαστικών χειρουργών συνιστούν στους ασθενείς να σταματήσουν το κάπνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση