GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Καραβίτης που βάζει φόρους, γράφει μελέτη για το πόσο άδικοι είναι οι φόροι

Τις αδικίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος αναδεικνύει μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Επιμελ...

Τις αδικίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος αναδεικνύει μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του ΙΟΒΕ και του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου ο καθηγητής Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως προκύπτει, το μεγάλο φορτίο των φορολογικών βαρών επωμίζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς το 8% των νοικοκυριών με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις δηλώνει το 30% των συνολικών φορολογητέων εισοδημάτων και πληρώνει το 70% των φόρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν Τα Νέα, μισθωτοί με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ δηλώνουν το 28,2% των συνολικών εισοδημάτων που καταγράφονται στην Εφορία. Αυτά τα εισοδήματα, τα οποία ανήκουν μόλις στο 7,9% των συνολικών νοικοκυριών, επωμίζονται το 68,6% των συνολικών φόρων εισοδήματος.

Στη μελέτη καταγράφεται η περιορισμένη δυνατότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος να συλλέξει τα έσοδα, κυρίως στον φόρο εισοδήματος, όπου εισπράττονται 4% του ΑΕΠ λιγότερα σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στη φοροδιαφυγή, που συντελείται κατ' εξοχήν στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Βάσει της μελέτης, οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ ενώ το 63% των μη μισθωτών δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά στους αγρότες, τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που αποτυπώνονται στη μελέτη δείχνουν ότι το 99% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, από τους 100 αγρότες μόνο ο ένας δηλώνει εισοδήματα πάνω από 400 ευρώ το μήνα.

Από τη μελέτη προκύπτει ακόμα ότι:
15% των μισθωτών και συνταξιούχων δηλώνουν εισοδήματα (από κάθε πηγή) άνω των 20.000 ευρώ
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι αποτελούν το 64% των φορολογουμένων, δηλώνουν το 82% των συνολικών εισοδημάτων και πληρώνουν το 78% των φόρων.
15.215 ευρώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων (στοιχεία 2011)
5.771 ευρώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα των υπολοίπων φορολογουμένων πλην μισθωτών και συνταξιούχων
Το ποσοστό συλλογής εσόδων από άμεσους φόρους ανέρχεται στο 56,5%, με περίπου 9 δις ευρώ να παραμένουν ανείσπρακτα.
Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα χρηματοδοτούν το 67,1% των δημοσίων δαπανών έναντι 82,4% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.
Οι άμεσοι φόροι αποτελούν το ένα τέταρτο (24,7%) των συνολικών φόρων στην Ελλάδα έναντι 29,2% στην ευρωζώνη.
Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 36,9% των συνολικών φορολογικών εσόδων έναντι 31,4% στην ευρωζώνη.
Ο μέσος φόρος στην εργασία ανέρχεται σε 31,3%, έναντι 38,1% στην ευρωζώνη.
«Όχι» στο flat tax
Αντικείμενο μελέτης που εκπόνησε ο κ. Καραβίτης είναι και η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax) 20% για όλα τα εισοδήματα -πρόταση που την απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση