GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νομική δράση κατά Syngenta και Bayer για τα φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες

Νέα μελέτη δείχνει νέο τοξικό κίνδυνο για τις μέλισσες. Η Greepeace, το σώμα των Ευρωπαίων μελισσοκόμων και τέσσερις καταναλωτικές ο...


Νέα μελέτη δείχνει νέο τοξικό κίνδυνο για τις μέλισσες. Η Greepeace, το σώμα των Ευρωπαίων μελισσοκόμων και τέσσερις καταναλωτικές οργανώσεις προέβησαν... σεπαρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με σκοπό την υπεράσπιση της απόφασης απαγόρευσης των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Η παρέμβαση προκλήθηκε από την προσφυγή της Syngenta και της Bayerκατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανατροπή της απαγόρευσης των φυτοφαρμάκων τους(1). Ταυτόχρονα, ηGreenpeace δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα νέας μελέτης που φέρνει στο φως νέα πιθανά μονοπάτια επιμόλυνσης.

Η απαγόρευση(2) των τριών νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων (thiamethoxam της Syngenta και imidacloprid και clothianidin της Bayer) βασίστηκε σε πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των εντομοκτόνων στις μέλισσες(3). Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση είχαν στηρίξει πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ψηφίζοντας υπέρ και από την 1η Δεκεμβρίου 2013 η απαγόρευση ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(4).

«Σήμερα οι δικηγόροι της Bayer και της Syngenta επιτίθενται σε μια απαγόρευση που είναι ορθή τόσο επιστημονικά όσο και νομικά, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει αγρότες και καταναλωτές. Η απαγόρευση αυτή που δεν είναι παρά το πρώτο αναγκαίο βήμα για να προστατευθούν οι μέλισσες και η τροφή μας, είναι απολύτως δικαιολογημένη και πρέπει να ενισχυθεί αλλά και να διευρυνθεί. Χρειάζεται να υπερασπισθούμε αυτή την απαγόρευση από τις επιθέσεις των γιγαντιαίων αγροχημικών εταιρειών που ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και αδιαφορούν εντελώς για την τροφή μας και το περιβάλλον μας», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία.

Επιπλέον, η Greenpeace σήμερα δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα στα υγρά της σταγονόρροιας, την έκκριση δηλαδή του νερού που αποβάλλουν τα φυτά(5), το οποίο οι μέλισσες χρησιμοποιούν σαν πηγή νερού για τις ίδιες ή για την αποικία στο σύνολο της. Η μελέτη της Greenpeace παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με πιθανά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθεί η επιμόλυνση, τα οποία παραμένουν ανεξερεύνητα και άγνωστα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Greenpeace, τα υγρά σταγονόρροιας που απέβαλαν τα φυτά των οποίων οι σπόροι είχαν υποστεί επεξεργασία με νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, περιείχαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων με πιθανότατες θανατηφόρες συνέπειες για τις μέλισσες. Τα υγρά σταγονόρροιας που ανέλυσε η Greenpeace(6)συλλέχθηκαν επί σειρά ημερών από διαφορετικά φυτά καλαμποκιού των οποίων οι σπόροι είχαν φυτευτεί σε δύο διαφορετικά χωράφια (στην Ουγγαρία), αφού προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία με thiamethoxam τηςSyngenta και clothianidin της Bayer. Οι μέγιστες τιμές νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στα υγρά σταγονόρροιας ήταν ίσες ή υπερέβαιναν τις συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας που συνιστώνται για χρήση στα εμπορικά σκευάσματα φυτοφαρμάκων για ψεκασμό.

Τα ευρήματα της μελέτης της Greenpeace δείχνουν ότι τα υγρά σταγονόρροιας μπορούν να αποτελέσουν σοβαρότατο τοξικό κίνδυνο για τις μέλισσες. Τα ευρήματα αυτά και η πιθανή τοξικολογική σημασία τους για τις μέλισσες τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κυψέλης, δείχνει ότι η απαγόρευση για τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα είναι όχι μόνο απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι να αναγνωριστεί πλήρως η ενδεχόμενη σημασία των υγρών σταγονόρροιας ως πηγή νερού για τις μέλισσες και μέχρι να προσδιοριστούν οι υπόλοιποι τομείς αβεβαιότητας και ελλιπούς πληροφόρησης που αναγνωρίζονται από την EFSA.

Δείτε περισσότερα στη σχετική έκθεση: «Στάζοντας δηλητήριο: Μία ανάλυση της επίδρασης των νεονικοτινοειδών στην εφίδρωση των φυτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση