GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα...

«Γεμάτη» από ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων είναι η εβδομάδα για την Wall Street, τα οποία και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον ...


«Γεμάτη» από ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων είναι η εβδομάδα για την Wall Street, τα οποία και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, για ενδείξεις σχετικά με την πορεία της νομιασματικής πολτικής της Fed.
Στην Ευρώπη, οι συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να συγκεντρώσουν την προσοχή, ενώ με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν οι επενδυτές και τα τελικά στοιχεία των δεικτών PMI για το μήνα Νοέμβριο.

Wall Street

Μια εβδομάδα γεμάτη με ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων αναμένει τους επενδυτές οι οποίοι διατηρούν το βλέμμα στραμμένο σε νέες ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει το tapering, με τον παραδοσιακά θετικό για τις μετοχές Δεκέμβριος, να ξεκινά με τον S&P 500 έτοιμο να σημειώσει την καλύτερή του χρονιά από το 1998.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα στοιχεία των πωλήσεων από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών και την Μαύρη Παρασκευή, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για την αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Το ταξίδι του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ασία θα προσελκύσει επίσης το ενδιαφέρον της αγοράς, λόγω της τρέχουσας αντιπαράθεσης της Κίνας έναντι της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αεροπορικές γραμμές πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Τα στοιχεία για την απασχόληση θα αποτελέσουν το αποκορύφωμα της εβδομάδας, καθώς θα δώσουν σημαντικές ενδείξεις γύρω από τις προθέσεις της Fed.

Η Fed έχει επανειλημμένα δηλώσει πως τα μέτρα τόνωσης που παρέχει, παραμένουν εξαρτώμενα από τα οικονομικά στοιχεία, κι έτσι σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι ήπια και όχι αρνητικά, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό σήμα που θα οδηγήσει στην αλλαγή πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Τα στοιχεία για μισθοδοσίες εκτός του γεωργικού κλάδου για το μήνα Νοέμβριο που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, θα έλθουν μετά από δύο ημέρες «γεμάτες» με οικονομικά στοιχεία γύρω από το μέτωπο των θέσεων εργασίας, όπως τα στοιχεία του Νοεμβρίου της ADP για τις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει 185.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, από 204.000 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Άλλοι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τα στοιχεία του ISM για τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών των ΗΠΑ, τις εγχώριες πωλήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών, τις παραγγελίες των εργοστασίων και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την ψυχολογία των καταναλωτών για το μήνα Δεκέμβριο, από την Thomson Reuters / University of Michigan.

Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας κερδών για τους δείκτες Dow Jones, Standard & Poors 500 και Nasdaq Composite. Ο S&P 500 έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα την Παρασκευή, αλλά σημείωσε την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, που είναι και μεγαλύτερο σερί του από τις εννέα συνεχείς εβδομάδες ανόδου το διάστημα του Νοεμβρίου 2003 – Ιανουαρίου 2004.

Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 26,62% μέχρι στιγμής φέτος, οδεύοντας προς την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 1998 όπου τα κέρδη του ανήλθαν στο26,67%.

Κίνα

Κατά την επίσκεψη του ο Μπάιντεν στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα, θα επιδιώξει να περιορίσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με αφορμή τη ζώνη αεράμυνας και ελέγχου που επέβαλε μονομερώς το Πεκίνο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και στην ευρύτερη περιοχή των νησιών Σενκάκου/Ντιαόγιου.

Η Κίνα «απάντησε» την Παρασκευή στα δύο κατασκοπευτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και τα 10 ιαπωνικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών F-15, που μπήκαν στην νέα της «Ζώνη Αεράμυνας» (ADIZ) , όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη.

Ευρώπη

ΕΚΤ

Η ΕΚΤ, με την μείωση του βασικού της επιτοκίου το Νοέμβριο , περιόρισε την άμεση πίεση για περαιτέρω μέτρα δράσης . Η ανάκαμψη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 0,9 % σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, καθώς και η άνιση, ωστόσο συνεχής, βελτίωση στους βασικούς οικονομικούς δείκτες , θα παράσχουν κάποια επιπλέον περιθώρια για ανάσα .

Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται καμία δράση από την ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, στην συνεδρίασή της στις 5 Δεκεμβρίου . Οι οικονομικές της προβλέψεις αναμένετα να αναθεωρηθούν χαμηλότερα , και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 2015, θα παραμείνει κάτω από το στόχο , αλλά αυτό θα αποτελέσει μια εκ των υστέρων δικαιολογία για την μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι οι κίνδυνοι που παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αποπληθωριστικών πιέσεων, της σύσφιξης των συνθηκών στην πιστωτική αγορά και την ανανεωμένη δύναμη του ευρώ.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να δράσει για να διατηρήσει τις συνθήκες ρευστότητας συνεπείς με την ευρύτερη κατεύθυνση της πολιτικής της. Αν και ένας νεός γύρος LTRO θα μπορούσε να έλθει το επόμενο έτος , άλλες ενδιάμεσες επιλογές της ΕΚΤ περιλαμβάνουν την μείωση των απαιτήσεων για τα αποθεματικά, ή την αναστολή της «αποστείρωσης» του SMP.

PMI

Aυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται τα τελικά στοιχεία των δεικτών PMI του Νοεμβρίου για τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπου αναμένονται μικρές αλλαγές, με πιθανή ωστόσο, μία ανοδική αναθεώρηση των γαλλικών δεικτών. Επίσης ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τους δείκτες PMI των χωρών της περιφέρειας (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα), οι οποίοι αναμένεται να δείξουν μικρή πτώση του επιχειρηματικού κλίματος το Νοέμβριο, καθώς η δυναμική έχει γυρίσει ελαφρώς καθοδικά από τον Αύγουστο.

Γερμανία

Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες που ανακοινώνονται επίσης αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό να δείξουν συρρίκνωση τον Οκτώβριο (-1,5% μηνιαίως). Αυτό είναι ένα μικρό πλήγμα στην γερμανική οικονομία μετά από την πολύ ισχυρή ανάκαμψη τον προηγούμενο μήνα (3,3% μηνιαίως), η οποία πυροδοτήθηκε από την εξωτερική ζήτηση, ειδικότερα από την Ευρωζώνη.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΒοΕ στις 5 Δεκεμβρίου δεν ανεμένεται να «δώσει» κάτι σημαντικό, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας κατά πάσα πιθανότητα θα αφήσει την τρέχουσα πολιτική της αμετάβλητη, με το επιτόκιο στο 0,5% και το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα 375 δισ. στερλίνες, σύμφωνα και με το forward guidance.

Η βρετανική οικονομία συνέχισε να δείχνει ανθεκτικότητα με κανένα σημάδι επιβράδυνσης της δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας κατέστησε απολύτως σαφές ότι το όριο του 7% δεν αποτελεί έναυσμα για την αύξηση των επιτοκίων. Η συγκράτηση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2% ανακουφίζει εν μέρει την πίεση στην ΒοΕ να αναθεωρήσει χαμηλότερα αυτό το όριο.

karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση